Svenska kyrkan Västerås / Västerås pastorat

Via Dolorosa - En modern fotoutställning om mobbning och utsatthet

Dela
Utställningen är ett samarbete mellan Västerås stift och fotografen Elisabeth Ohlsson Wallin som arbetat med elever från Malmabergsskolan i Västerås
Utställningen är ett samarbete mellan Västerås stift och fotografen Elisabeth Ohlsson Wallin som arbetat med elever från Malmabergsskolan i Västerås

Via Dolorosa – en fotoutställning

Mobbing är inget modernt fenomen. Det dyker upp i olika sammanhang där människor finns. Svenska kyrkan har tillsammans med fotograf Elisabeth Ohlson Wallin gjort en utställning om mobbing. Den visas nu i Tomaskyrkan och Viksängskyrkan.

Via Dolorosa fotograferades 2007 av Elisabeth Ohlson Wallin och bygger på berättelsen Via Dolorosa - Lidandets väg. Utställningen har gjorts i samarbete med en klass i årskurs sex på Malmabergsskolan. Syftet med utställningen är att få igång ett samtal kring mobbing.

En gammal berättelse fick modern form
Via Dolorosa betyder Lidandets väg och är den väg som Jesus gick i Jerusalem på långfredagen, från Pontius Pilatus palats - där han blev dömd till döden, till Golgata - där han blev korsfäst. De första kristna började sedan gå den här vägen, kanske för att känna sig nära Jesus. 
Fotoutställningen Via Dolorosa bygger på platserna i Jerusalem, men fotografierna har fått delvis nya namn och en modern och nutida form. Eleverna på bilderna är elever som gick på Malmabergskolan. Förutom att vara med på bilderna, fick de även vara med och bära utrustning, fundera över rekvisita, sköta sminkningen m m.

Syftet
Syftet med utställningen Via Dolorosa är att man ska få möjlighet att prata om mobbing. Fundera över hur mobbing uppstår, vad vi kan göra för att få stopp på den o s v. Alla har en relation till mobbing: som mobbad, som mobbare eller som en av dem som ser vad som sker, men väljer att titta bort. Mobbing är allas problem och allas ansvar. 
Fotoutställningen består av 15 bilder. Den sista heter Uppståndelsen. Det är en viktig bild som handlar om hoppet att det kan och ska bli bättre.

Visningar
Skolklasser (årskurs 5-6) är välkomna att boka visning under vecka 11-15, tel. 021-81 46 00 (vardagar kl 9-16).
Det kommer även att finnas två guidade visningar i Tomaskyrkan: Söndag 25 mars kl 13 och söndag 1 april kl 13. Visningarna är öppna för allmänheten.

Utställningen visas i Tomaskyrkan och Viksängskyrkan mellan den 11 mars och den 11 april. Fri entré.

För mer information: Sara Secund, präst Tomaskyrkan, tel. 021-40 38 10 eller Sara.Secund@svenskakyrkan.se
Helena Persson, församlingspedagog Viksängskyrkan, tel 021-81 46 55 eller Helena.Persson@svenskakyrkan.se

Kyrkornas öppettider:
Tomaskyrkan, Cedergatan 1: mån-ons: 9-15, tor: 9-20, fre 9-15, helgöppet i samband med gudstjänst.
Viksängskyrkan, Björnövägen 14: mån & ons: 9-15, tis: 9-20, fre 9-15, helgöppet i samband med gudstjänst.

Nyckelord

Bilder

Utställningen är ett samarbete mellan Västerås stift och fotografen Elisabeth Ohlsson Wallin som arbetat med elever från Malmabergsskolan i Västerås
Utställningen är ett samarbete mellan Västerås stift och fotografen Elisabeth Ohlsson Wallin som arbetat med elever från Malmabergsskolan i Västerås
Ladda ned bild

Om

Svenska kyrkan Västerås / Västerås pastorat
Svenska kyrkan Västerås / Västerås pastorat
Box 5
721 03 Västerås

https://www.svenskakyrkan.se/vasteras

Svenska kyrkan Västerås möter människor i vardag och högtid, i glädje såväl som sorg. Verksamheten är öppen för alla, oavsett tro eller tvivel. 
Det finns mötesplatser för alla åldrar och för många olika intressen, allt från öppen förskola och ungdomsgrupper till samtalsgrupper och körverksamhet. 
Kyrkan är också en naturlig del av vardagen i till exempel skolor och på sjukhuset. Fler än 60 procent, nästan 90 000, av alla västeråsare tillhör Svenska kyrkan, vilket gör kyrkan till den i särklass största folkrörelsen i Västerås. Här finns 29 kyrkor och 23 begravningsplatser.

Följ Svenska kyrkan Västerås / Västerås pastorat

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Svenska kyrkan Västerås / Västerås pastorat

Svenska kyrkan Västerås byter plattform för pressmeddelanden29.11.2018 11:54Pressmeddelande

Nu byter Svenska kyrkan Västerås/Västerås pastorat presstjänst och från Mynewsdesk till TT. Både nya och tidigare pressmeddelanden går från och med nu att hitta hos vår nya leverantör. För att registrera dig som följare i den nya plattformen, se: https://via.tt.se/abonnera Pressmeddelanden från Svenska kyrkan Västerås berör stora som små händelser inom områden som religion, kultur och socialt arbete.

Braskväll - Om psykisk ohälsa hos äldre29.10.2018 08:32Pressmeddelande

Onsdag den 31 oktober kl 18 tänds brasan i Martasalen, Tomasgården. Det blir en samtalskväll om psykisk ohälsa hos seniorer. Fyra gäster från olika föreningar kommer att vara på plats för att prata om psykisk ohälsa och var hjälp finns att få. De representerade föreningar är: ReagerA, (h)järnkoll, NSPH och föreningen Balans. Under kvällen kommer Anders Caringer och Bo Senter att underhålla med tänkvärd musik. Kvällens värd är präst Gunnar Kärrbom. Även diakon Sofie Möllberg kommer att finnas på plats. Fri entré! Martasalen öppnas från kl 17.30 och det finns fika att köpa (30 kr för kaffe och smörgås). För mer information, kontakta: Gunnar Kärrbom, 021-40 41 25, e-post Gunnar.Karrbom@svenskakyrkan.se. Adress: Tomasgården, Cedergatan 1, 723 41 Västerås.

Eric Ericson 100 år22.10.2018 09:17Pressmeddelande

Exakt på 100-årsdagen av Eric Ericsons födelse ger två av hans världsberömda körensembler, Radiokören och Eric Ericsons kammarkör, en hyllningskonsert till körnestorn i Västerås domkyrka. Eric Ericson är en av få svenska musikprofiler som med självklar rätt bar epitetet ”levande legend”. Han var verksam som dirigent i de stora sammanhangen i över 60 år, och kom med sitt konstnärskap att prägla generationer av dirigenter och sångare. 1945 startade han Kammarkören, och som kormästare vid Sveriges Radio i över tre decennier gjorde han Radiokören till en världsledande ensemble. Samma världsrykte nådde han med anrika Orphei Drängar i Uppsala. Sin egen kammarkör vårdade han hela tiden ömt, och efter pensionering 1983 tog kören hans namn - Eric Ericsons Kammarkör. Under sin långa gärning som professor i kördirigering vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm formade han årskull efter årskull av dirigenter som i sin tur startade egna kammarkörer runt om i Sverige och över hela världen. Hans inte

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum