Region Örebro län

Viktigt att resenärer från Storbritannien testar sig - Bokning sker via telefon

Dela

Har du varit i Storbritannien och kommit hem till Sverige den 12 december eller senare? Då ska du stanna hemma och isolera dig minst en vecka, undvika nära kontakter samt testa dig för covid-19. Detta efter att brittiska myndigheter har upptäckt en ny variant av viruset som orsakar covid-19.

Region Örebro län arbetar nu för att nå ut till personer som nyligen kommit hem från Storbritannien så att dessa kan följa rekommendationerna och testas i syfte att undvika vidare spridning.

- Vi vill att alla som nyligen är hemkomna från Storbritannien bokar in sig för provtagning. Det gör man genom att ringa 019-602 88 95, säger Lisa Vennberg, biträdande smittskyddsläkare i Region Örebro län.

Gäller även barn och symtomfria

Vuxna och barn i förskoleålder och uppåt ska testa sig så snart som möjligt efter ankomst till Sverige samt ytterligare en gång den femte dagen efter utresa från Storbritannien. Även symtomfria personer ska testa sig.

I väntan på testning och provsvar ska resenärer isolera sig i hemmet, undvika nära kontakter och vara noga med handhygienen. Det gäller även barn i förskola och skola.

Bor du tillsammans med andra, som inte varit i Storbritannien, bör de också stanna hemma enligt Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Mer smittsam variant av viruset

Den nya varianten av viruset som orsakar covid-19 kan vara mer smittsam än tidigare varianter. Det är därför viktigt att i så stor utsträckning som möjligt förhindra att viruset sprids i Sverige. Virusvarianten har spritts i stor omfattning i Storbritannien, men ett fåtal fall har även konstaterats i andra länder.

I dagsläget finns det ingenting som tyder på att den nya virusvarianten orsakar svårare sjukdom.

Läs mer på 1177.se

Nyckelord

Kontakter

Lisa Vennberg, biträdande smittskyddsläkare, telefon: 019-602 35 21

Om

Region Örebro län
Region Örebro län
Eklundavägen 1
701 16 Örebro

http://www.regionorebrolan.se

Region Örebro län - Tillsammans skapar vi ett bättre liv

Region Örebro län ansvarar för många frågor som berör länsinvånarnas vardag och framtid, bland annat hälso- och sjukvård, kollektivtrafik, infrastruktur, näringslivsutveckling, kultur och utvecklingen av social välfärd.

Följ Region Örebro län

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Örebro län

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum