Svenska kyrkan

Verk av Bill Viola till Uppsala domkyrka

Dela

Fem verk av den amerikanske videokonstnären Bill Viola kommer i höst att visas i Uppsala domkyrka. Avsikten är att domkyrkoförsamlingen ska förvärva ett av verken. Satsningen ingår i det pågående Reformationsåret 2017.

"Tempest", från 2005 är ett av de videoverk av Bill Viola som i höst visas i Uppsala domkyrka.
 

- Vi är mycket glada över att Bill Viola vill samarbeta med oss. Det är en konsthändelse inte bara i Sverige, utan kommer att väcka uppmärksamhet långt utanför våra gränser, säger Kristin Windolf Granberg, präst i Uppsala domkyrkoförsamling och projektledare för satsningen.

Bill Viola, född 1951 i New York, räknas till de ledande samtida videokonstnärerna, med utställningar på de stora gallerierna och museerna världen runt. Han är också representerad i flera kyrkor och katedraler. Hans arbete brukar beskrivas som att det berör de grundläggande erfarenheterna i den mänskliga existensen, som födelse, död och befrielse.

Bakgrunden till att domkyrkoförsamlingen planerar att förvärva ett verk av Bill Viola är det pågående reformationsåret, då Svenska kyrkan på en mängd sätt uppmärksammar 500-årsminnet av reformationen. 

- Vid varje reformationsfirande har det hänt något särskilt på kulturens område. För hundra år sedan skrev Hugo Alfvén sin kantat till Reformationsfesten. Vi vill också denna gång manifestera reformationens betydelse på ett tydligt, visuellt och bestående sätt, säger Kristin Windolf Granberg.

Sedan i somras finns två permanenta verk av Bill Viola i S:t Pauls Cathedral i London. Ansvarig för konsten i S:t Pauls är Mark Oakley, som just nu befinner sig i Uppsala där han medverkar i Teologifestivalen som pågår till och med söndag.

- Bill Viola blev tillfrågad om att skapa videokonst som kan berika det andliga livet hos gudstjänstbesökare, men också hos våra många besökare med alla sorters religiös tillhörighet, eller de som inte alls har någon, säger Mark Oakley.

På det hela taget har verken blivit mycket väl mottagna, fortsätter han.

- Reaktioner vi får är att de är utmanande, hoppingivande, utforskande, andliga. Några har ifrågasatt om video är rätt uttrycksform i ett kyrkorum, andra tycker det är helt rätt med verk som kräver besökarens uppmärksamhet, snarare än att bli förbipasserade med likgiltighet, vilket tyvärr är fallet med många konstverk i kyrkor.

Bill Violas verk visas i Uppsala domkyrka mellan den 1 september och 5 november, med invigning av ärkebiskop Antje Jackelén. Projektet bekostas av Huselius fond. Samverkan sker med Uppsala konstmuseum, som också kommer att visa ett verk av Bill Viola.

KONTAKTPERSON: 
Kristin Windolf-Granberg, domkyrkokomminister, 0733-212100

Nyckelord

Bilder

Om

Svenska kyrkan
Svenska kyrkan
Kyrkokansliet
751 70 Uppsala

https://www.svenskakyrkan.se/

Följ Svenska kyrkan

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Svenska kyrkan

Internationell biståndsallians möts i Uppsala19.10.2018 10:57Pressmeddelande

Den 27 oktober till 1 november håller ACT-alliansen sin tredje generalförsamling i Uppsala, med 350 deltagare från hela världen. ACT-alliansen är en av världens största biståndsallianser, där Svenska kyrkan och Diakonia är svenska medlemmar. Bland inbjudna gäster finns FN:s vice generalsekreterare, Amina Mohammed, högsta chefen för FN-organet UN Women, Phumzile Mlambo-Ngcuka, biståndsminister Isabella Lövin samt Carin Jämtin, generaldirektör för Sida.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum