AcadeMedia

“Viktigt för kvinnorna att ha ett eget forum”

Dela

Varje vecka träffas kvinnor från olika delar av världen på Eductus i Sollentuna för att prata om allt ifrån relationer och barnuppfostran till vilka rättigheter och skyldigheter man har i Sverige.

Fler och fler kvinnor deltar på de träffar som Eductus i Sollentuna anordnar för sfi-elever
Fler och fler kvinnor deltar på de träffar som Eductus i Sollentuna anordnar för sfi-elever

“Tjejgruppen”, som den kallas, är ett nytt initiativ som riktar sig till sfi-elever och den har snabbt blivit populär bland de kvinnliga eleverna.

– Idén föddes när en av våra lärare märkte att elever ofta stannade kvar efter lektionerna för att ställa frågor och prata om saker som de av olika anledningar inte ville lyfta i klassrummet, berättar Diana Rastegar, skolledare på Eductus i Sollentuna.

– Jag tror att det är viktigt för kvinnorna att ha ett eget forum så vi startade den här gruppen, och att deltagarna blir fler för varje träff visar att behovet finns, säger hon.

Delar erfarenheter och perspektiv

Det är en sfi-lärare som håller i träffarna men det är i stor utsträckning eleverna själva som bestämmer vilka frågor de vill prata om. Alla diskussioner sker på svenska eftersom eleverna kommer från olika delar av världen. Diana Rastegar liknar det vid ett språkcafé.

– Att de utvecklar sitt språk när de tvingas formulera sig på svenska för att alla i gruppen ska förstå är naturligtvis också en stor vinst. Och det finns en stark vilja bland kvinnorna att dela med sig av erfarenheter kring hur det är att vara ny i Sverige, och de olika perspektiv som kvinnorna har med sig leder till viktiga samtal, säger hon.

– Jag tror att många av kvinnorna ser träffarna som viktiga andningshål där de får utrymme att lyfta tankar och funderingar som de går runt och bär på. Det blir en fin gemenskap där kvinnorna hjälper och stärker varandra, säger Diana Rastegar.

“Ta mer plats i klassrummet”

Hon hoppas att träffarna ska ge ringar på vattnet.

– Det är oftast männen som tar mest utrymme i klassrummet men jag tror att det här initiativet kan leda till att kvinnorna som deltar också börjar ta mer plats, säger hon.

Tjejgruppen, som startades som ett försök, ser nu ut att bli ett permanent inslag i Eductus sfi-verksamhet i Sollentuna.

– Det dyker upp nya deltagare varje gång så jag tror absolut att vi kommer att fortsätta satsa på detta. Nu har vi också fått frågor om att starta en liknande grupp fast för män, så det kanske också kommer med tiden, säger Diana Rastegar.

Kontakter

Bilder

Fler och fler kvinnor deltar på de träffar som Eductus i Sollentuna anordnar för sfi-elever
Fler och fler kvinnor deltar på de träffar som Eductus i Sollentuna anordnar för sfi-elever
Ladda ned bild

Om

AcadeMedia skapar möjligheter för människor att utvecklas. Våra 17 300 medarbetare på våra drygt 655 förskolor, grundskolor, gymnasieskolor och vuxenutbildningar har ett gemensamt fokus på kvalitet och utveckling.

Alla 179 300 barn, elever och vuxenstuderande som går i våra verksamheter under ett år ska få en utbildning som är av så god kvalitet att de når utbildningens mål, samt de förutsättningar de behöver för att nå sin fulla potential.

Vi är norra Europas största utbildningsföretag med verksamheter i Sverige, Norge och Tyskland. Vår storlek skapar trygghet och ger oss förutsättningar att vara en långsiktig och stabil utbildningsaktör som bidrar till det gemensamma samhällsbygget.

Följ AcadeMedia

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från AcadeMedia

Stockholms stad och AcadeMedia tecknar avtal om vuxenutbildning10.7.2020 10:07:26 CESTPressmeddelande

Högsta förvaltningsdomstolen har meddelat att den avslår ansökningarna om överprövning av upphandlingen för kommunal vuxenutbildning. Utfallet innebär att AcadeMedias bolag - Hermods, Eductus, Kompetensutvecklingsinstitutet, NTI-skolan och Movant - som deltagit i upphandlingen nu kan teckna avtal med Stockholms stad. Avtalet innebär att AcadeMedia fortsätter leverera vuxenutbildning för Stockholms stad i ytterligare fyra år.

Avesta sticker ut - SFI-modell bidrar till lägre arbetslöshet bland utrikesfödda30.6.2020 07:30:00 CESTNyheter

Den senaste månadsstatistiken från Arbetsförmedlingen visar att arbetslösheten bland utrikesfödda ökar på många platser i landet. Avesta frångår dock trenden och minskar istället – för tredje året i rad. En av anledningarna är det unika koncept som används på SFI-utbildningen i kommunen, som drivs av Eductus. – Vi har tagit fram en modell som verkligen fungerar och har personal med ett otroligt stort personligt engagemang, säger Mona Bodin, skolledare Eductus Avesta.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum