RF/SISU

Viktigt att samordning kring fysisk aktivitet nu rivstartar

Dela

Per Nilsson, rektor vid Gymnastik- och idrottshögskolan, GIH, är utsedd till nationell samordnare med uppgift att främja fysisk aktivitet bland Sveriges invånare. Det meddelade regeringen idag.

Foto: Bildbyrån
Foto: Bildbyrån

– Ett mycket positivt besked att denna ansvarsfulla uppgift tas om hand av GIH som har stor erfarenhet och kunskap i dessa frågor. Jag räknar med att arbetet rivstartar. Vi vet alla att stillasittandet ökade redan innan pandemin att flera forskningsrapporter visar att fler rör sig allt mindre under coronakrisen, säger Stefan Bergh, generalsekreterare Riksidrottsförbundet.

Uppdraget består av att lämna förslag på åtgärder som främjar fysisk aktivitet. GIH meddelade idag att de skapar en kommitté där Caroline Waldheim, ansvarig för samhällskontakter och EU-stöd på Svenska Fotbollförbundet och tidigare idrottspolitiskt sakkunnig på Socialdepartementet också ingår.

– Idrottsrörelsen gör tillsammans ett fantastiskt arbete med 3,3 miljoner medlemmar. Men vi måste tillsammans med andra aktörer göra ännu mer för att motverka den samhällsutveckling vi ser. Att idrotta och vara fysiskt aktiv gör att du mår bättre både fysiskt och psykiskt och då behövs samverkan, nationella insatser och resurser för att få fler i rörelse, säger Stefan Bergh.

Samordningsuppdraget ska slutföras den 1 mars 2023.

Länk till regeringens pressmeddelande

Länk till Gymnastik- och idrottshögskolans pressmeddelande

För mer information kontakta

Anna Setzman
Pressansvarig Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna
070-564 52 16
Pressjour: 08-699 61 90

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Foto: Bildbyrån
Foto: Bildbyrån
Ladda ned bild

Om

RF/SISU
RF/SISURiksidrottsförbundet (RF) är paraplyorganisation för hela den svenska idrottsrörelsen. RF:s främsta uppgift är att stödja och företräda våra 70 medlemsförbund (specialidrottsförbund) och leda rörelsen i gemensamma frågor, såväl nationellt som internationellt.
SISU Idrottsutbildarna är idrottsrörelsens eget studieförbund som erbjuder folkbildning till idrottsföreningar för att ge kunskap och kraft åt människors tankar, idéer och vilja att utvecklas.
RF-SISU:s 19 regionala organisationer, RF-SISU distrikt ger idrottsföreningar stöd i idrottsfrågor och med folkbildning. Idrottsrörelsen består av cirka 19 000 idrottsföreningar och drygt tre miljoner medlemmar.

Följ RF/SISU

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från RF/SISU

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum