Viktor Hariz tilldelas Natur & Kulturs populärvetenskapliga pris för P3 Dystopia
För att ha utvecklat ett berättande format som förnyar populärvetenskaplig kommunikation tilldelas Viktor Hariz Natur & Kulturs populärvetenskapliga pris på 250 000 kr. Podden P3 Dystopia är en blandning mellan vetenskap och filosofi och undersöker vår tids stora ödesfrågor.

Juryns motivering:
Viktor Hariz har med P3-podden Dystopia skapat ett nytt sätt att sprida kunskap om vår tids ödesfrågor. Tillsammans med sitt team har han utvecklat ett berättande format som förnyar populärvetenskaplig kommunikation. Genom att kombinera forskarröster, dokumentära inslag och radioteater väcker han känslor och stimulerar till bildning, inte minst hos unga lyssnare.
Viktor Hariz är 37 år och bor i sin födelsestad Umeå. Han är journalist och anställd på Sveriges Radio Västerbotten där han har varit reporter och haft i uppdrag att utveckla nya program. P3 Dystopia utvecklades i tätt samarbete med Caroline Pouron och Ulla Svensson. Hittills har ett 70-tal avsnitt producerats som behandlar aktuell forskning utifrån dystopiska scener, om vad som händer om det värsta skulle inträffa. Programmet produceras av P3 Umeå och Tredje Statsmakten media och ansvarig utgivare är Nils Eklund.
I år höjdes prissumman från 100 000 kr till 250 000 kronor och priset delas ut i samband med konferensen Forum för Forskningskommunikation, som arrangeras av föreningen Vetenskap & Allmänhet, tisdagen den 15 november i Stockholm.
Stiftelsen Natur & Kultur verkar för demokrati och bildning genom att dela ut priser, stipendier och stöd. Det populärvetenskapliga priset delas ut för sjätte året och ges till personer som på ett kreativt sätt sprider aktuell forskning till allmänheten. Tidigare pristagare är: Johan Rockström, Maja Hagerman, Åsa Wikforss, Maria Gunther och Mårten Schultz.
För mer information kontakta:
Karin Tengby, Natur & Kultur
08-453 86 30, karin.tengby@nok.se
Viktor Hariz, pristagare
073-712 87 16, viktor.hariz@sverigesradio.se
Nyckelord
Kontakter
Karin TengbyProjektledare för priser, stipendier och samarbeten.
Tel:08-453 86 30karin.tengby@nok.seBilder





Länkar
Om
Varje gång du väljer förlaget Natur & Kultur är du med och bidrar till något större. Vi är en oberoende stiftelse som ska göra skillnad i samhället. Förutom att inspirera till läsande och lärande stärker vi röster i det demokratiska samtalet genom priser, stipendier och stöd. Vi ger ordet till fler.
Följ Natur & Kultur
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Natur & Kultur
Tre av samtidens mest brännande frågor i fokus för Natur & Kultur i Almedalen30.6.2022 11:50:55 CEST | Pressmeddelande
Skolan, klimatet och morden på unga är de ämnen som diskuteras under Natur & Kulturs bibliotekskvällar under Almedalsveckan. De arrangeras i samarbete med Almedalsbiblioteket under söndagen, måndagen och tisdagen klockan 20.00.
Fem läkare årets Cullbergstipendiater21.6.2022 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Fem läkare tilldelas Cullbergstipendiet 2022. De kommer att besöka psykiatriska verksamheter i Norge, Nederländerna, Schweiz och USA för att bland annat studera behandling av könsdysfori och depression. Stipendiaterna delar på 230 000 kronor från Natur & Kultur.
Cirka 1 500 gymnasieelever får möjlighet att gå gratis på Bokmässan i höst16.6.2022 12:07:34 CEST | Pressmeddelande
Bokmässan och Natur & Kultur bjuder i en gemensam satsning in gymnasieelever med medföljande lärare till en gratisdag på Bokmässan fredagen den 23 september. Syftet är att väcka elevernas läslust.
Mats Ek och Ana Laguna tilldelas Natur & Kulturs kulturpris8.6.2022 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
Mats Ek och Ana Laguna tilldelas Natur & Kulturs kulturpris för att de med sin dans och koreografi berör en stor publik och har påverkat generationer av dansare och koreografer, i Sverige och i världen. Priset har delats ut sedan 1974 och prissumman är 400 000 kronor.
Nu öppnar anmälan till årets Den stora läsutmaningen1.6.2022 13:12:05 CEST | Pressmeddelande
Den 1 juni öppnar anmälan till Den stora läsutmaningen som uppmuntrar Sveriges mellanstadielärare och elever att öka läskondisen och därmed läsglädjen under årets hösttermin. Målet är att engagera minst lika många som i fjol när närmare 30 000 barn läste en halv miljon böcker, en ökning av läsningen med över 70 procent.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum