Region Norrbotten

”Vi kan utrota livmoderhalscancer i Sverige”

Dela

Just nu pågår den nationella cellprovsveckan. I Norrbotten är målet att utrota livmoderhalscancer helt och hållet – ett mål som är fullt möjligt att nå.

 – Vi följer sedan tidigare det nationella vårdprogrammet för att förebygga livmoderhalscancer. Nu har vi dessutom anslutit oss till en forskningsstudie med målet att utrota livmoderhalscancer i Sverige. Det är fullt möjligt, säger Viviann Mattsson, specialistläkare inom gynekologi på Sunderby sjukhus.

Det nationella vårdprogrammet baseras på cellprov och testning av humant papillomvirus (HPV). Det är ett förebyggande arbete för att minska risken för livmoderhalscancer, vilket drabbar 550 kvinnor i Sverige varje år.

I Sverige kallas alla kvinnor mellan 23 och 49 år till gynekologisk cellprovskontroll vart tredje år. Mellan åldrarna 50 och 64 år kallas man vart sjunde år. Provet innebär att ett cellprov tas från livmodertappen för att tidigt upptäcka förekomst av HPV och cellförändringar som kan leda till livmoderhalscancer. Upptäcks cellförändringar i tid kan de behandlas innan de utvecklas till cancer.

– Det här är en av de viktigaste och förebyggande åtgärderna vi gör för att förebygga cancer hos kvinnor. 1950 var livmoderhalscancer den näst vanligaste cancerformen bland kvinnor i landet, berättar Viviann Mattsson.

En annan betydelsefull insats är vaccination mot HPV-virus, som kan orsaka livmoderhalscancer. Det infördes 2010 i det allmänna vaccinationsprogrammet för flickor, tio år senare även för pojkar.

Vid Regionstyrelsens möte 11 maj fattades beslut om att Region Norrbotten nu ska delta i ett projekt mot livmoderhalscancer, med samtidig vaccination och screening mot HPV av kvinnor födda 1994-1999. Forskningsprojektet drivs av Karolinska Institutet vid Karolinska universitetssjukhuset.

– Det är ett väldigt klokt beslut. Målsättningen är bland annat att alla kvinnor upp till 30 år ska erbjudas vaccinering mot HPV-virus. Det ger oss ännu bättre förutsättningar för att utrota livmoderhalscancer i Norrbotten och hela Sverige, säger Viviann Mattsson.

Mer om cellprov på 1177.se/cellprov

Högupplöst bild på Viviann Mattsson

Kontakter

Viviann MattssonSpecialistläkare inom gynekologi

Tel:0920-28 40 00

Bilder

Om

Region Norrbotten
Region Norrbottenhttps://www.norrbotten.se/

Region Norrbotten arbetar för dig som bor i Norrbottens län. Vi styrs av dig och de andra invånarna i länet genom allmänna politiska val. Region Norrbotten är länets näst största arbetsgivare. Vi har cirka 6 500 anställda, varav de flesta arbetar inom hälso- och sjukvården.

Region Norrbotten bedriver hälso- och sjukvård, tandvård, regional utveckling och kultur. På så sätt skapar vi förutsättningar för en god livsmiljö här i Norrbotten. 

Följ Region Norrbotten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Norrbotten

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum