Åre 2019

VIKTIGT KUNSKAPSUTBYTE MELLAN SPORTER PÅ ÅRE 2018

Dela

Åre 2019 handlar inte enbart om att organisera skidtävlingar. Det krävs mängder av förberedelser för att kunna genomföra det näst största vintersportevenemanget efter Olympiska spelen. För Åre 2019 handlar det också om att lämna ett avtryck kring hur evenemang organiseras och genomförs, särskilt när det gäller hållbarhet.

Utöver de alpina tävlingar i världsklass som Audi FIS Ski World Cup Finals bjuder på vill Åre 2019 dela med sig av sina erfarenheter och dela kunskapen som organisationen fått kring arrangemang och hållbarhet. Från 14 till 15 mars har en grupp bestående av representanter från flera nationella svenska sportförbund varit på plats i Åre under världscupfinalen för att se vad som händer ”behind the scenes” på ett internationellt skidevent.

Besöket, med representanter från de svenska förbunden för handboll, fotboll, cykling, triathlon, rugby med flera, är en del av det utbildningsprogram som organiserats av Svenska Riksidrottsförbundets (RF) Centrum för idrottsevenemang.

Leif Johansson, ledare för Centrum för Idrottsevenemang och SISU Idrottsutbildarnas program för utbildning för sportadministratörer, har koordinerat besöket tillsammans med Åre 2019. Han brinner för att dela information och inspiration mellan olika sporter och särskilt för att öka kunskapen och förståelsen för att hållbarhet kan vara en naturlig del av ett sportevenemang.

På onsdagen fick gruppen ta del av presentationer från Åre 2019 och från Östersund 2019 (världsmästerskapet i skidskytte 2019), World Championship Region, Åre Destination och Håll Sverige Rent. Leif Johansson var mycket nöjd med utbytet.

– Det blir allt viktigare att man träffas och delar med sig av kunskap. Den här branschen växer och därför måste vi hjälpas åt tillsammans att utveckla den tillsammans på ett hållbart sätt, säger Johansson.

Många har uppfattningen att hållbarhet enbart handlar om miljö. Men idag innebär hållbarhetsarbete mer än miljöaspekten och innefattar även ekonomiska och sociala dimensioner. För att arbeta mot mer hållbara event i framtiden måste eventbranschens aktörer hitta en balans mellan många olika aspekter. Och det gäller särskilt skidsporten som påverkas direkt av ett klimat som ger kalla vintrar och snö som en naturlig del av upplevelsen.

För mer information om Audi FIS Ski World Cup Finals, gå till vår hemsida, och ladda ner Åre 2019-appen från App Store eller Google Play för att få de senaste nyheterna direkt i din telefon!

Bilder

Om

Mellan 4 och 17 februari arrangerar Åre FIS Alpine World Ski Championships som är det största vintersporteventet efter Olympiska spelen. Det är tredje gången som Åre står som värd för ett alpint världsmästerskap och efter två lyckade evenemang 1954 och 2007 förbereder sig Åre för att välkomna världens bästa alpina skidåkare och 120 000 besökare. Elva medaljtävlingar genomförs på Sveriges alpina nationalarena i en unik atmosfär i hjärtat av Skandinaviens ledande alpina skidort. Segrare ska koras i slalom, storslalom, super G, alpin kombination, störtlopp och lagtävling. 600 TV-timmar sänds ut och ses av 700 miljoner TV-tittare över hela världen. 1300 mediarepresentanter och 1500 volontärer beräknas vara på plats. 

Följ Åre 2019

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Åre 2019

Där livet kan levas - reflektioner från en volontär19.2.2019 09:13:08 CETPressmeddelande

Ännu ett alpint VM i Åre har passerat. Det tredje i ordningen. Aktiva, besökare och volontärer har levt och andats VM i veckor. VM-organisationen har gjort detsamma i flera år. Bortom de åk som har åkts, de medaljer som delats ut, har något annat ägt rum. Kanske har tankarna funnits där sedan tidigare, kanske har de väckts på plats. Tankar om livets mening, eller kanske snarare var det liv vi har ska levas. Var våra barn ska växa upp, var vardagen ska äga rum. Var livet ska levas.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum