Viktigt beslut i riksdagen - nu behöver nästa steg tas
Idag beslutade riksdagen om införandet av ett nytt omställningsstudiestöd. Det kan bidra till att vässa och utveckla kompetensen för landets ingenjörer. Men för att det nya systemets möjligheter ska bli verklighet krävs fortsatt politiskt reformarbete på högskoleområdet.

– Kraven på att ligga i teknisk framkant, men också att ibland helt ställa om, är extra påtaglig för ingenjörer. Därför är det här beslutet särskilt välkommet för våra medlemmar, säger Ulrika Lindstrand, förbundsordförande Sveriges Ingenjörer.
Beslutet i riksdagen innebär dels införandet av ett helt nytt stöd till individer vid tjänstledighet för studier. Den reglerar också vilket stöd individen kan få om anställningen upphör. Det innebär ett helt nytt statligt studiestöd med förbättrade möjligheter att utbilda sig för den som är anställd eller är mellan jobb. Det nya statliga studiestödet omfattar även den som har en visstidsanställning, är egenföretagare eller jobbar deltid.
– Detta ger historiska möjligheter till kompetensutveckling. Ett lärande som återkommer betyder mycket för både individen och för Sveriges fortsatta kliv inom digitalisering och klimatomställning, säger Ulrika Lindstrand, förbundsordförande Sveriges Ingenjörer.
Den andra delen i onsdagens beslut berör ändrade regler för vad som ska gälla vid uppsägning av personliga skäl eller arbetsbrist. Med delarna i Trygghetsöverenskommelsen som rör de ekonomiska förutsättningarna för individen på plats återstår nu arbetet med att rusta svenska universitet och högskolor för en ökad efterfrågan på fort- och vidareutbildning.
– För att reformen ska få effekt behövs förändringar i högskolornas arbetssätt och inte minst en finansieringsmodell som premierar ett utbud som passar yrkesverksamma. Nu är det upp till regeringen att ge satsningen rätt förutsättningar, säger Ulrika Lindstrand, förbundsordförande Sveriges Ingenjörer.
Sveriges Ingenjörer menar att högskolans kurser behöver anpassas och göras tillgängliga även utanför programmen. Därför krävs en resurstilldelning som styr rätt med öronmärkta pengar, för att inte riskera programstudenternas resurser. Det behövs även särskilda sökbara resurser som kan främja samarbeten mellan högskola och företag i utvecklingen av ett bra kursutbud.
Nyckelord
Kontakter
Alexander OrlingePressekreterare
Tel:08-33 74 29Alexander.orlinge@sverigesingenjorer.seBilder

Länkar
- Läs förbundets kommentar på vårbudgeten 2022 med efterlysning av rejäla satsningar på högskolan för kompetensutveckling av yrkesverksamma. - på Sverigesingenjorer.se
- Läs mer om förslaget i sin helhet och riksdagens behandling av ärendet Flexibilitet, omställningsförmåga och trygghet på arbetsmarknaden - på Riksdagen.se
- Läs mer om Trygghetsöverenskommelsen - på Sverigesingenjorer.se
- Nu måste regeringen investera i kompetens för framtiden - läs Ulrika Lindstrands debattartikel på Altinget.se (13/4 2021)
- Satsa på vidareutbildning för yrkesverksamma - läs Ulrika Lindstrands debattext på GP Debatt (21/9 2020)
Om
Sveriges Ingenjörer är fackförbund och intresseorganisation för landets
högskoleutbildade ingenjörer. Förbundet är med cirka 162 000 medlemmar näst störst inom akademikerfederationen Saco. Se även sverigesingenjorer.se
Följ Sveriges Ingenjörer
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Sveriges Ingenjörer
Jan Gulliksen får ingenjörernas arbetsmiljöpris 202217.6.2022 14:15:19 CEST | Pressmeddelande
Jan ”Gulan” Gulliksen, professor i människa-datorinteraktion vid KTH är årets mottagare av Levipriset - Sveriges Ingenjörers pris som belönar utveckling av god arbetsmiljö genom ingenjörskap och teknik. Gulliksen belönas för sitt stora engagemang inom arbetsmiljö och digitalisering.
Tydlighet krävs av alla aktörer för att lyckas hitta rätt kompetens14.6.2022 18:12:21 CEST | Pressmeddelande
För Västerbotten är det avgörande att hitta rätt sorts kompetens till de nya, gröna industrisatsningarna. Inom kort införs ett nytt system för kompetensutveckling som kan ge helt nya möjligheter att rekrytera ingenjörer.
Ulrika Lindstrand i samtal under Skåne Innovation Week - om ansvarsfull teknikutveckling14.6.2022 07:00:00 CEST | Pressinbjudan
Tisdagen den 14 juni medverkar Sveriges Ingenjörers förbundsordförande vid ett panelsamtal arrangerat av Kommittén för teknologisk innovation och etik (Komet). Arrangemanget äger rum under Skåne Innovation Week, i Helsingborg.
Bråttom att utbilda rätt kompetens13.6.2022 17:26:03 CEST | Pressmeddelande
Det finns många möjligheter för universiteten att bidra till kompetensutvecklingen av erfarna ingenjörer. Men det är bråttom. För behovet av ny kompetens växer snabbt bland de stora industrisatsningarna i norra Sverige.
Sveriges Ingenjörer på kompetensturné i Norrbotten13.6.2022 07:15:00 CEST | Pressmeddelande
PRESSINBJUDAN. Sveriges Ingenjörers vice förbundsordförande Per Norlander besöker under vecka 24 Luleå med omnejd. Under veckan kommer han att göra studiebesök i industriverksamheter samt träffa företrädare för politik och näringsliv. I fokus står behovet och betydelsen av ingenjörers kompetens för industrisatsningarna i regionen.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum