Einar Mattsson

”Vi har kul, högt i tak, samordnar våra utmaningar och löser dem tillsammans” – fredagsporträttet med Christian Ridderborg

Dela

Med ansvar för all lokaluthyrning av Einar Mattsson-koncernens lokaler jobbar Christian dagligen tillsammans med sitt team. Han är motorintresserad, har påbrå ifrån tidningsbranschen och är en flitig motionär. Han är alltid fokuserad på utveckling och har ett osvikligt kundfokus i allt han gör tillsammans med sitt team. Familjestämningen på Einar Mattsson lockade honom och hans mellannamn Marcello har en alldeles egen liten familjehistoria.

Hur kom det sig att du började på Einar Mattsson?
– Jag har arbetat inom fastighetsbranschen sedan 2006 och har dels följt bolaget. Jag har även haft bekanta som arbetat för Einar Mattsson som talat gott om koncernen som arbetsgivare. Detta har alltid tilltalat mig och lockat mig att bevaka de lediga tjänster som kommit ut.

Vad hade du för yrkesbakgrund, utbildning och karriär innan du kom hit?
– Efter mina treåriga studier inom fastighetsförvaltning började jag arbeta som fastighetsförvaltare för ett annat privat fastighetsbolag. Sedan dess har jag arbetat med fastighetsförvaltnings-utveckling och drivande projektledning för utveckling av detaljplaner. Jag kommer närmast från fastighetsbolagen Klövern och Folksam.

Vad har du för roll idag, och vad ägnar du dagarna åt?
– Idag arbetar jag som uthyrningsansvarig på Einar Mattsson-koncernen. Mina dagar går ut på att titta på våra lediga lokaler i koncernen, samordna vårt duktiga team om uthyrningsstrategier och parera var vi lägger vårt fokus för att bli mest effektiva för att få alla uthyrda. Lokal-teamet fungerar idag som ett verksamhetsstöd för fastighetsförvaltarna, så vi arbetar med omförhandlingar, uppsägningar, marknadsföring och övriga frågeställningar som uppkommer i de kommersiella delarna av fastigheterna.

Vad är det roligaste i ditt jobb?
– Mötet med kunderna och mina kollegor. Kundkontakten är en av de faktorer där vi genom våra personliga möten kan påverka och spegla den goda bilden av Einar Mattsson som jag har, till vår kund. En nöjd kund är en god förvaltad kund och därmed förhoppningsvis en långsiktig kund. Mina kollegor har alla sin expertis och vi kompletterar varandra. Vi har kul, högt i tak, samordnar våra utmaningar och löser dem tillsammans i teamet.

Hur är du som chef och ledare?
– Jag är en lugn, analyserade person som samlar in kunskap kring det vi ställs inför. Jag tycker om att ge feedback och uppskattar tydlighet från kollegor på samma sätt som jag tycker om att ge tydliga arbetsuppgifter.

Vad är viktigast att ha koll på för att bli en framgångsrik ledare?
– Att du har ett genuint intresse av människor, ditt arbete och en god självinsikt. Om du vet hur du uppfattas så är det en god utgångspunkt.

Vad är bäst med att jobba på Einar Mattsson?
– Med risk för att låta tjatig för andra har sagt det förut, det är den familjära stämningen. Jag har tidigare arbetat i organisationer där man mer känner sig som ett verktyg snarare än en kollega och lagspelare. Här jobbar vi i team och alla är hjälpsamma.

Vad är mest utmanande med att jobba i fastighetsbranschen?
– Jag skulle säga den digitala utvecklingen. Den går otroligt fort. Jag är själv relativt kunnig men känner att mycket digitaliseras snabbt, vi måste följa med och hinna förstå om vi använder oss av rätt verktyg. Utifrån uthyrningsperspektivet finns även en strävan efter att vara påläst och uppdaterad kring konkurrenterna och se till att vi är den mest attraktiva hyresvärden.

Vad gör ni kring en lokaluthyrning? 
– En lokaluthyrning grundar sig i en tom lokal, en vakans, i en fastighet. Det är allt från att se till att vi får dit en bra lokalhyresgäst som passar in i området, som vi dessutom hoppas kan stanna länge. Vi behöver också få till en balanserad hyresnivå som fungerar både för fastighetsägaren och kunden. Inför en uthyrning säkerställer vi lokalens tekniska status och skick och stämmer av om förvaltaren underhållsplanerat inför en ny uthyrning, så att vi är synkade. Vi behöver förstå lokalens förutsättningar kopplat till det avtal man knyter an till den nya kunden.

För ni en diskussion med fastighetsägaren om vilken närservice som vore bra för de boende, eller hur fungerar det?
– Vi analyserar alltid området i sig och vad som är på gång i närheten. Vi tittar också på den gällande detaljplanen för att se vilken service som bäst lämpar sig för en uthyrning. En genomarbetad grundanalys ger ofta en långt sittande hyresgäst. Vi jobbar långsiktigt och vill ha långsiktiga relationer.

Hanterar ni enbart Einar Mattssons egna lokaler eller hanterar ni även externa fastighetsägares lokaler?
– Vi har under ett år tillbaka arbetat med Einar Mattsson egna lokaler men nu även börjat fungera som verksamhetsstöd och erfarenhetsåterföring för externa uppdrag. Vi håller idag på att arbeta fram hur denna struktur ska se ut på sikt.

Hur blir jag den bästa lokalhyresgästen?
– Genom att du ger oss konstruktiv feedback och sträva efter utveckling och expansion. Det får oss att se var vi har brister, som vi då får chans att åtgärda och förbättra. På så sätt stärks vår kompetens.

Du heter Marcello i andranamn, har du något spännande påbrå?
– Det är en mindre historia i sig. Kort berättat så kommer Marcello från min italienska gudfar Sergio ”Marcello” Angelini som döpt mig. Min pappa som är tysk kom till Sverige för att arbeta på sextiotalet. Jag har fått återberättat för mig att många som kom från andra länder då träffades på den tiden i Kungsträdgården. Där möttes alltså Sergio och min pappa, som då blev min pappas bästa vän och senare min gudfar. Sergio lever idag sedan 30 år tillbaka med sin familj i Mexiko City där han har en pastafabrik som distribuerar pasta över hela Mexiko. Jag har varit på besök där många gånger och bodde där under ett år som barn.

Vad har du för intressen?
– Jag har en stor passion motorintresse kopplat till motorcyklar. Jag har gått igenom de flesta typmodellerna och fastande till slut för cruiser-varianten. Intresset har lagts på paus nu i samband med att familjen utökades med en dotter.

– Det finns även ett stort motionsintresse. Dels för att hålla huvudet skarpt, dels för att det gör kroppen välmående. Jag är en gammal ungdoms-SM simmare som gick i pension mitten av nittiotalet. Så jag gillar att tävla och utmana mig själv.

Av dem som studerar hur man kan leva länge, hålla sig frisk och hjärnan aktiv, så utöver viss mat och motion sägs det att förmågan att fascineras förlänger våra liv. Vad fascineras du av?
– Jag är ofta ganska nyfiken av mig och vill gärna veta hur saker och ting fungerar och hänger ihop. Jag funderar på och är intresserad av ekosystemets uppbyggnad och rymden. Jag har alltid funderat på vad som finns bakom de svarta hålen.

Hur imponerar någon på dig?
– Jag är faktiskt inte så komplex där. Det är ofta små vardagliga saker som imponerar på mig. Exempelvis så överrumplar min fru mig med knepiga svenska ord. Det imponeras jag av.

Vad har du för bok på nattygsbordet?
– Just nu boken ”The Commercial real estate tsunami” som belyser den kommersiella lokal-marknaden. Jag är en bit in i boken, så utvärdering kommer så småningom för den nyfikne.

Vilket är årets bästa sommarminne?
– Det var när vi besökte min frus kusin i Svartmåla i Linköping. Det är ett idylliskt och lantligt ställe där vi fick ett par riktiga sommarkvällar med klassiskt nattbad, grillning och fiske.

Om du fick vara chefredaktör på en dagstidning eller ett magasin en vecka. Vilken redaktion skulle du välja och vad skulle du göra/skriva om?
– Om jag fick återuppleva min morfars liv, då skulle jag då gå i hans fotspår som redaktör på DN, Dagens Nyheter. Min inriktning skulle bli att belysa de pågående samhällsproblem kring brott. Ett viktigt ämne som vi alla nu talar mycket om. Vad mer kan göras, kan samhället vara mer proaktivt och vem har vilket ansvar? En komplex och mycket politisk fråga.

Om du har en person i din närhet som lider av psykisk ohälsa eller sorg. Vad gör du då?
– Ofta är ensamhet förknippat med psykisk ohälsa och sorg. Jag tänker ofta på personer i min omgivning och hur deras välbefinnande är. Det är inte alltid lätt att läsa på utsidan hur någon mår, men genom att vara en god vän, finnas där för någon, så är det gott nog. Sedan kanske man kan ge tips om professionell hjälp, så att de får rätt verktyg för att må bättre och ta reda på orsaken bakom måendet.

Nyckelord

Bilder

Om

Om Einar Mattsson AB 
Einar Mattsson AB är moderbolag i en familjeägd bolagsgrupp som varit verksam på Storstockholms fastighets- och byggmarknad sedan 1935. Idag är Einar Mattsson Stockholms största privata ägare av hyresbostadsfastigheter och bland de mest aktiva projektutvecklarna av nya bostäder i regionen. Den kommande tioårsperioden kommer Einar Mattsson att uppföra 4 000 nyproducerade bostäder i egen regi. Koncernens förvaltningsbolag förvaltar cirka 15 000 bostäder åt en bred kundkrets av etablerade fastighetsägareBolagsgruppen omfattar även en verksamhet som arbetar med investeringar utanför kärninnehaven. 

 Läs mer om oss på www.einarmattsson.se och Facebook 

Följ Einar Mattsson

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Einar Mattsson

”Jag är stolt över att bidra i en verksamhet som bygger och förvaltar trygga hem för generationer” — fredagsporträttet med Marianne Badman21.1.2022 10:00:00 CET | Blogginlägg

Hon gillar att göra det svåra enkelt, och skriver gärna om både energieffektivisering, renovering och matavfallsinsamling. Arbetet på Einar Mattsson gör henne stolt. Marianne gillar bollsporter, att odla och utvecklar gärna sin kreativitet. Lär känna vår kommunikatör för Einar Mattsson Fastighetsförvaltning i dagens porträtt.

”Att branschen förändras och förnyas hela tiden fascinerar” — fredagsporträttet med Suzanna Pasku14.1.2022 10:00:00 CET | Blogginlägg

Idag möter du Suzanna Pasku, uppdragsansvarig fastighetsförvaltare på Einar Mattsson Fastighetsförvaltning AB. Hon kom in under pandemin och har redan gjort stort avtryck hos både uppdragsgivare och sina kollegor, trots att de mest mötts digitalt. Här får du läsa om tidigare erfarenheter, karriärplaner och inte minst om hennes älskade Kroatien.

Einar Mattsson: Beslut om start-pm för vårdboende i kv. Sommaren 1023.12.2021 11:05:44 CET | Blogginlägg

Einar Mattssons ambition är att tillföra vård- och trygghetsboenden för äldre i kvarteret Sommaren 10. Det ger också möjligheten att rusta upp den kulturhistoriskt viktiga Hovings Malmgård och tillföra platsen en passande verksamhet. Vi ser framför oss att huset såväl som platsen äntligen kan nyttjas av fler stockholmare och besökare. Den 20 december fattade Stadsbyggnadsnämnden beslut om ett så kallat start-pm för att påbörja arbetet med en ändring av detaljplanen för platsen. Starten på det arbetet är avhängigt ett beslut om markanvisning i Exploateringsnämnden.

”Du rör dig framåt genom att testa dig fram och utmana dig själv” — fredagsporträttet med Fredrika Svensson17.12.2021 10:10:59 CET | Blogginlägg

Hon älskar att laga mat lika mycket som hon älskar analyserande av siffror. Här möter vi Fredrika Svensson som idag är hyresadministratör på den avdelning inom koncernen som jobbar med ekonomisk förvaltning. Med stort mod och framåtanda tar hon sig an utmaningar hon möter och kanske sjunger hon på ”Keep on walking”-låten som har en speciell plats i hennes liv. Lär känna vår tyskättade schlagerfantast.

“En av anledningarna att jobba här var möjligheterna att utvecklas”— fredagsporträttet med Marielle Forstadius10.12.2021 10:00:00 CET | Blogginlägg

Glad, positiv och med stort kundfokus tar Marielle sig an rollen som uppdragsansvarig fastighetsförvaltare. Hon har stor kunskapstörst och har ständigt fördjupat sin kompetens med relevanta utbildningar. Ljudböcker, appen Forest och den stora familjen fyller Marielle med glädje, fokus och återhämtning. Det blev ingen flygvärdinnekarriär, utan i stället en lyckad yrkesbana i pappas fotspår.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum