Diskrimineringsombudsmannen

VD:s tafsande på julfest var sexuella trakasserier

Dela

Det var sexuella trakasserier när ett elbolags VD tafsade på en kvinnlig anställd under bolagets julfest. Det konstaterar Arbetsdomstolen, AD, i en dom idag. Enligt domen ska bolaget betala 50 000 kronor i diskrimineringsersättning till kvinnan.

I början av december 2015 anordnade elbolaget en julfest på en restaurang i Stockholm. Efter middagen började VD:n att tafsa på den då 19-åriga kvinnan, bland annat genom att lägga sin hand på hennes lår och föra handen upp över låret. Flera anställda har uppgett att de tyckte att VD:n uppträdde oanständigt.

Kvinnan, som hade en provanställning på företaget, valde som en följd av händelserna att avsluta provanställningen.

– Domen är en viktig påminnelse om att bolag ansvarar juridiskt för sina chefers tafsande oavsett om det sker på arbetsplatsen eller på en personalfest, säger Anna Rosenmüller Nordlander på DO:s processenhet.

Ärende ANM 2016/1602

Fakta
Sexuella trakasserier är enligt diskrimineringslagen en form av diskriminering. Sexuella trakasserier är ett kränkande uppträdande av sexuell natur, t.ex. tafsande eller ovälkommen beröring, ovälkomna sexuella anspelningar eller kommentarer, sexualiserad jargong eller ett sexualiserat språkbruk, blickar och gester.

Nyckelord

Kontakter

Om

Diskrimineringsombudsmannen
Diskrimineringsombudsmannen
Råsundavägen 18
169 04 Solna

08-120 20 700http://www.do.se/

Diskrimineringsombudsmannen (DO) är en statlig myndighet som arbetar på uppdrag av Sveriges riksdag och regering för att främja lika rättigheter och möjligheter och motverka diskriminering. 

Målet för vårt arbete är ett samhälle där människors lika rättigheter och möjligheter respekteras – oavsett kön, könsidentitet och könsuttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionsnedsättning, sexuell läggning eller ålder.

Följ Diskrimineringsombudsmannen

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Diskrimineringsombudsmannen

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum