Region Örebro län

Venöst centrum fick bort väntetiderna för patienter med åderbråck

Dela

På Karlskoga lasarett finns Sveriges första regionala venösa centrum. Här behandlas patienter med åderbråck på benen vilket drabbar ungefär en tredjedel av befolkningen. I dag behöver de patienterna i Örebro län inte vänta på behandling. ”Vi har lyckats få bort köerna”, säger Lena Blomgren som är kärlkirurg vid Venöst centrum på Karlskoga lasarett.

Lena Blomgren. Foto: Maria Bergman
Lena Blomgren. Foto: Maria Bergman

Åderbråck är inte farliga och oftast krävs ingen behandling. Men i vissa fall kan de påverka huden och orsaka eksem, förhårdnad hud eller bensår. Bensårspatienter är en åsidosatt grupp där det fortfarande förekommer att man bara lägger om såren utan att utreda orsaken. Nu vet man att den vanligaste orsaken till bensår är vanliga åderbråck.

– Förr sa man att såren skulle läka innan man kunde operera åderbråcken på grund av infektionsrisken. Det här hänger kvar trots att flera studier visar att det är bättre att operera på en gång istället för att vänta tills såret har läkt, säger Lena Blomgren som är kärlkirurg vid Venöst centrum på Karlskoga lasarett.

Arbetar för en jämlik vård

Lena Blomgren ingår i en nationell grupp som ska arbeta för att patienter med åderbråck ska få en jämlik vård över hela landet. Det finns inga nationella riktlinjer för åderbråck i Sverige. Vissa landsting bekostar behandling enbart om man har bensår eller hudförändringar och hänvisar övriga patienter till privata vårdgivare. Andra landsting bekostar även behandling vid svåra symptom utan hudförändringar. Det gör att vården blir ojämlik över landet.

– En centrumbildning som Venöst centrum i Karlskoga ger stora volymer och vi ser alla möjliga varianter av åderbråck och det ger oss bred erfarenhet. Varje behandling skräddarsys individuellt och det är en stor fördel för patienterna att vi gör så väldigt många åderbråcksbehandlingar på ett strukturerat sätt. Vi blir helt enkelt bra på det vi gör, säger Lena Blomgren.

Väntetiderna har försvunnit

Sedan Venöst centrum bildades har också väntetiderna för behandling av åderbråck försvunnit.

– När jag började här för två år sedan, var det nio månaders väntetid till nybesök och ännu längre väntetid för att få komma till operation. Vi har arbetat målmedvetet med att förbättra flödena och med en rad förändringar har vi lyckats få bort köerna. Vi är ett jättebra team med engagerade medarbetare som har roligt på arbetet, säger Lena Blomgren.

Kontakt: 

Lena Blomgren, kärlkirurg vid Venöst centrum på Karlskoga lasarett i Region Örebro län

Telefon: 0586-665 40, 072-143 91 80

Mejl: lena.blomgren@regionorebrolan.se

Maria Bergman, kommunikatör i Region Örebro län

Telefon: 019-602 15 97

Mejl: maria.bergman@regionorebrolan.se

Kontakter

Bilder

Lena Blomgren. Foto: Maria Bergman
Lena Blomgren. Foto: Maria Bergman
Ladda ned bild
Den vanligaste orsaken till bensår är vanliga åderbråck. Foto: Maria Bergman
Den vanligaste orsaken till bensår är vanliga åderbråck. Foto: Maria Bergman
Ladda ned bild
Åderbråck på benen drabbar en tredjedel av befolkningen. Foto: Maria Bergman
Åderbråck på benen drabbar en tredjedel av befolkningen. Foto: Maria Bergman
Ladda ned bild

Om

Region Örebro län
Region Örebro län
Eklundavägen 1
701 16 Örebro

http://www.regionorebrolan.se

Region Örebro län - Tillsammans skapar vi ett bättre liv

Region Örebro län ansvarar för många frågor som berör länsinvånarnas vardag och framtid, bland annat hälso- och sjukvård, kollektivtrafik, infrastruktur, näringslivsutveckling, kultur och utvecklingen av social välfärd.

Följ Region Örebro län

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Örebro län

Här är kulturaktörerna som får ekonomiskt stöd till följd av coronakrisen10.7.2020 09:23:00 CESTPressmeddelande

Det är nu klart vilka av länets kulturskapare och ideella föreningar som beviljas finansiellt stöd från Region Örebro läns kulturnämnd för att klara sig igenom den kris som coronapandemin medför. 48 kulturaktörer får dela på 1,5 miljoner kronor och 23 ideella föreningar delar på 350 000 kronor. "Med våra stödpaket vill vi stödja kulturen i länet för att överbrygga den tid under vilken pandemin slår hårt mot kulturlivet", säger Torbjörn Ahlin (C), ordförande i kulturnämnden Region Örebro län.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum