Norrköpings kommun

Viktigt steg på vägen mot nya cykelbanor i Skärblacka

Dela

Tekniska nämnden har fattat beslut om att skriva på en avsiktsförklaring tillsammans med Trafikverket om en utbyggnad av gång och cykelvägar i Skärblacka. Avsikten är att utbyggnaden ska medfinansieras mellan parterna och att genomförandet ska ske i samverkan.

– Avsiktsförklaringen innebär att vi tar ett kliv framåt i arbetet med att bygga ut gång- och cykelvägarna i och kring Skärblacka. Syftet är att Norrköpings kommun och Trafikverket nu gemensamt ska ta fram ett medfinansieringsavtal för att kunna genomföra det som finns med i avsiktsförklaringen, säger tekniska nämndens ordförande Karin Jonsson (C).

Norrköpings kommun har sedan flera år tillbaka jobbat för att trafiksäkerheten genom Skärblacka ska förbättras. Utredningar har konstaterat att en satsning på byggnation av en gång- och cykelväg mellan Skärblacka centrum och sjön Mårn är samhällsekonomiskt lönsam. Projekten vid Skärblacka är nu högst prioriterade av alla kommande gång- och cykelåtgärder i länet och i länsplan för transportinfrastruktur i Östergötland 2022-2033. Trafikverkes avsikt är därför att genomföra projekten ihop med kommunen.

–  Den fyller också ett behov för landet runt omkring med en trygg och säker förbindelse till Skärblacka. De utredningar som utförts visar också på ett behov av att utveckla gång- och cykelvägarna i anslutning till Bergslagsvägen och Stationsvägen, säger Johan Smedner, enhetschef för infrastruktur på Norrköpings kommun.

Nästa steg är nu att ett medfinansieringsavtal ska tecknas vilket planeras ske inom ett år. Det innebär att ekonomiska kalkyler och placeringen av de nya gång- och cykelbanorna konkretiseras. Norrköpings kommuns medfinansiering av projektet är 50 procent av totalkostnaden. Kommunen behöver nu göra en prioriteringsordning av de fyra delprojekten och tillse att budgetmedel finns när planerna ska förverkligas.

Kontakt:
Karin Jonsson (C)
Titel: kommunalråd och ordförande i tekniska nämnden
Telefon: 073-205 42 60

Johan Smedner
Titel: enhetschef infrastruktur
Telefon: 070-581 34 88

______________________________________________
Avsändare: Andreas Åsenheim, presskommunikatör
Telefon: 072-584 72 15

Om

Norrköpings kommun
Norrköpings kommun
Rådhuset
604 81 Norrköping

http://norrkoping.se

Norrköpings kommun har omkring 143 500 invånare, varav cirka 68 000 är förvärvsarbetande. I kommunen finns drygt 9 000 företag i starka branscher som pappersindustri, transport och logistik, energi, visualisering, medieteknik samt besöksnäring. Dessutom finns många företag inom de gröna näringarna. Med drygt 11 000 anställda är Norrköpings kommun den största arbetsgivaren i Norrköping. Under mandatperioden 2018-2022 styrs Norrköpings kommun av en kvartett, som består av S, L, C och KD. 

Följ Norrköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Norrköpings kommun

Pressinbjudan: Premiär för film om Norrköpings biografer6.12.2021 14:09:43 CET | Pressinbjudan

Som en del av 10-årsjubileet har Cnema i samarbete med Norrköpings stadsmuseum producerat en film i tre delar, Norrköpings vita dukar – från kinematografer till multibiografer. Filmen blickar mer än 100 år tillbaka i tiden och utforskar biografkulturen i Norrköping, från de allra första biograferna fram till idag. Museipedagog Ellika Kyndel guidar publiken i biografernas spår med fokus på arkitektur och utformning.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum