Fastighetsägarna

Vi deltar i förhandlingar om hur fri hyressättning kan införas

Dela

Fastighetsägarna kommer delta i förhandlingarna regeringen idag bjudit in till om hur fri hyressättning i nyproduktion kan införas. Fri hyressättning i nybyggnation är en viktig reform för att öka bostadsbyggandet och där kommer vi i samtal med Hyresgästföreningen och Sveriges Allmännytta bidra till att en sådan reform kan genomföras.

Regeringen, Centerpartiet och Liberalerna har bjudit in Fastighetsägarna, Hyresgästföreningen och Sveriges Allmännytta till förhandlingar om hur en fri hyressättning i nyproduktion kan införas.

– Det är angeläget att vi får en bättre fungerande bostadsmarknad med fler bostäder. Där är fri hyressättning vid nyproduktion en viktig reform. Vi kommer därför delta i diskussionerna med Hyresgästföreningen och Sveriges Allmännytta om hur vi kan hitta en konstruktiv lösning för hur fri hyressättning kan införas, säger Anders Holmestig, vd Fastighetsägarna Sverige.

Förhandlingarna mellan Fastighetsägarna, Hyresgästföreningen och Sveriges Allmännytta syftar till att hitta en modell för hur fri hyressättning i nyproduktion kan genomföras. Förhandlingarna ska pågå till 1 september. Om parterna inte kommer överens så genomförs förslagen i den statliga utredningen fri hyressättning i nyproduktion med synpunkter från remissinstanser.

– Vi kommer sätta oss med de andra parterna och för ett nyanserats samtal om för- och nackdelar som finns med den modell som föreslagits för fri hyressättning i nyproduktion. Vi är beredda att samtal om konstruktiva lösningar för hur en fri hyressättning i nybyggnation kan genomföras, säger Anders Holmestig.

Kontakter

Om

Fastighetsägarna
Fastighetsägarna
Drottninggatan 33, Box 16132
103 23 Stockholm

https://www.fastighetsagarna.se/

Vi arbetar för en väl fungerande fastighetsmarknad


Fastighetsägarna är branschorganisationen som arbetar för en väl fungerande fastighetsmarknad. Våra 15 000 medlemmar äger och hyr ut bostäder och lokaler över hela landet. Vi representerar såväl de största börsnoterade fastighetsbolagen, kommunägda bostadsbolag som privata fastighetsföretag och bostadsrättsföreningar.

Följ Fastighetsägarna

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Fastighetsägarna

Hyresgästföreningen och Fastighetsägarna överens om tvistelösning i de årliga förhandlingarna16.7.2021 13:00:56 CEST | Pressmeddelande

Hyresgästföreningen och Fastighetsägarna har ingått ett avtal som syftar till att effektivisera och utveckla de kollektiva hyresförhandlingarna inom ramen för bruksvärdessystemet. Avtalet ger parterna möjlighet att hänskjuta tvister i de årliga hyresförhandlingarna till en särskild skiljeman i enlighet med förslagen i utredningen ”Effektivare hyresförhandlingar”.

Hyreskommissionens förslag om läge och kvalitet räcker inte6.7.2021 10:42:08 CEST | Pressmeddelande

Hushållens värderingar av olika egenskaper, som lägenhetens geografiska läge, har inte fått ett tillräckligt genomslag i hyressättningen. För att ändra på detta enades januaripartierna om att tillsätta en statlig kommission, som skulle analysera situationen och föreslå ändamålsenliga lagändringar. När kommissionens utredning presenterades i dag, kan man konstatera att förslagen är för svaga för att leda till någon förändring.

Ny rapport pekar på behovet av långsiktiga bostadsreformer29.6.2021 07:11:00 CEST | Pressmeddelande

Fastighetsägarna Stockholm vill bidra till ett fördjupat samtal om långsiktiga bostadsreformer och lyfter i rapporten Hitta hem – så tar fastighetsägare ett ökat socialt ansvar fram några av de många fastighetsföretag som på olika sätt bidrar till socialt hållbara bostadslösningar. Med rapporten vill Fastighetsägarna Stockholm peka på utmaningar och behov i den här centrala delen av dagens bostadsmarknad, skildra konsekvenserna av de problem vi ser och att bidra till lösningar.

Allmännyttiga bolag missnöjda med förhandlingssystemet23.6.2021 08:00:00 CEST | Pressmeddelande

Just nu är allt fokus på utredningen om fri hyressättning i nyproduktion. Samtidigt pågår flera andra utredningar om hur hyressättningen och förhandlingssystemet ska fungera bättre. Fastighetsägarna GFR har därför frågat representanter från fastighetsbolag hur de tycker att den svenska hyressättningsmodellen fungerar. I svaren framkommer att både privata och allmännyttiga bolag är mycket missnöjda. Nästan tre fjärdedelar av de allmännyttiga bolagen anser att hyressättningssystemet fungerar dåligt.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum