Film i Väst

Verktyget ”Hållbar film” ska hjälpa produktionsbolagen till ökad hållbarhet

Dela
Film i Väst arbetar sedan några år tillbaka aktivt för miljömässigt hållbara produktioner genom utbildningar, föreläsningar, checklistor och miljöanalyser av utvalda produktioner. Nu breddas uppdraget till att också omfatta social och ekonomisk hållbarhet. Till hjälp finns nya onlineverktyget ”Hållbar film” och en koldioxidkalkylator som nu lanseras.
Bild från inspelningen av Håkan Bråkan hösten 2021. Bild: Gus Kaage/Film i Väst.
Bild från inspelningen av Håkan Bråkan hösten 2021. Bild: Gus Kaage/Film i Väst.

- Med verktyget Hållbar film vill vi hjälpa våra samproduktioner att tänka smart och hållbart i planeringen och produktionen. Det känns bra att bredda tänket till att också omfatta social och ekonomisk hållbarhet. Med tanke på att Västra Götaland är Skandinaviens ledande filmregion med ett stort antal inspelningar så kan vi tillsammans med produktionsbolagen bidra till en lite bättre värld, säger Nina Sekund, ansvarig för hållbarhetsfrågor på Film i Väst

Film i Väst upplever att det finns en samsyn i branschen att mer behöver göras för att ta ett hållbart ansvar för jämställda och inkluderande filmproduktioner och minskat ekologiskt fotavtryck. Det finns ett stort intresse att arbeta med frågorna och bidra till en hållbar utveckling hos både producenter och filmarbetare och det efterfrågas hjälp för att kunna implementera hållbara produktionsmetoder.

Utgångspunkten för hållbarhetsarbetet inom Film i Väst är de globala målen och Västra Götalandsregionens ”Vision Västra Götaland – Det goda livet” där hållbar utveckling med de tre dimensionerna; den ekonomiska, sociala och miljömässiga, står i centrum.

Film i Väst har samarbetat med företaget Greentime för att skapa verktyget Hållbar film. Greentime är ett företag med visionen om en hållbar framtid och inriktar sig mot digitala planeringsverktyg och certifieringar och har tidigare har skapat ett liknande verktyg för eventbranschen. Greentimes Simon Strandvik och Film i Västs tidigare miljöstrateg Ronny Fritsche har arbetat tillsammans med Film i Västs miljöutbildningar för film- och tv-branschen och är de som tillsammans tagit fram verktyget Hållbar film på uppdrag av Film i Väst.

De regionala filmfonderna delar samsyn i hållbarhetsarbetet. Film i Skåne, Film Stockholm, Filmpool Nord och Film på Gotland har köpt in verktyget och kommer att använda sig av det i sina samproduktioner. Försäljning av licenser till externa intressenter ombesörjs av Greentime.

Länk till verktyget: Hållbar Film – Hållbar filmproduktion (hallbarfilm.se) 


För frågor om verktyget Hållbar film:
Nina Sekund
Administrativ chef Film i Väst
nina.sekund@filmivast.se
072-749 15 00

Kontakt på Greentime:
Ronny Fritsche
ronny.fritsche@avokadofilm.se
072-352 82 76

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Bild från inspelningen av Håkan Bråkan hösten 2021. Bild: Gus Kaage/Film i Väst.
Bild från inspelningen av Håkan Bråkan hösten 2021. Bild: Gus Kaage/Film i Väst.
Ladda ned bild
Nina Sekund, Film i Väst. Bild: Gus Kaage/Film i Väst
Nina Sekund, Film i Väst. Bild: Gus Kaage/Film i Väst
Ladda ned bild

Om

Film i Väst
Film i Väst
Åkersjövägen 4
46153 Trollhättan

0708-643736http://www.filmivast.se

Film i Väst är en av Europas mest framgångsrika regionala filmfonder och efter Svenska Filminstitutet näst största finansiären av svensk film och TV-drama. Sedan starten 1992 har Film i Väst samproducerat fler än 1 000 svenska och internationella långfilmer, TV-drama, dokumentär- och kortfilmer. Samproduktionerna har vunnit Oscar, Golden Globe, Emmy och European Film Awards. Även på världens främsta filmfestivaler som Berlin och Cannes har Film i Västs samproduktioner varit framträdande. Sammanlagt har Film i Västs samproduktioner vunnit 150 Guldbaggar. Till det kommer ytterligare 295 nomineringar. 2017 såg fler än 300 miljoner tittare någon av Film i Västs samproduktioner globalt. Film i Väst är en del av Västra Götalandsregionen, Sveriges ledande filmregion.

Följ Film i Väst

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Film i Väst

PRESSINBJUDAN: Invigning av Europas största projektorbaserade Virtual Production-vägg27.1.2023 11:33:08 CET | Pressmeddelande

Tisdag 31 januari invigs Europas största projektorbaserade Virtual Production-vägg i Studio Fares i Trollhättan. Virtual Production blir allt vanligare inom film och dramaserier. Rätt använd sparar den tid, pengar och klimat och underlättar för inspelning i studio. Väggen är 24 meter bred och åtta meter hög, vilket gör att det går lätt att projicera flera olika inspelningsbakgrunder och samtidigt fortsätta att filma på andra platser i den specialbyggda studion.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum