Universitetssjukhuset Örebro

Vegetarisk kost ger positiva effekter vid kranskärlssjukdom

Dela

Kranskärlssjuka patienter fick flera positiva effekter efter fyra veckors behandling med vegetarisk kost. Det visar en uppmärksammad studie vid Universitetssjukhuset Örebro. ”De fick lägre nivåer av det onda kolesterolet. Vilket i sin tur minskar risken att återinsjukna i en ny hjärtinfarkt”, säger Demir Djekic forskare och läkare vid hjärt-lung-fysiologiska kliniken.

Vegetarisk mat som ger positiva effekter, foto: Elin Abelson.
Vegetarisk mat som ger positiva effekter, foto: Elin Abelson.

I studien ingick 31 patienter och den pågick under tre månader. Tanken var att undersöka om de som drabbats av hjärtinfarkt eller kärlkramp och stod på optimal medicinsk behandling med bland annat kolesterolsänkande läkemedel påverkades positivt av att äta vegetariskt.

– Studiedeltagarna lottades till att få äta lakto-ovo-vegetarisk kost, det vill säga mat med ägg och mejeriprodukter, eller en kost rik på kött. Efter fyra veckor övergick alla deltagare till fyra veckors vanlig kost och därefter följde ytterligare fyra veckor med den kosten som inte testats innan, en så kallad cross-over studiedesign, säger Demir Djekic, läkare på hjärt-lung-fysiologiska kliniken och tidigare doktorand på Institutionen för medicinska vetenskaper vid Örebro universitet.

Både den vegetariska kosten och kosten rik på kött, bestod av frysta och färdiga rätter för lunch och middag, som deltagarna fick hämta på kranskärlsmottagningen. Alla deltagare fick en måltidsplan som anpassades utifrån det individuella kaloribehovet. Innan och efter varje kostperiod togs avföringsprover och riskmarkörer för kranskärlssjukdom mättes.

Det onda kolesterolet sänktes efter fyra veckor

Efter fyra veckor med vegetarisk kost jämfört med en kost rik på kött fick deltagarna lägre nivåer av oxiderat LDL-kolesterol, en del av det onda kolesterolet som spelar en betydelsefull roll för utvecklingen av blodproppar i kranskärlen. Deltagarna fick också lägre värden av totalkolesterol och det onda kolesterolet samt minskade något mer i vikt efter vegetarisk kost. Vegetarisk kost påverkade dessutom nivåerna av olika bakteriearter i mag- och tarmkanalen och små molekylär i blodet positivt, som i nyligen gjorda studier visat sig öka risk att drabbas av ny hjärtinfarkt.

Demir Djekic menar att resultaten är betydelsefulla även om studien är liten. Nu har studien uppmärksammats i den amerikanske tidskriften Journal of the American Heart Association.  

– Jag tycker att det här är något vi bör satsa mer på. Livsstil är en viktig del i behandlingen efter hjärtinfarkt. Studien kastar ett ljus på vikten av att lägga om kosten hos denna patientgrupp. Det gäller att hitta metoder och de rätta verktygen som kan hjälpa oss att förbättra livsstilen hos den här patientgruppen, säger Demir Djekic.

Vid frågor kontakta

Demir Djekic
Läkare
Hjärt-lung-fysiologiska kliniken
Universitetssjukhuset Örebro
Region Örebro län
Mail: demir.djekic@regionorebrolan.se
Telefon: 072 – 577 25 55

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Vegetarisk mat som ger positiva effekter, foto: Elin Abelson.
Vegetarisk mat som ger positiva effekter, foto: Elin Abelson.
Ladda ned bild
Hjärtats kranskärl, från vänster normalt kranskärl, åderförkalkat kranskärl och kranskärl med blodpropp, foto: Elin Abelson.
Hjärtats kranskärl, från vänster normalt kranskärl, åderförkalkat kranskärl och kranskärl med blodpropp, foto: Elin Abelson.
Ladda ned bild
Forskare Demir Djekic, foto: Elin Abelson.
Forskare Demir Djekic, foto: Elin Abelson.
Ladda ned bild
Läkare Demir Djekic på hjärt-lung-fysiologiska kliniken, foto: Elin Abelson.
Läkare Demir Djekic på hjärt-lung-fysiologiska kliniken, foto: Elin Abelson.
Ladda ned bild

Länkar

Om

Universitetssjukhuset Örebro
Universitetssjukhuset Örebro
Södra Grev Rosengatan
701 85 Örebro

http://www.regionorebrolan.se/uso

Det personliga universitetssjukhuset

Som universitetssjukhus vill vi erbjuda våra patienter en modern och tillgänglig sjukvård på bästa möjliga vetenskapliga grund. Du som bor i Örebro län kan vara trygg i att ha tillgång till specialistsjukvård i din närhet. Flera specialiteter är uppmärksammade utanför landets gränser och forskning bedrivs inom många områden. USÖ har ca 550 vårdplatser och är ett av landets sju universitetssjukhus. Det är också en av länets största arbetsplatser med mer än 3 500 anställda.

Tillsammans med Örebro universitet utvecklar vi medicinsk forskning och utbildning. Samarbetet har bland annat lett till att en komplett läkarutbildning erbjuds i Örebro från och med 2011. Den nya läkarutbildningen medverkar till att lösa den nationella bristen på läkare och bidrar till att förbättra tillgängligheten i vården. För USÖ innebär läkarutbildningen stora möjligheter för fortsatt utveckling som universitetssjukhus, inte bara beträffande undervisning, utan också vad gäller forskning och högspecialiserad vård.

Följ Universitetssjukhuset Örebro

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Universitetssjukhuset Örebro

Ökat hälsofrämjande arbete på vårdcentraler kan ge patienter ett friskare liv10.5.2021 09:10:00 CEST | Pressmeddelande

Ett nytt hälsofrämjande arbetssätt inom primärvården i Region Örebro län är just nu föremål för en forskningsstudie. ”Det här är en viktig insats för att vården ska klara av att möta framtida utmaningar. Både att arbeta mer hälsofrämjande men också för att ge bra stöd till förändringar i en kunskapsintensiv verksamhet”, säger forskaren Ylva Nilsagård.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum