Trafikverket

Vildmarksvägen öppnas med ny beläggning

Dela

Det dags att öppna Vildmarksvägen igen. Nu är vägen plogad och i år ligger även ny beläggning under snön. Under hösten 2015 asfalterade Trafikverket vägen som sträcker sig över Stekenjokk.

Vildmarksvägen är rustad och redo för barmarkssäsongen.   Foto: South Lapland
Vildmarksvägen är rustad och redo för barmarkssäsongen. Foto: South Lapland

Sveriges högst belägna turistväg har fått 6,5 mil ny beläggning till fördel för de turister och sommarpendlare som nyttjar vägen.  

- Det här blir ett lyft för turismen. Upprustningen ökar tillgängligheten för alla i området och ger en stabilare väg, säger Pär Eliasson, projektledare i Trafikverket.

Redan 2013 påbörjades arbeten på vägen med bland annat dikning och trumarbeten. När asfalten slutligen kom på plats under 2015 användes sammanlagt 100 000 ton grus till vägen.

- Det har varit fantastiskt roligt att göra ett så stort jobb på den här speciella sträckan. Vi har haft ett mycket bra samarbete med vår entreprenör Lemminkäinen, säger Pär Eliasson projektledare på Trafikverket.

Den 4 juni öppnas och invigs den nybelagda Vildmarksvägen. Under invigningsdagen kommer cruisingklubbar från Västerbotten och Jämtland att mötas på fjället.

- Det är en kittlande tanke att se snygga entusiastbilar mellan snövallarna på kalfjället. Speciellt när det är i början av juni som i många andra delar av landet förknippas med sommar och gröna gräsmattor, berättar Lotta Falk, koordinator för öppningen av Vildmarksvägen.

Programmet börjar klockan 13.00 med bandklippning och tal av länsturismcheferna i Jämtland och Västerbotten samt stf regional direktören på Trafikverket. Firandet fortsätter sedan i de närliggande fjällbyarna Klimpfjäll, Saxnäs och Stora Blåsjön. Bland annat bjuds det på altanhäng med jojk i Klimpfjäll, poker run-tävling för entusiastbilförarna, retrocafé i Stora Blåsjön och dans i Saxnäs.

Kort om Vildmarksvägen:

Vildmarksvägen är en av Sveriges högst belägna turistvägar och ligger i norra Jämtland och södra Lappland. Den byggdes 1969 för att hantera transporter till och från Stekenjokkgruvan som lades ned 1989. Vildmarksvägen ligger på kalfjället 875 meter över havet och är öppen endast under barmarksperioden.

Nyckelord

Kontakter

Pär Eliasson, projektledare, 070-508 01 18
Trafikverkets pressjour, 0771-31 15 00

Bilder

Vildmarksvägen är rustad och redo för barmarkssäsongen.   Foto: South Lapland
Vildmarksvägen är rustad och redo för barmarkssäsongen. Foto: South Lapland
Ladda ned bild

Om

Trafikverket ansvarar för statliga vägar och järnvägar och långsiktig planering av det samlade transportsystemet.

Följ Trafikverket

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Trafikverket

Presstips: Trafikstörning Ölandsbron11.12.2017 09:00Pressmeddelande

Från tisdagen den 12 december till lördagen den 16 december utför Trafikverket mätningsarbeten på Ölandsbron. Det kräver att bron är fri från trafik under vissa perioder. Inmätningarna görs för kommande arbeten på högbrodelen under 2018. Framkomligheten kommer att vara begränsad på Ölandsbron mellan kl. 1 och kl. 4, med start natten mellan måndagen den 11 och tisdagen den 12 december. Vid normalt väder beräknas arbetet pågå till och med natten mellan torsdagen den 14 och fredagen den 15 december. Natten mellan fredag och lördag är aviserad som reserv, om vädret hindrar arbetet tidigare i veckan.  Trafikverket gör periodvis nödvändiga underhållsarbeten på Ölandsbron. Under åren 2016-2019 arbetar vi för att möjliggöra trygga och smidiga resor till och från Öland, idag och i framtiden.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum