Vänsterpartiet Region Stockholm

Vi litar inte på dig Iréne Svenonius

Dela

Regionens så kallade ”bombmatta” med åtgärder för att komma till rätta med förlossningskrisen riskerar att bli ett luftslott utan dess like. Förslag om att ha en barnmorska per födande har Vänsterpartiet motionerat om flera gånger redan, men det moderatledda styret har gång på gång avslagit motionerna.

Jonas Lindberg, sjukvårdspolitisk talesperson (v) Region Stockholm
Jonas Lindberg, sjukvårdspolitisk talesperson (v) Region Stockholm

 - Det är bra att Iréne Svenonius nyktrat till och nu förstår att det behövs en barnmorska per födande. Men det får inte stanna vid retorik utan måste leda till förändrad politik. Vi ser ingenting i den budget som det moderatledda styret går fram med nu i november som tar höjd för detta. Förlossningsvården får inte den resursökning som krävs, säger Jonas Lindberg, sjukvårdspolitisk talesperson (v) Region Stockholm.

- För att stoppa uppsägningarna och få fler barnmorskor att jobba i förlossningsvården, vilket är förutsättningen för att kunna nå målet en barnmorska per födande, måste regionen tillmötesgå kravet på förkortad arbetstid med bibehållen lön. Annars kommer förlossningsvården fortsätta läcka personal. Arbetstidsförkortningen måste synas här och nu säger Jonas Lindberg.

Dom andra åtgärderna som regionen lyfter med rotationstjänstgöring, avlastning från administrativ personal och läkare har redan testats på många håll i vården vid kriser som denna.

- Det vi vet är att det långsiktig inte funkar. Man har redan optimerat sina ”flöden” så gått det går på förlossningsavdelningarna. Vill man avlasta förlossningsvården så behövs det beslut om att regionen ska ha fler förlossningsplatser och jouröppen mödravård. Just nu tycker ju inte ens Irene Svenonius att det behövs fler förlossningsplatser. Det tyder på total brist på sjukdomsinsikt avslutar Jonas Lindberg

För mer info
Kontakta Jonas Lindberg, sjukvårdspolitisk talesperson (v) Region Stockholm
070-400 34 13

Bilder

Jonas Lindberg, sjukvårdspolitisk talesperson (v) Region Stockholm
Jonas Lindberg, sjukvårdspolitisk talesperson (v) Region Stockholm
Ladda ned bild

Om

Vänsterpartiet Region Stockholm
Vänsterpartiet Region StockholmVänsterpartiet Region Stockholm vill skapa en region för alla, inte bara för de rika. I Region Stockholm är Vänsterpartiet i opposition. Välfärden ska gå att lita på. Vården ska vara tillgänglig för alla och personalen ska ha bra arbetsvillkor. Kollektivtrafiken måste fungera bättre. Barn och ungdomar ska få fria SL-kort och pensionärer ska få resa fritt i lågtrafik. Alla ska ha rätt till kultur. Vi har en vision om ett ekologiskt och ekonomiskt hållbart samhälle.

Följ Vänsterpartiet Region Stockholm

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vänsterpartiet Region Stockholm

Regionen måste ta ansvar för förlossningvården2.11.2021 07:00:00 CET | Pressmeddelande

801 födslar har redan skett på överfyllda mottagningar bara i år, 141 barnmorskor har sagt upp sig och 70 tjänster inom förlossningsvården är obemannade. Dessutom har alla chefer på Södersjukhusets förlossningsavdelning sagt upp sig. Det är dags för regionen att ta sitt ansvar. Därför går vi nu ihop med Socialdemokraterna och begär ett extra sammanträde med regionstyrelsen - för att rädda förlossningsvården

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum