Djurens Rätt

Vilka är Sveriges mest djurvänliga EU-politiker?

Dela

Djurens Rätt driver tillsammans med Eurogroup for animals kampanjen Vote for Animals för att uppmärksamma djurskyddsfrågornas vikt i valet till Europaparlamentet i maj. Med tre veckor kvar till valet presenteras nu topplistan över djurvänliga kandidater.

Djurskyddsfrågor viktiga för väljarna i Europa. Foto: Shutterstock/Sakan.p
Djurskyddsfrågor viktiga för väljarna i Europa. Foto: Shutterstock/Sakan.p

Vote for animals eller Djurskyddslöftet, som Eurogroup for Animals har tagit fram, är en samling förslag i syfte att förbättra djurskyddet i EU. Förslaget har skickats ut till samtliga partier, vars kandidater till Europaparlamentet har fått kryssa i alla förslag som de håller med om och kan tänka sig att verka för. Långt ifrån alla kandidater har ännu besvarat Djurskyddslöftet men tillräckligt många har besvarat för att en jämförelse partierna emellan ska vara möjlig. I utvärderingen har Djurens Rätt utgått från den kandidat som står högst på listan för respektive parti och som besvarat Djurskyddslöftet.

Av de toppkandidater som har besvarat Djurskyddslöftet är det de rödgröna partiernas kandidater som i högsta grad skriver under på förslagen. Full poäng får vänsterpartiets toppkandidat Malin Björk, Miljöpartiets toppkandidat Alice Bah Kuhnke och Socialdemokraternas tredjenamn på listan, Jytte Guteland. Även Feministiskt initiativs toppkandidat Soraya Post skriver under på samtliga förslag.

Tätt följt efter de rödgröna partierna kommer Centerpartiet och toppkandidaten Fredrick Federley. Han skriver under på samtliga förslag utom att stötta ett förbud mot pälsdjursfarmning i samtliga medlemsländer.

Efter Centerpartier kommer Liberalernas andranamn på listan Said Abdu. Han håller med om 19 av de 22 punkterna. Bland de förslag han inte ställer sig bakom finns förbud mot pälsdjursfarmning och införandet av nya regler om transport och slakt av fiskar.

Moderaterna har besvarat Djurskyddslöftet som parti och skickat sina svar till Djurens Rätt. De ställer sig endast bakom 9 av de 22 punkterna vilket innebär att Moderaterna hamnar sist på listan över djurvänliga partier bland dem som besvarat Djurskyddslöftet. Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna har inte besvarat Djurskyddslöftet ännu, trots upprepade uppmaningar från Djurens Rätt. 

­

– Djurskyddsfrågor är viktiga för Sveriges och för EUs medborgare och det är viktigt att politikerna är tydliga med var de står. Till exempel är EUs djurtransporter undermåliga och om politikerna inte tar tag i detta så kommer vi fortsätta se omfattande skandaler där djur lider och dör under transport till slakt. Alla partier bör prioritera dessa frågor, engagemanget för djuren finns också till höger, säger Sebastian Wiklund, Enhetschef för Politiskt arbete på Djurens Rätt.

Djurvänliga kandidater - topplistan

Mycket väl godkänt: Malin Björk (V), Alice Bah Kuhnke (MP), Jytte Guteland (S), Soraya Post (Fi)

Väl godkänt: Fredrick Federley (C)

Godkänt: Said Abdu (L)

Underkänt: Moderaterna

Ej svarat: Kristdemokraterna, Sverigedemokraterna

Hela listan hittar du på www.voteforanimals2019.eu/sv

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Djurskyddsfrågor viktiga för väljarna i Europa. Foto: Shutterstock/Sakan.p
Djurskyddsfrågor viktiga för väljarna i Europa. Foto: Shutterstock/Sakan.p
Ladda ned bild

Länkar

Om

Djurens Rätt
Djurens Rätt
Adress: Hornsgatan 123
117 28 Stockholm

08 - 555 914 00http://www.djurensratt.se

Djurens Rätt är Sveriges största djurrätts- och djurskyddsorganisation med fler än 45 000 medlemmar. Vi är partipolitiskt obundna och arbetar för en värld där djur respekteras som kännande individer med rätt till sina egna liv. Djurens Rätt är beroende av frivilligt stöd för att kunna hjälpa djuren. 

Följ Djurens Rätt

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Djurens Rätt

Glädjande att utredning föreslår införande av grovt djurplågeribrott11.2.2020 14:32:43 CETPressmeddelande

Grovt djurplågeribrott, med ett maximalt straff på fyra års fängelse, ska införas i brottsbalken för de allvarligaste fallen av djurplågeri. Det var huvudförslaget när landsbygdsminister Jennie Nilsson idag tog emot utredningen om straff och andra sanktioner vid brott mot djur. Förslaget är något som Djurens Rätt har framfört under lång tid och organisationen gläds åt att det nu kan bli verklighet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum