Rädda Barnen

Videoanimationer visualiserar barns beskrivningar av ångest

Dela

I en ny insamlingskampanj har Rädda Barnen och Tim Bergling Foundation låtit olika internationella illustratörer tolka barns upplevelser av psykisk ohälsa i korta filmer. l samband med detta har flera kända svenska artister, däribland Tove Lo, Alesso, Benjamin Ingrosso, Elliphant, Laleh och Måns Zelmerlöw upplåtit sina canvas (de rörliga låtomslagen på Spotify) för att belysa att insidan är svår att se.

Filmerna visualiserar till exempel känslor "Jag blir som kokt spagetti, orkar inget, kan inte lyfta armar och ben” och "Min hals blir helt tjock, jag kan inte svälja, inte prata och inte få luft”. Kampanjen är startskottet på samarbetet mellan Rädda Barnen och Tim Bergling Foundation, som syftar till att främja psykisk hälsa bland barn och unga. Enligt Helena Thybell, generalsekreterare på Rädda Barnen, är en viktig del i det arbetet att säkra rätten till en meningsfull fritid. 

– Barnkonventionen ger barn och unga rätt till en meningsfull fritid, och det är ett av våra främsta uppdrag att tillsammans med Tim Bergling Foundation fortsätta arbeta med våra fritidsverksamheter och att skapa kreativa mötesplatser för barn och unga. Kreativitet är ett viktigt verktyg för att främja psykisk hälsa och därför är vi också glada att vi fått med så många kreatörer, både artister och animatörer, att uppmärksamma detta så vi också kan bryta stigmat kring psykisk ohälsa, säger Helena Thybell, generalsekreterare på Rädda Barnen. 

Animationerna är gjorda av olika illustratörer (Allen Laseter, Alva Skog, Parallel Teeth, Laura Hodkin and Dan Stankler), eftersom alla barns upplevelser av psykisk ohälsa är unik. 

Kontakter

Anne Thorngren, presskontakt Rädda Barnen
anne.thorngren@rb.se
072-357 67 56

Bilder

Länkar

Om

Rädda Barnen är en politiskt och religiöst obunden folkrörelse som kämpar för barns rättigheter. Med barnkonventionen som grund arbetar vi för att barn ska få det bättre och för att barns rättigheter ska respekteras. Vi väcker opinion och stöder barn i utsatta situationer – i Sverige och i världen. Vi arbetar för de barn som har det svårast. Barn som utsätts för våld och övergrepp, inte får gå i skola, saknar stöd från föräldrar och andra vuxna, lever i fattigdom eller i krig och katastrofer. Internationella Rädda Barnen är en av världens största barnrättsorganisationer med verksamhet i över 120 länder.

Följ Rädda Barnen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.