WSP

Vi kan behöva vänja oss med nya inslag i kollektivtrafiken

Dela
Lägre priser utanför rusningstid, trängselappar och varuautomater med munskyddsförsäljning. Det är några av de spaningar som analys- och teknikkonsultföretaget WSP lyfter fram i en ny i framtidspaning kring kollektivtrafikens ”nya normala”.

Sedan pandemins start har resor i kollektivtrafiken minskat dramatiskt. I juni 2020 uppskattade World Economic Forum att en återgång till normala nivåer i kollektivtrafiken inte är att vänta förrän mitten av 2022.

– Vi har hittat väldigt lite data som tyder på att kollektivtrafiken stått för en stor smittspridning. Syftet med den här genomgången är att förse kollektivtrafikens aktörer med kunskap och lösningar för ett säkrare resande. Det kommer vara avgörande för att återvinna resenärernas förtroende, säger Ulf Larsson, chef på WSP Rail Advisory.

När hela världen nu långsamt förbereder sig för en återgång till ”det nya normala”, funderar många på hur resor i kollektivtrafiken ska kunna genomföras på ett säkert sätt framöver. Det återstår fortfarande mycket forskning innan vi säkert vet hur mycket smittspridning som faktiskt sker i kollektivtrafiken. Men redan nu är många experter överens om att avstånd till andra passagerare, användande av munskydd och hur länge resan pågår är viktiga faktorer när det kommer till säkra resor.  

WSP har tittat på utvecklingen i en rad länder och hur plattformar, hållplatser tåg och bussar förändrats. Ett exempel på åtgärder som kan bli vanliga inslag i kollektivtrafiken framöver är varuautomater där resenärer kan köpa skyddsutrustning. Ett annat är avancerad ytdesinfektion, tekniska lösningar för att minska avståndet mellan resenärer, realtidsinformation för trängsel och effektiva ventilationssystem som filtrerar bort smittsamma partiklar. 

Det här kan vi få se i kollektivtrafiken framöver, enligt genomgången från WSP

  • Mer utrymme passagerarna emellan
  • Lägre priser för den som inte reser i rusningstid
  • Kontaktlösa betalningar
  • Kopparklädda handtag och räcken vilket gör att virus trivs sämre
  • Applikationer med liveuppdateringar som låter resenärer planera en säker resa
  • Krav på munskydd
  • Längre tåg för att minska trängsel

Hela sammanställningen "Global ingredients of the post-pandemic recovery recipe for public transportation" finner du under dokument nedan.

För mer information, vänligen kontakta:

Ulf Larsson, chef på WSP Rail Advisory
ulf.e.larsson@wsp.com 
010 722 88 15

Kontakter

Bilder

Dokument

Om

WSP
WSP
Arenavägen 7
12188 Johanneshov

010-7225000http://www.wsp.com

Vi står bakom allt du tar för givet. Och framtiden du hoppas på.

Vi vet hur samhällen är uppbyggda och utvecklas. Om hur vi lever, arbetar, bygger, reser och kommunicerar, och om hur vi kan göra det bättre. Som strategiska rådgivare och teknikkonsulter har vi kunskapen att förstå och kraften att kunna förändra.

Med över 65 000 medarbetare i 40 länder använder vi vår globala expertis för att hitta de smartaste lokala lösningarna.

Följ WSP

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från WSP

Ny rapport: Här är Sveriges mest robusta kommuner28.11.2023 07:28:00 CET | Pressmeddelande

Nu släpper strategi- och teknikkonsultföretaget WSP rapporten "Regionernas Kamp", som rankar Sveriges 290 kommuner utifrån deras robusthet. Nacka, Täby och Kungsbacka toppar rankningen och analysen visar att pendlingskommuner nära större städer är de som har bäst förmåga att stå emot kriser och hantera förändringar. Rapporten tar i år också ett större grepp på trygghet och kommunernas brottsförebyggande arbete.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye