Vänsterpartiet Malmö

Vem ska bo i Malmö?

Dela

Bostadsbristen är en av Malmös stora utmaningar som riskerar att få långsiktiga negativa konsekvenser för såväl individen som samhället. Vänsterpartiet lämnar därför in en interpellation på ämnet som ska besvaras på kommunfullmäktigemötet den 25 maj 2022.

- Rätten till bostad är stadgad i FN:s konvention om de mänskliga rättigheterna och i den svenska grundlagen. Malmö stad har också skrivit under The Shift - ett slags nätverk mellan städer som syftar till att skifta perspektivet vad gäller bostäder från det finansiella till mänskliga rättigheter. Bostäder ska vara ekonomiskt tillgängliga och vara en plats där familjer kan leva ett värdigt liv, säger Emma-Lina Johansson (V) kommunalråd och interpellant.  

I Malmö finns det dock fortfarande stora brister även om byggandet ökat de senaste åren. Många saknar en bostad, kötiden på Boplats Syd är nästa tre år lång och trångboddheten är hög. Under 2021 ökade bostadspriserna överlag mer än inflationen och genomsnittliga löneökningar. Såväl bostadsrätter som nyproducerade hyresrätter steg med i genomsnitt mer än 10 % jämfört med 2020. För lägenheter som förmedlades av Boplats Syd i det befintliga beståndet steg den genomsnittliga hyran med omkring 6 % jämfört med föregående år.

Även om det finns ett större utbud av bostäder innebär prisökningarna att skillnaderna i hushållens förutsättningar på bostadsmarknaden ytterligare ökat. De mest utsatta, och oftast mest behövande, hamnar utanför denna ”marknad” eller tvingas söka bidrag för att ha råd att bo. Något vi lärt oss av pandemin är just att samhällsnytta inte kan styras av ekonomin utan av politiska beslut, vi måste se till behoven och vem vi bygger för. 

Vi ställer därför följande frågor till kommunstyrelsens ordförande Katrin Stjernfeldt Jammeh: 

  • Hur avser styret uppfylla grundlagen och trygga rätten till bostad?
  • Hur säkerställer vi att alla som vill har råd att bo i Malmö? 
  • Vilka åtgärder vill styret se för att motverka bostadssegregation? 
  • Vad betyder “att bygga staden hel för social hållbarhet”?

Debatten sker under kommunfullmäktigemötet den 25 maj 2022.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

Vänsterpartiet Malmö
Vänsterpartiet Malmö
Nobelvägen 51 B
214 33 Malmö

040-96 64 67http://www.vmalmo.se

Vänsterpartiet Malmö är Vänsterpartiets största partiförening. Vi kämpar för ett jämlikt Malmö i kommunfullmäktige men verkar också bland Malmös socialistiska, feministiska, antirasistiska och gröna rörelser. Jämlika samhällen är en förutsättning för alla människors frihet.

Följ Vänsterpartiet Malmö

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vänsterpartiet Malmö

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum