Tidningsutgivarna

Viktigt internationellt stöd för fri och oberoende press i Ukraina

Dela

Den internationella nyhetsmedieorganisationen INMA går in som partner i Ukranian Media Fund – en fond för stöttande och återuppbyggande av fria och oberoende medier i Ukraina, i spåren av det ryska anfallskriget mot landet. INMA kommer att erbjuda nyhetsmedieföretag nätbaserade utbildningar, webbseminarier och tillgång till organisationens globala medlemsnätverk.

Ukrainian Media Fund är grundat av de nordiska tidningsutgivarorganisationerna – inklusive Tidningsutgivarna, Bonnier News och polska Gazeta Wyborcza Foundation.

”För oss som engagerat oss i det här arbetet är det ett långsiktigt åtagande som hittills fokuserat på att förse ukrainska journalister och publicister med resurser i form av pengar och skydds- och arbetsutrustning”, säger Tidningsutgivarnas vd Johan Taubert. ”Men redan nu förbereds nästa fas där vi ska hjälpa till att bygga upp fria och oberoende medier i landet, så snart krigets akuta fas är över. I det arbetet är stödet från INMA mycket välkommet.”

”Att vi på så kort tid etablerat ett starkt samarbete mellan våra nordiska organisationer visar hur stort engagemang och stöd det finns för att hjälpa våra ukrainska kollegor som kämpar för att bedriva journalistik och informera medborgarna, allt medan deras land bombas. Med INMA:s hjälp ökar våra förutsättningar att växla upp arbetet ytterligare när ukrainska mediers finansiella, tekniska och redaktionella infrastruktur ska transformeras. Och det är avgörande för att säkerställa levnadsvillkoren för fri och oberoende journalistik i Ukraina”, säger Johan Taubert.

Ukrainian Media Fund har hittills samlat in över 8,5 miljoner kronor, som sedan genom tre välrespekterade ukrainska medieorganisationer slussas vidare till ett 50-tal lokala och regionala tidningar.

Läs mer om INMA här: inma.org

Läs mer om Ukrainian Media Fund här: uamediafund.com

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Om

Tidningsutgivarna
Tidningsutgivarna
Kungsgatan 62
111 22 Stockholm

08-692 46 00https://tu.se/

Följ oss gärna på Twitter och på Facebook!

Tidningsutgivarna (TU) är en branschorganisation som arbetar för fria och konkurrenskraftiga medier för ett öppet och demokratiskt samhälle.

Läs mer om mediehusens branschorganisation.

Swedish Media Publishers' Association, Box 22500, SE-104 22 Stockholm.

Besöksadress: Kungsgatan 62, 3 tr. Tel: +46 8 692 46 00.

info@tu.se, www.tu.se, www.dagspress.se
 

Information om hur vi samlar in och använder personuppgifter i vår verksamhet finns i vår dataskyddspolicy >>

Följ Tidningsutgivarna

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Tidningsutgivarna

Offentlighetspriset 2022 till Vingåkers kommun28.11.2022 09:30:00 CET | Pressmeddelande

Vingåkers kommun är årets mottagare av Offentlighetspriset. Priset är instiftat av branschorganisationen Tidningsutgivarna (TU) för att värna offentlighetsprincipen – som är en grundläggande förutsättning för ett öppet samhälle – samt markera vikten av att den upprätthålls. Vingåkers kommun får priset för sitt tydliga uttalade mål om transparens – och att i praktiken efterleva det.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum