Svenska Orienteringsförbundet

Vem är Årets orienterare? Välkommen att rösta!

Dela

Årets orienterare i Sverige röstas traditionsenligt fram av media. Härmed inbjuds du att delta i omröstningen. Godkänd röst ska innehålla avsändarens namn och medieföretag och vara inskickad senast måndag 16 november.

Nu inleds omröstningen Årets orienterare 2020 och vi hoppas att du vill vara med och tycka till! Vem ska få utmärkelsen i år?

Årets orienterare har korats sedan 1948 och sedan tidigt 70-tal är det landets sportjournalister som röstar fram vem som ska föräras titeln.

Trots att orienteringssäsongen 2020 inte alls blev som tänkt har vi haft ett antal SM-tävlingar i olika discipliner och skidorienterarna hann med ett EM innan coronapandemin slog till.

Rösta genom att skicka ett mejl till skogssport@orientering.se

Du röstar på tre namn - ettan får tre poäng, tvåan två poäng och trean en poäng.

Här nedan listar vi orienterare som stått för starka prestationer under 2020 (de aktiva presenteras i bokstavsordning). Självklart är det fritt att rösta även på andra namn.

Tove Alexandersson, orientering, Stora Tuna OK: Tove Alexandersson vann guld på tre av årets fyra SM-lopp i orientering; medeldistans, sprint och sprintstafett. På medeldistansen var Alexandersson snabbast vid samtliga tidspasseringar och vann med den förkrossande segermarginalen 3.16. I sprintstafetten briljerade världsettan på sistasträckan där hon sprang ikapp och förbi IFK Göteborgs avslutare och bärgade guldet till Stora Tuna med 18 sekunders marginal. (På SM i långdistans tvingades Alexandersson bryta tidigt på grund av sjukdomssymtom.)

Gustav Bergman, orientering, OK Ravinen: Gustav Bergman vann samtliga individuella SM-lopp som avgjordes under året; sprint, medel och långdistans. Den trippeln har ingen svensk herre tidigare bärgat och allra tydligast briljerade Ravinenstjärnan på medeldistansen norr om Göteborg. Där skrevs segermarginalen till 2.35 och efteråt konstaterade expertisen att loppet höll ”nivå för ett VM-guld”. Desto mer dramatiskt blev det på sprint-SM i Örebro, där Bergman gick en sekundstrid mot landslagskollegan Martin Regborn. Segermarginalen skrevs till slut till en sekund.

Sanna Fasth, orientering, Eksjö SOK: I fjol var det något av en skräll när Sanna Fasth bärgade ett silver på SM i långdistans. I år fanns 22-åringen givetvis med i förhandssnacket, men att det skulle räcka hela vägen till guld hade få tippat. Efter en stentuff och högdramatisk långdistans norr om Kungälv kunde Fasth jubla högst och konstatera att hon säkrat karriärens första SM-guld med 17 sekunders marginal.

Marcus Jansson, mountainbikeorientering, Garphyttans IF: På de tre SM-tävlingar som avgjordes i år lyckades Marcus Jansson vinna två guld och ett silver. Garphyttanåkaren fick kliva överst på pallen efter sprint- och långdistans-SM, och han knep silvret på medel-SM.

Markus Lundholm, skidorientering, OK Renen: Trots ett skidbrott ordnade Markus Lundholm ett medeldistansbrons på EM i Ryssland. Dagen efter körde han tillsammans med Magdalena Olsson hem ett silver i sprintstafett.

Magdalena Olsson, skidorientering, IFK Mora: Magdalena Olsson lyckades toppa formen perfekt till EM i Ryssland och väl där bärgade hon tre medaljer. Tillsammans med Markus Lundholm fixade hon först ett silver i sprintstafett, sedan blev det även ett individuellt silver på långdistansen där Olsson var 12 sekunder från guld. På den sista dagen kom så fullträffen. Hemmanationen Ryssland hade vunnit samtliga guldmedaljer dittills, men nu triumferade Sveriges damlag bestående av Linda Lindkvist, Isabel Salén och Magdalena Olsson. Allting avgjordes på upploppet där ”Magda” spurtade ner ryskan Marina Vyatkina. I den totala världscupen slutade Magdalena Olsson som tvåa.

Martin Regborn, orientering, Hagaby GoIF: Martin Regborn plockade medalj på samtliga individuella SM-lopp. Hans facit blev två silver (medel och sprint) och ett brons (långdistans). På sprinten var marginalen fram till guldvinnande Gustav Bergman en enda sekund. Under året har Regborn dessutom tävlat i friidrott. Detta har bland annat resulterat i åttonde plats på SM 10 000 meter.

Lina Strand, orientering, Göteborg-Majorna OK: Lina Strand plockade medalj i samtliga individuella SM-lopp. Hennes facit blev två silver (medeldistans och sprint) samt ett brons (långdistans). Strand blev dessutom tia på SM 10 000 meter i friidrott.

Om

Svenska Orienteringsförbundet
Svenska Orienteringsförbundet
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

010-4765360http://www.svenskorientering.se/

Svenska Orienteringsförbundet består av 600 föreningar med 86 000 medlemmar. Vi är en idrott för alla, med framgångsrika landslag, en omfattande tävlings- och ungdomsverksamhet samt aktiviteter som hittaut, naturpasset och motionsorientering för allmänheten. Våra medlemsföreningar arrangerar varje år runt 600 tävlingar och stora evenemang som Tiomila och O-Ringen.

Följ Svenska Orienteringsförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Orienteringsförbundet

Svensk succé i den EM-sprinten – dubbla guld och ett brons16.5.2021 17:29:08 CEST | Pressmeddelande

Tre svenska medaljer blev facit på den individuella sprinten när EM i schweiziska Neuchâtel avslutades på söndagen. Regerande sprintmästarinnan Tove Alexandersson tog sitt andra guld på två dagar. På herrsidan var Emil Svensk starkast och vann sitt första individuella mästerskapsguld: ”Jag har haft lite stolpe ut på tidigare mästerskap. Skönt att det blev stolpe in nu, säger guldvinnare Emil Svensk som fick sällskap på pallen av bronsmedaljören Gustav Bergman.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum