Viggofoundation

Viggo Foundation presenterar Viggoruset på Hellasgården söndag 15 maj kl 14:30

Dela

På söndag är det äntligen dags för Viggoruset ett loppet som är 3 km långt och är ett lopp för barn och unga med särskilda behov (NPF).

Det är 6.e året i rad som insamlingsstiftelsen Viggofoundation ordnar ett lopp för unga med NPF, rekordmånga unga har anmält sig och deltar i loppet på söndag med sina familjer. Målet med loppet är att vi skall ha kul genom att vara aktiva och idrotta tillsammans med gamla och nya kompisar. Det blir en härlig eftermiddag på Hellasgården i Nacka utanför Stockholm.  Alla som deltar får medalj och diplom och efter loppet grillar vi korv.

Datum: 15 maj 2022
Plats: Vi samlas vid ute gymmet på Hellasgården, Ältavägen 101, Nacka
Tid: Vi samlas kl.14.30 för registrering och uppvärmning som startar 14.50.
Loppstart: 15:00
Loppets längd: 3,2 km

Det finns fortfarande platser kvar om de är någon som vill hänga med på söndag I de härliga vädret. 

Viggoruset presenteras av Viggo IF tillsammans med Insamlingsstiftelsen Vigga Foundation

Anmäl via vår hemsida viggofoundation.se eller till: viggoloppet@viggofoundation.se

Hoppas vi ses ! 

Om insamlingsstiftelsen Viggo Foundation 

Måns Möller startade Viggo Foundation eftersom han inte hittade någon idrottsförening/aktivitet som passade sin son Viggo som har autistiskt syndrom. Han klarar inte av att ta instruktioner eller fungera i gruppsammanhang lika lätt som normalfungerade barn. När de gick till skidskolan och han berättade om sin sons diagnos och frågade om de fick vara med fick de panik och svarade att de inte vågade ta in Viggo i gruppen eftersom de inte hade någon specialkompetens för att träna ”sådana där barn”.

Efter en period av en växande frustration beslöt sig Måns för att göra något åt saken.
Hans första fokus har varit att samla in pengar för att på lång sikt kunna utveckla en träningsmodell som passar barn med neuropsykiatriska funktionshinder.
En vision vi har, är att det i vårt fantastiska svenska föreningsliv ska vara normalt att ha en sektion för barn och ungdomar med NPF diagnoser.

Neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF) är ett samlingsnamn för många olika tillstånd eller diagnoser. Några är adhd, autismspektrumtillstånd (AST) och Tourettes syndrom.
I Sverige uppskattas 10% av alla barn ha någon form av NPF och det är inte ovanligt att ett och samma barn har flera diagnoser.

Forskning visar att det finns ett samband mellan NPF-diagnoser och depression, ångestsymtom och andra psykosomatiska sjukdomar som kronisk migrän. De löper ökad risk för att utveckla missbruk av olika slag, drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar och få förskjuten dygnsrytm och sömnstörningar. Beroende på typ av diagnos kan NPF vidare medföra sociala funktionshinder, inlärnings- och koncentrationssvårigheter samt fysiologiska ”svagheter” som nedsattkoordinations förmåga. Svårigheterna skapar utanförskap vilket orsakar lidande för barnen själva och deras familjer.

Det är vanligt att barn med NPF diagnoser har en negativ självbild som formats efter återkommande upplevelser av misslyckanden i exempelvis skolarbeten, med klasskompisar, idrotten och andra sociala sammanhang. De faller ofta offer för mobbning och hamnar lätt i konflikt med andra barn. Sammantaget kräver barn med NPF-diagnoser extra resurser vilket medför stora kostnader för samhället.

Som all forskning visar har fysisk aktivitet många fysiologiska och psykologiska hälsofördelar. Motion motverkar stress, ångest, depression och minskar risken för att drabbas av en mängd sjukdomar som diabetes och alzheimer. Träning förbättrar också uthållighet, sömnkvalitet, minnet och inlärningsförmågan. Alla barn mår bra av fysisk aktivitet, men barn med NPF har ett ännu större behov av att få syresatt blod till hjärnan. Problemet är att dessa barn med NPF-diagnos i nuläget faller mellan stolar – de klarar inte av att träna med de normala fungerande barnen men de är inte tillräckligt handikappade för att hitta sin plats inom handikappidrotten.

”Ett av mins sons största funktionshinder är att det inte syns utanpå att han är funktionshindrad” – Måns Möller

Vi är en ideell insamlingsstiftelse och vill du stödja Viggo Foundation och vårt arbete med att ge Barn i behov med någon form av NPF diagnos möjlighet att idrotta med en donation. Klicka här för mer information

Vi vill tacka våra sponsorer, samarbetspartners och alla som stöttar oss och gör det möjligt för oss att hjälpa Barn med särskilda behov att idrotta. ❤️

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Länkar

Om

Viggofoundation
Viggofoundation
Blecktornsgränd 1
118 24 Stockholm

Om VIGGOFOUNDATION - Insamlingsstiftelsen Idrott för Barn i behov

En nystartad insamlingsstiftelse grundad av Måns Möller som har ett stort engagemang och erfarenhet vad som krävs för barn i behovs (ADHD, autism, asperger) möjlighet att idrotta. I nuläget finns oftast ingen plats för dessa barn i befintligt svenskt föreningsliv. Barn i behov kräver ofta lite extra resurser och målet är att uppmuntra föreningar/ föräldragrupper att starta egna sektioner för barn i behov.

Följ Viggofoundation

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Viggofoundation

Måns Möller och coach Christer Skog är Halvvägs till världsrekordet!18.2.2021 10:11:00 CET | Pressmeddelande

Igår tog komikern Måns Möller och träningscoachen och föreläsaren Christer Skog sig halvvägs i utmaningen Världens Längsta Vasalopp! Grymma tio Vasalopp, tio dagar i rad – 90 mil på längdskidor. Och nu är det fem dagar kvar och fem vasalopp! Hälften är alltså avverkade och frågan är om kropparna och psyket orkar fem till? Hittills har duon presterat fantastiska tider med tanke på omständigheterna. I snitt har skidat över mållinjen i Mora efter 8 timmar och 30 minuter, riktigt starkt med tanke på kylan. De första dagarna var det drygt -25 minus i starten, och nu börjar problemen komma. Måns har problem med en hand, och Christer med ryggen. Samtidigt bärs de fram av enorma hejarop från både kända och okända. Som i går när Måns Möller t ex överraskades av sitt kompisgäng från Hässelby som hade fixat en egen kranskulla från Mora och följde honom från sidan. Eller Bengt från Vasaloppsbyn som åkte till spåret och lagade plättar med hjortronsylt till Christer och Måns. Eller den lokala pizzer

Team Albin cyklar för Viggo Foundation och Barn med särskilda behovs (NPF) rätt att idrotta.9.7.2020 10:03:00 CEST | Pressmeddelande

Tidigt i år så bestämde sig Max Odqvist och hans Team Albin att de ville göra något för Barn med särskilda behovs rätt att idrotta. Max hade följt Måns Möller och hans resor genom världen på cykel och ville hjälpa till att samla in medel till Viggo Foundation. Max drog igång cykellaget Team Albin, ett gäng kompisar som bestämde sig för att cykla Vättern på sub-9, Iron Man (Kalmar) bl.a. för att samla in pengar till Viggo Foundation, en insamlingsstiftelse som arbetar för Barn med särskilda behovs rätt att idrotta. Det gick en tid, pandemin slog till och planerna gick om intet för max och gänget. Samtidigt såg det lite ovisst ut för Viggo Foundation Summercamp. Då klev Max och hans vänner in och bestämde sig, Kan vi inte cykla lopp så kan vi ivarjefall samla in pengar! Sagt och gjort startade dom en insamling på Facebook där målet var att samla in 70 000: - till Viggo Foundation, så vi skulle kunna skicka våra familjer på sommarläger. Idag gick startskottet för Team Albin som nu är på v

Årets cykling för att samla in pengar till barn med särskilda behov blev stor succé för Måns Möller25.6.2018 08:39:00 CEST | Pressmeddelande

Måns Möller och Christer Skog är tillbaka efter årets cykeläventyr som gick under namnet #cyklaför autism. Till slut blev det totalt 220 mil på 13 dagar, och genom två länder Sverige och Danmark och 150.000:- insamlade till Insamlingsstiftelsen Viggo Foundation. Det var den 5 juni som duon begav sig av hemifrån med ambitionen att efter vägen samla in pengar till Viggo Foundation och alla barns rätt att idrotta. Resan startade i Stockholm och följde östkusten ner till Karlskrona, sedan vidare till västkusten och Halmstad. Från Helsingborg gick färden över till Danmark och Helsingör, vidare till Själlands Udde och norrut över Jylland till Fredrikshamn. Därifrån blev det färja till Göteborg och vidare till Mariestad, Ludvika, Falun och Hudiksvall. Som om inte det var nog tog grabbarna en bonusetapp på 25 mil från Söderhamn till Stockholm. - Det var spännande att få cykla på ”hemmaplan”, tidigare har vi ju annars bara cyklat i andra länder, säger Christer. - Det finns ett enormt stort urva

Viggo Foundation går in som huvudsponsor i Nybrobragden Special i Borlänge15.6.2018 14:56:00 CEST | Pressmeddelande

IFK Borlänge Alpin , under ledning av Anette Nilsson och Börje Olsson, arrangerar Nybrobragden Special i januari varje år. Detta arrangemang innefattar individuell alpin träning och tävling utifrån personens egna förutsättningar. ViggoFoundation är stolta att gå in som huvudsponsor för detta arrangemang 2019. Vi vill passa på att tacka Anette och Börje för deras insatser för barnen - utan er ingen skidåkning För mer information och kontakt med Nybrogbragden Special hör av er till Anette Nilsson mejl: flintanette@telia.com eller 070-5881376 Vill du komma i kontakt med Måns Möller och Viggofoundation hör av er till oss på mail: Viggofoundation@gmail.com Läs mer om Viggofoundation här

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum