Skolverket

Viktigt att förhindra fusk på nationella prov

Dela
Nästa vecka skriver ungefär 100 000 elever i årskurs 9 det nationella provet i svenska. Totalt genomförs närmare en miljon prov varje år. Förra våren kom elever över proven i förväg som de fotograferade och spred i sociala medier. Det ledde till allvarliga konsekvenser för elever, lärare och rektorer. Den situationen måste alla hjälpas åt att undvika i år.

– Vi vill påminna om hur viktigt det är att reglerna för proven följs. De allra flesta skolorna sköter det här bra men det räcker med att en skola slarvar för att proven ska läcka ut i förväg. Med mobiltelefoner och sociala medier kan provet snabbt spridas till många elever, säger Anders Boman chef på enheten för nationella prov på Skolverket.

Konsekvenser för elever och lärare

Om en rektor bedömer att elever sett provet i förväg så kan skolan använda ett ersättningsprov. Det innebär merarbete för skolan och dessutom påverkas alla elever på skolan negativt eftersom eleverna då inte kan få ett samlat betyg på provet.

– De elever som kommer över proven, fotograferar och sprider på nätet ställer till det för alla de elever som inte fuskat och som har sett fram emot att få visa sina kunskaper. Dessutom innebär ett läckt prov att uppgifter i provet inte kan återanvändas till nya elevkullar och att ta fram ett nytt nationellt prov kan kosta miljoner, säger Anders Boman.

Skärpta regler

Det finns tvingande regler kring hur skolor ska hantera nationella prov. Till exempel ska provet hållas inlåst innan det ska användas och facit får inte öppnas förrän provet är genomfört och det ska rättas. Dessutom är det otillåtet för elever att ha med sig mobiltelefoner på proven. Med anledning av att det var flera fall av otillåten spridning förra året så har vi stramat upp reglerna genom att:

  • starkt rekommendera skolor att senast påbörja genomförandet av delprovet klockan 9.00 på provdagen. Detta gäller prov i årskurs 9 och i gymnasieskolan.
  • förtydliga att rektorn endast kan ta beslut om annat provdatum om det förekommer särskilda skäl såsom exempelvis olyckor, dödsfall eller sjukdom. Resor eller idrottsdagar anses inte vara särskilda skäl. Provdatumen publiceras på Skolverkets webbplats mer än 1 år innan proven ska genomföras, vilket ger skolor gott om tid att planera.
  • rekommendera att rektorn utser en administrativt ansvarig person som ser till att proven hålls inlåsta.
  • förtydliga att om förseglingen till proven bryts dagen innan, för att göra anpassningar av genomförandet, måste proven omedelbart låsas in igen.

Läs mer om hur nationella prov ska hanteras på Skolverkets webbplats

För frågor kontakta

Anders Boman, chef för nationella prov enheten, 08-527 333 00 (Skolverkets Presstjänst)

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Om

Skolverket
Skolverket
Svetsarvägen 16
171 41 Solna

08-527 332 00http://www.skolverket.se/

Skolverket ska främja att alla barn och elever får tillgång till en utbildning och verksamhet som är likvärdig och av god kvalitet i en trygg miljö. Vi ska bidra till goda förutsättningar för barns utveckling och lärande samt förbättrade kunskapsresultat för elever.Skolverket tar fram kunskapskrav, föreskrifter, allmänna råd och nationella prov. Vi ansvarar också för den officiella statistiken på skolområdet och gör uppföljningar och utvärderingar.

Följ Skolverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Skolverket

Försämrade PISA-resultat i Sverige och i många andra länder5.12.2023 11:05:00 CET | Pressmeddelande

15-åringar presterar sämre i matematik och läsförståelse i Sverige, i övriga Norden samt i de flesta andra OECD-länder. Det visar den internationella kunskapsmätningen PISA 2022. I naturvetenskap presterar de svenska 15-åringarna på samma nivå som i föregående mätning 2018. Trots resultatnedgången ligger Sverige fortfarande på en högre nivå än OECD-genomsnittet i alla tre ämnesområden.

Svenska elever i topp i demokrati- och samhällsfrågor men kunskapsresultaten har sjunkit28.11.2023 10:05:00 CET | Pressmeddelande

Svenska åttondeklassare har mycket goda kunskaper i demokrati- och samhällsfrågor och ligger i toppskiktet i den internationella undersökningen ICCS 2022. Jämfört med 2016 har dock kunskapsresultaten i Sverige sjunkit, vilket också gäller för många av de övriga deltagarländerna. I Sverige har spridningen ökat mellan de högst och lägst presterande eleverna.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye