Läkemedelsverket

Viktigt att använda hela verktygslådan mot säsongsinfluensa

Dela

Just nu pågår vaccinering mot säsongsinfluensa runtom i landet. Läkemedelsverket anser att vaccination är den enskilt viktigaste insatsen för att skydda äldre och riskgrupper – men som komplement kan också antivirala läkemedel spela en viktig roll.

Varje år medför virusinfektionen influensaepidemier av luftvägsinfektioner under vinterhalvåret och en betydande andel av Sveriges befolkning insjuknar. I år befaras säsongsinfluensan bli extra besvärlig eftersom coronapandemins restriktioner har resulterat i en mycket låg förekomst av influensafall de senaste två åren.

Antivirala läkemedel viktigt komplement

– Nu är det särskilt viktigt att riskgrupperna vaccinerar sig. Vi vet att vaccinationstäckningen under pandemin har varit hög och det är bra, den behöver fortsätta vara hög. Även vaccinerade personer kan insjukna och behöva behandling. Där kan antivirala läkemedel vara ett viktigt komplement, inte minst att ha redo när influensasmitta upptäcks på landets äldreboenden, säger Maria Furberg, infektionsöverläkare och utredare på Läkemedelsverket.

Antivirala läkemedel kan bromsa virusets tillväxt i kroppen och därmed risken för komplikationer vid en virusinfektion. Tre substanser med likvärdig effekt är godkända för behandling av influensa: oseltamivir och zanamivir (båda neuraminidashämmare) samt baloxavir (cap-endonukleashämmare).

Betydande samhällspåverkan

Säsongsinfluensan medför ofta betydande samhällspåverkan i form av omfattande sjukfrånvaro och belastning på sjukvården, liksom överdödlighet bland äldre och andra sårbara personer. Influensa är en av våra vanligaste direkta och indirekta dödsorsaker.

Relaterad information

Behandling och profylax vid influensa – behandlings‌‌­rekommendation

Webbinarium för hälso- och sjukvården om behandlingsrekommendation säsongsinfluensa

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Om

Läkemedelsverket
Läkemedelsverket
Dag Hammarskjölds väg 42, Box 26
751 03 Uppsala

https://lakemedelsverket.se/

Läkemedelsverket arbetar för att patienten, hälso- och sjukvården samt djursjukvården får tillgång till säkra och effektiva produkter och att de används ändamålsenligt och effektivt. Läkemedelsverkets vision är att vara en ledande kraft i samverkan för bättre hälsa.

Följ Läkemedelsverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Läkemedelsverket

Allt vanligare att små barn skadas allvarligt av propplösare24.11.2022 09:13:59 CET | Pressmeddelande

Antalet samtal från sjukhus med allvarliga fall där små barn har fått i sig starkt frätande propplösare har ökat de senaste åren. Detta visar samtalsstatistik från Giftinformationscentralen, som uppmanar föräldrar att förvara en av hemmets farligaste produkter oåtkomligt för barn. Det starkt frätande ämnet skadar slemhinnan och kan leda till livshotande skador på luftvägar och matstrupe.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum