RF/SISURF/SISU

Vi vill att fler ska ta del av idrotten som demokratiskola

Dela

Idrotten är en demokratiskola men vi vill att ännu fler ska ta del av vår rörelse. Riksidrottsförbundet skriver nu på Deklaration för en stark demokrati, som initierats av Kommittén Demokratin 100 år.

Björn Eriksson i samtal med ledare och föräldrar
Björn Eriksson i samtal med ledare och föräldrar

En välfungerande demokrati förutsätter goda kunskaper, stort engagemang och aktivt deltagande i samhällsutvecklingen. Kommittén Demokratin 100 år har i uppdrag att planera, samordna och genomföra en samling av insatser och aktiviteter för att stärka demokratin och har tagit fram Deklaration för en stark demokrati som Riksidrottsförbundet nu har antagit.

– Med över 880 000 ledare är idrottsrörelsen Sveriges kanske största ledarskola. Den sker dessutom för de allra flesta oavlönat och med kärleken till idrotten som drivkraft. Vi vet att vi kan bli ännu bättre på att nå fler genom att sänka trösklarna in i vår verksamhet och kan nu jobba ännu hårdare för att skapa en stark och levande idrottsrörelse, säger Björn Eriksson ordförande Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna.

Riksidrottsförbundet vill sätta tryck bakom arbetet att driva idrottsrörelsen i demokratisk anda. Genom att skriva på deklarationen kommer Riksidrottsförbundet bland annat att:

  • Genomföra en nationell bildnings- och utbildningsinsats för förtroendevalda i specialidrottsförbund och föreningar i syfte att stärka deras kompetens att leda framtidens förening.

  • Ta fram material och utveckla metoder kring demokrati och demokratiska processer till stöd för föreningar.

  • Vara en nationell mötesplats och kompetensutvecklingstillfälle för förbund och distriktsidrottsförbund i syfte att undersöka hur föreningens demokratiska processer kan utformas för att attrahera och engagera framtidens (förenings)människa.

  • Skapa ett strategiskt forum för specialidrottsförbund i syfte att ge dem relevant kunskap och stöd i sitt arbete med att prova moderna sätt att bedriva demokratiska processer.

  • Samla in relevant forskning inom civilsamhällets ram kring engagemang, organisation och medlemskap i syfte att omsätta till idrottsrörelsens kontext av demokratiska processer.

– Kommittén välkomnar Riksidrottsförbundets undertecknande av Deklaration för en stark demokrati. Det är viktigt att fler får möjlighet att lära sig hur en idrottsförening fungerar och vad som kan åstadkommas med gemensamma krafter. Föreningsidrotten bidrar inte bara till att barn och unga kan utöva sin idrott och få en aktiv och meningsfull fritid, utan kan även ge kunskaper och positiva förebilder i demokratiskt deltagande genom livet, säger Peter Örn, ordförande Kommittén Demokratin 100 år.

För mer information kontakta

Björn Eriksson
ordförande Riksidrottsförbundet och SISU Idorttsutbildarna
070-626 46 06

Thérèse Amnéus
Kommittésekreterare Demokratin 100 år- en samling för en stark demokrati
therese.amneus@regeringskansliet.se
073-840 91 75

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Björn Eriksson i samtal med ledare och föräldrar
Björn Eriksson i samtal med ledare och föräldrar
Ladda ned bild

Om

RF/SISU
RF/SISURiksidrottsförbundet (RF) är paraplyorganisation för hela den svenska idrottsrörelsen. RF:s främsta uppgift är att stödja och företräda våra 72 medlemsförbund (specialidrottsförbund) och leda rörelsen i gemensamma frågor, såväl nationellt som internationellt.
SISU Idrottsutbildarna är idrottsrörelsens eget studieförbund som erbjuder folkbildning till idrottsföreningar för att ge kunskap och kraft åt människors tankar, idéer och vilja att utvecklas.
RF-SISU:s 19 regionala organisationer, RF-SISU distrikt ger idrottsföreningar stöd i idrottsfrågor och med folkbildning. Idrottsrörelsen består av cirka 20 000 idrottsföreningar och drygt tre miljoner medlemmar.

Följ RF/SISU

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från RF/SISU

Idrottsrörelsen öppnar upp för ett mer transinkluderande förhållningssätt1.10.2020 08:30:00 CESTPressmeddelande

Riksidrottsstyrelsen vill verka för att öka transpersoners möjligheter att vara delaktiga och utöva inflytande i idrottsrörelsens beslutande rum. Riksidrottsstyrelsen har därför fattat beslut om en anvisning som säger att specialidrottsförbunden har möjlighet att utgå ifrån könsidentitet istället för juridiskt kön när de ska uppfylla stadgekraven på könssammansättning i styrelser och valberedningar.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum