Viktigare än någonsin att tänka nytt när hemmakontoret blir en vana
Vi var många som i våras och början av hösten uppskattade att jobba från hemmakontoret. Nu är ett nytt år på ingång och vi fortsätter att jobba hemifrån. I takt med att nyhetens behag har övergått till att bli en vana har dock nackdelarna blivit mer påtagliga.

I våras var det relativt enkelt att förhålla sig till distansarbete. Pandemin kom oväntat, och inledningsvis var det bara att köpa läget. Med tiden började vi vänja oss, och inse alla möjligheter och fördelar. Det är denna positiva bild som fångades upp i vår rapport – ”Jobba hemifrån – är distansarbete här för att stanna?”.
Efter semestrarna flöt det på, även om en viss längtan till kontoret började kännas av. När sensommardagarna byttes ut mot mörka vinterdagar och smittspridningen tog ny fart hände något. Fler nackdelar började uppmärksammas. Det började kännas att kroppen tagit stryk av köksstolen, att orken tröt efter veckans 35:e Teamsmöte och att det inte längre var roligt när någon för 785:e gången glömt sätta på sin mick. I nuläget dagdrömmer vi om hur det var förr. Tänk att få träffa sina kära kollegor, och tillsammans beklaga oss över kontorets sämsta medarbetare – kaffemaskinen.
Pendeln har svängt. Det sätter fingret på en viktig sak som vi har belyst i rapporten och i de inlägg vi skrivit på ämnet. Upplevelsen av distansarbete är inte svart eller vit. Det är viktigt att understryka. Under hösten har vi sett många exempel på ensidiga framställningar, där debatten främst fokuserat på det negativa. Att vi saknar våra kollegor, har ont i axlar och nacke, distansmöten är energikrävande och det är svårt med balansen mellan arbete och fritid.
Diskussionen får inte bli enkelspårig
Samtidigt finns det uppenbarligen väldigt mycket som människor uppskattar med att jobba hemma, och för att diskussionen om distansarbete ska resultera i bra lösningar är det därför viktigt att inte bli för enkelspårig.
Ur det perspektivet är resultaten från en nylig undersökning från Randstad matnyttiga, eftersom undersökningen fokuserar på vad som kan bli bättre med distansarbete. Exempelvis önskar var femte person mer stöd från sin arbetsgivare i hemmakontoret, medan tre av fyra efterfrågar en bättre fysisk hemarbetsmiljö. Det är precis sådana här frågor vi behöver gräva i. Istället för att stirra oss blinda på att allt inte fungerar måste energin läggas på det som kan utvecklas. För som Samuel Engblom, samhällspolitisk chef på TCO uttryckte i podden Arbete och fritid, avsnittet Kvinnor gillar hemmajobbandet mer än män, ”Vi har samma sorts möten, men vi har dem lite sämre.”
Kort sagt det behövs en aktiv strategi för att förbättra den nuvarande situationen och inte fastna i gamla mönster. Det gäller den fysiska såväl som den psykosociala digitala arbetsmiljön.
Utmaningarna behöver tacklas här och nu
Vi behöver prata om frågan med distansarbete på två sätt. Å ena sidan behöver vi fundera över vilka erfarenheter vi kan vi ta med oss på sikt. Hur arbetar vi vidare med dessa efter pandemin? Å andra sidan behöver vi fundera över vad som kan göras nu. När vi började sitta hemma var alla lösningar ok, för att det var ett exceptionellt läge. Nu har många suttit hemma i över nio månader och Folkhälsomyndigheten var nyligen ute och sa att vi ska räkna med fortsatt hemarbete i vår.
Den viktigaste frågan är vad arbetsgivarna gör åt den belägenhet vi befinner oss i just nu. Vissa har infört extra frisvårdsbidrag för massage och liknande, en extra peng för att köpa bättre kontorsmöbler eller extra friskvårdstid. Men vad görs åt den dagliga digitala arbetsmiljön? Vad krävs av cheferna? Hur gör vi möten mer stimulerande? Hur kan skärmtiden begränsas? Det finns många saker som är akuta att prata om, eftersom det finns en ökad oro och folk mår dåligt i kropp och själ. Vi måste få energi att orka hela vägen till sommaren. Kanske längre än så.
Det handlar om mer än fysisk arbetsmiljö och arbetsformer
Det handlar också om att hitta substitut till det vi tidigare har kunnat ta för givet på kontoret. Hur stöttar vi varandra som kollegor? Om vi vanligtvis befinner oss i bubblor, vad är vi inte nu? Det finns behov av att få ventilera jobbet, även vid distansarbete. Det räcker inte att ha en fika digitalt, det räcker inte med avstämning med chefen. Vi behöver hitta nya sätt att vara kollegor på.
Fortsätter det här en längre tid, som det ser ut att göra, behövs också nya strategier för en massa andra saker. Folk slutar och börjar nya jobb, folk kommer och går på föräldraledighet och folk hinner pensioneras. Hur ska nyanställda komma in i en verksamhet på distans? Ja, det krävs något mer utöver det gamla vanliga. Vi måste tänka nytt, och ställa krav.
Tyckte ni att antalet frågor ovan var många? Frågorna vi behöver ställa är betydligt fler än så. Behoven finns nu, och vi kan inte bara hoppas att de blåser över. Utmaningarna behöver mötas, och det är vi som behöver se till att något händer. Arbetsgivare och chefer har givetvis ett stort ansvar, men det har också arbetstagarna. Vi behöver uppmärksamma det som behöver förbättras och ligga på så att något sker. Så, sträck ut en hand till kollegor. Starta en liten chattgrupp. Våga fråga vilka utmaningar hen upplever i vardagen. Och uppmana alla i din närhet att göra detsamma. Vi behöver bolla, vi behöver vara kreativa, vi behöver vara innovativa och vi behöver ställa krav.
Arbetslivet har gått igenom en radikal förändring på kort tid, och det säger sig självt att en sådan stor förändring också kräver följdförändringar. Det räcker inte med att lära sig fler funktioner i Teams och sen köra på som vanligt. Att jobba på distans får inte automatiskt innebära att vi gör saker på precis samma sätt som tidigare, fast från hemmakontoret. Det är viktigt att redan nu, helst igår, ta tag i det som fungerar mindre bra. Arbetsgivare och arbetstagare måste båda ta sitt ansvar. Det behöver vi för att ta oss igenom den här vintern, tillsammans. För snart börjar ett nytt år som förhoppningsvis inte blir ett nytt så kallat skitår, men då måste detta tas på allvar!
Martina Saar & Björn Hallberg
författare av STs rapport ”Jobba hemifrån – är distansarbete här för att stanna?”
Bilder
Om
ST är det största fackförbundet inom statlig verksamhet med över 95000 medlemmar som arbetar inom statliga myndigheter och verk, bolag med statligt uppdrag, universitet, högskolor och statligt finansierade stiftelser. ST är fackförbundet för alla som valt att arbeta på statens och medborgarnas uppdrag. Vårt motto är "En arbetsplats - en fackförening". Alla är välkomna som medlemmar, oberoende av utbildning, befattning och arbetsuppgifter. Det ger inflytande, styrka och ökar gemenskapen.
Följ Fackförbundet ST
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Fackförbundet ST
Gör om gör rätt, Arbetsmiljöverket!21.1.2021 12:46:47 CET | Blogginlägg
Arbetsmiljöverket fick ett uppdrag att göra det enklare att överblicka, hitta, förstå och använda arbetsmiljöföreskrifterna. En samlad översyn av hela regelverket. Men någonstans på vägen blev det helt fel.
Avtal klart för post- och flyganställda15.1.2021 15:55:01 CET | Pressmeddelande
Fackförbundet ST har tecknat nytt avtal med Almega för anställda inom avtalsområdet Kommunikation. Avtalet innebär löneökningar i nivå med övriga arbetsmarknaden och sträcker sig till 31 juli 2023.
Avtalsrörelsen långt ifrån klar13.1.2021 11:45:13 CET | Blogginlägg
När arbetsmarknadens parter undertecknar de centrala avtalen sägs avtalsrörelsen vara färdig. Men så är det ju inte riktigt. Jerk Wiktorsson, ordförande för ST inom Trafikverket, rapporterar om arbetet med att ta de lokala avtalen i hamn.
Den svenska modellen måste även beaktas i tiden för en pandemi7.1.2021 14:05:08 CET | Blogginlägg
Den nya, tillfälliga covid-19-lagen visar hur viktiga de som jobbar på statligt uppdrag är för samhället. Åtgärder som kan innebära ingrepp i grundläggande fri- och rättigheter för att förhindra spridning av sjukdomen bör vidtas med stor försiktighet
Avtal klart för ST inom spårtrafiken10.12.2020 10:45:33 CET | Pressmeddelande
Förhandlingarna mellan ST och Almega Tågföretagen har resulterat i ett nytt avtal som innebär en löneökning på 4,7 procent under 29 månader. Dessutom avsätts 0,7 procent i flexpension, vilket innebär att hela avtalsvärdet landar på 5,4 procent.
En migrationspolitik för sämre integration8.12.2020 15:23:20 CET | Blogginlägg
ST är kritiska till Migrationskommitténs förslag till ny migrationspolitik, som kommer att försvåra integrationen och öka risken för att människor blir utnyttjade.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum