Universitetssjukhuset Örebro

Viktigt med långsiktig uppföljning av bentäthet efter överviktsoperation

Dela
Forskning inom Region Örebro län visar att livskvalitén på lång sikt ökar för de som opererats för sin övervikt. Studierna visar också hur viktigt det är att vården följer upp de patienterna under lång tid. ”Vi såg att bentätheten minskar efter en överviktsoperation. Att äta extra D-vitamin och kalk är ett sätt att bromsa minskningen av bentäthet”, säger forskaren Mustafa Raoof.
Forskaren Mustafa Raoof. Foto: Elin Abelson
Forskaren Mustafa Raoof. Foto: Elin Abelson

Han visar i sin avhandling att det finns flera anledningar att följa upp den här patientgruppen under lång tid. I en av sina studier följde han kvinnliga patienter under tio års tid. Det är den första studien i världen som under så lång tid undersöker bentäthet hos patienter som genomgått överviktskirurgi.

– Vi såg att det var en stor minskning av bentäthet i ryggraden och lårbenshalsen under de tio åren. Alla patienter behöver äta D-vitamin och kalk men det är speciellt viktigt för kvinnor efter deras menopaus då östrogenhormonerna sjunker, säger Mustafa Raoof, överläkare på kirurgiska kliniken vid Universitetssjukhuset Örebro och vid Lindesbergs lasarett samt tidigare doktorand på Institutionen för medicinska vetenskaper vid Örebro universitet.

Livskvalitén ökar efter operation

Övervikt är en komplex sjukdom. Mustafa visar i sin forskning vilka grupper som man behöver vara extra observant på när det handlar om förbättringar av livskvalitén.

– Vissa som opereras har en nedstämdhet innan operation. Det gäller att komma ihåg att vi behandlar övervikt men inte nedstämdhet. Därför är det viktigt med uppföljning av patienterna. Innan operationen ska patienterna informeras om fördelar och nackdelar med operationen så att patienterna har rimliga förväntningar på operationen, säger Mustafa.

Efter en operation går patienten ner mycket i vikt de två första åren. Sedan går de upp lite efter fem år och sen jämnar kurvan ut sig. Det finns en tendens till stigning de sista åren under en tioårsperiod efter operation. 

– Det gäller att hålla sig till instruktionerna med rätt diet och fysisk aktivitet. Men det är fler faktorer som spelar in när det gäller patientens upplevelse av livskvalitet. Resultaten visar positivare resultat hos yngre patienter samt olika undergrupper. Det var män, patienter med tillfredsställande viktminskning, de som var fria från andra sjukdomar och de patienter som har ett jobb, avslutar han.     

Fakta

  • Årligen opereras cirka 220 patienter för övervikt inom Region Örebro län. Det utförs operationer vid både Lindesbergs lasarett och Universitetssjukhuset Örebro.

  • De första två åren efter operation följer patienterna ett uppföljningsprogram. Sen tar öppenvården hand om uppföljningarna.

  • Efter operation rekommenderas patientgruppen att äta D-vitamin och kalk samt järn, B12 på recept och multivitamin. Kvinnor i fertil ålder bör även äta folsyra.
    Efter menopaus sjunker östrogenhormonerna och det blir större risk för benskörhet. Den risken är ännu större efter överviktsoperation. 

Vid ytterligare frågor kontakta 

Mustafa Raoof
Överläkare
Kirurgiska kliniken
Universitetssjukhuset Örebro, Lindesbergs lasarett
R
egion Örebro län
Mail: mustafa.raoof@regionorebrolan.se
Telefon: 070 - 604 81 23

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Forskaren Mustafa Raoof. Foto: Elin Abelson
Forskaren Mustafa Raoof. Foto: Elin Abelson
Ladda ned bild

Länkar

Om

Universitetssjukhuset Örebro
Universitetssjukhuset Örebro
Södra Grev Rosengatan
701 85 Örebro

http://www.regionorebrolan.se/uso

Det personliga universitetssjukhuset

Som universitetssjukhus vill vi erbjuda våra patienter en modern och tillgänglig sjukvård på bästa möjliga vetenskapliga grund. Du som bor i Örebro län kan vara trygg i att ha tillgång till specialistsjukvård i din närhet. Flera specialiteter är uppmärksammade utanför landets gränser och forskning bedrivs inom många områden. USÖ har ca 550 vårdplatser och är ett av landets sju universitetssjukhus. Det är också en av länets största arbetsplatser med mer än 3 500 anställda.

Tillsammans med Örebro universitet utvecklar vi medicinsk forskning och utbildning. Samarbetet har bland annat lett till att en komplett läkarutbildning erbjuds i Örebro från och med 2011. Den nya läkarutbildningen medverkar till att lösa den nationella bristen på läkare och bidrar till att förbättra tillgängligheten i vården. För USÖ innebär läkarutbildningen stora möjligheter för fortsatt utveckling som universitetssjukhus, inte bara beträffande undervisning, utan också vad gäller forskning och högspecialiserad vård.

Följ Universitetssjukhuset Örebro

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Universitetssjukhuset Örebro

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye