Djurens Rätt

Vegansk receptkreatör vinner pris för sitt banbrytande arbete

Dela

Djurens Rätt delar varje år ut Elna Tenow-priset till en aktör som visat att den kan, vill och vågar bidra till en positiv samhällsutveckling för djuren. Juryn har i år utsett Karolina Tegelaar till vinnare, som i över ett decennium inspirerat tusentals med sin veganska bakning.

Djurens Rätts riksordförande Camilla Bergvall (t.v.) delar ut prisstatyett till Karolina Tegelaar (t.h.), vinnare av Elna Tenow-priset 2021. Foto: Matilda Andersson
Djurens Rätts riksordförande Camilla Bergvall (t.v.) delar ut prisstatyett till Karolina Tegelaar (t.h.), vinnare av Elna Tenow-priset 2021. Foto: Matilda Andersson

Med en bakgrund som forskare och biolog har Karolina Tegelaar lyckats arbeta fram kvalitativa och smakrika veganska recept. Under 2021 har hennes bakböcker, som under åren hunnit bli 16 stycken, nått utanför Sveriges gränser för att sprida den veganska bakningen internationellt.

– Vi behöver gå över till ett mer veganskt samhälle för djuren och för klimatet och ju äldre jag blir och ju längre jag varit vegan desto tydligare blir orättvisorna mot djuren. Ska det ske en övergång behövs det att vi visar att allt går att göra veganskt. I mitt arbete med bakningen har jag arbetat efter devisen: Kakor räddar inte världen men samtalen man har när man fikar veganskt kan leda en bit på vägen, berättar pristagaren Karolina Tegelaar.

Tidigare har utmärkelsen gått till Instagram-profilerna bakom “Vegansk matlåda” samt foodserviceföretaget Nordrest. Karolina Tegelaar blir därmed den tredje pristagaren av Elna Tenow-priset. Karolina har så länge hon kan minnas varit intresserad av djurrätt och med en uppväxt på en bondgård kopplade hon snabbt ihop att alla djur är kännande individer med rätt till sina egna liv.

– Min uppväxt gjorde att jag lättare förstod att kor, grisar och höns inte skilde sig från andra husdjur som hundar och katter. När jag sen doktorerade i djurs beteende kopplade jag snabbt att det var precis lika fel att äta ko och gris som att äta hund och katt, berättar Karolina.

På plats för att dela ut priset fanns Djurens Rätts riksordförande Camilla Bergvall som själv inspirerats av Karolina Tegelaars bakning i flera år.

– Med det här priset vill vi hylla att Karolinas arbete har underlättat för många att välja vego i vardagen. Genom sina banbrytande recept, med bland annat aquafaba, har hon gjort skillnad för väldigt många djur, framförallt för de hönor och kor som annars fötts upp i djurfabriker för att producera ägg och mejeriprodukter, säger Camilla Bergvall vid överlämningen av Elna Tenow-statyetten. 

Motivering Elna Tenow-priset 2021
Vinnaren av årets Elna Tenow-pris har i över ett decennium hängivet arbetat med att ta fram och sprida kunskap om hur vi alla kan underlätta omställningen från animaliebaserad bakning till vegansk. Karolina Tegelaar har gjort banbrytande insatser för att skapa recept på veganska bakverk som inte tummar på kvalitén. I år kommer hennes verk att nå utanför Sveriges gränser och fortsätta att påverka och gynna den veganska bakningen internationellt. Karolinas arbete har förändrat hur djurvänlig bakning kan gå till världen över.

Om profilen bakom priset
Elna Tenow ledde Djurens Rätt (dåvarande Nordiska samfundet mot vetenskapliga djurförsök) tillsammans med maken Christian L. Tenow från början av 1900-talet. 1902 startade hon tidningen "Medlemsbladet", som 1909 bytte namn till Djurens Rätt. Elna Tenow var en tidig förespråkare av vegetarisk kost för djurens och hälsans skull.

För att höra mer om utmärkelsen och årets pristagare - lyssna på senaste avsnittet av Djurens Rätts podcast På djurens sida.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Djurens Rätts riksordförande Camilla Bergvall (t.v.) delar ut prisstatyett till Karolina Tegelaar (t.h.), vinnare av Elna Tenow-priset 2021. Foto: Matilda Andersson
Djurens Rätts riksordförande Camilla Bergvall (t.v.) delar ut prisstatyett till Karolina Tegelaar (t.h.), vinnare av Elna Tenow-priset 2021. Foto: Matilda Andersson
Ladda ned bild

Om

Djurens Rätt
Djurens Rätt
Adress: Hornsgatan 123
117 28 Stockholm

08 - 555 914 00http://www.djurensratt.se

Djurens Rätt gör med målinriktade kampanjer och politiskt påverkansarbete skillnad för de djur som är flest och har det sämst. Är Sveriges ledande djurrätts- och djurskyddsorganisation med mer än 50 000 medlemmar.

Följ Djurens Rätt

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Djurens Rätt

Efter Djurens Rätts anmälan: Jordbruksverket lyssnar på kritiken och ändrar sina föreskrifter17.12.2021 16:38:02 CET | Pressmeddelande

Tidigare i år lämnade Djurens Rätt in ett klagomål till EU-kommissionen om att Sverige inte klarar av den obligatoriska kontrollen av försöksdjursverksamhet. Jordbruksverket menade inledningsvis att de inte delar Djurens Rätts bild av att deras föreskrifter strider mot försöksdjursdirektivet. Efter Djurens Rätts anmälan har de nu tagit till sig av kritiken och skrivit ett förslag till nya föreskrifter där samtliga problem Djurens Rätt påpekat i anmälan har hanterats.

Djurens Rätt anmäler Sverige till EU-kommissionen6.12.2021 11:07:21 CET | Pressmeddelande

Djurens Rätt, Sveriges ledande djurrätts- och djurskyddsorganisation, har skickat in en omfattande anmälan mot Sverige till EU-kommissionen. Detta efter att organisationen upptäckt att Sverige under lång tid bara klarat av att göra knappt hälften av de kontroller som medlemsstaterna ska göra enligt försöksdjursdirektivet. Djurens Rätt kräver nu att fler djurskyddskontroller ska göras inom djurförsöksområdet.

Djurens Rätts generalsekreterare överklagar minkbeslut26.11.2021 10:01:20 CET | Pressmeddelande

Jordbruksverket har beslutat att minkavel åter ska tillåtas under nästa år. Ett beslut som Djurens Rätt anser är för riskabelt för att det ska kunna träda i kraft. Bakgrunden är att minkar är mottagliga för SARS-CoV-2 och att inga minkar i Sverige är skyddade mot viruset under våren när parningen av minkar inleds. Djurens Rätts generalsekreterare Benny Andersson har nu skickat in en överklagan mot beslutet.

Djurens Rätt om avelsbeskedet: Djup besvikelse9.11.2021 16:07:00 CET | Pressmeddelande

Under 2021 har det varit förbjudet att föda fram minkar för pälsproduktion på grund av risker för smittspridning av SARS-CoV-2. Vid årsskiftet går förbudet ut och Jordbruksverket har precis delgett att det inte förlängs. Beslutet innebär att 2022 kan medföra att en halv miljon minkar återigen vistas i trånga gallerburar, med risker för djurvälfärden och fortsatt smittspridning. Djurens Rätt är djupt besvikna över beslutet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum