PR Direkt

Vilket filformat du bör använda för att spara dina bilder

Dela

Om du någonsin har sparat bilder digitalt känner du säkerligen till att det finns många olika typer av filformat. Anledningen till att det finns många alternativ är att de bidrar med sina egna egenskaper, fördelar och nackdelar. För att få ut det mesta av dina bilder och undvika att de tar för mycket plats, bör du se till att du sparar dem i de filformat som är bäst anpassade för just dina syften.

4 olika filformat och när du bör använda dem

När du bör använda de olika filformaten:

JPEG

JPEG är ett av de vanligaste och mest populära filformaten, om inte det vanligaste av dem alla. Det finns ett flertal anledningar till detta. Den största fördelen är att filstorleken blir väldigt liten, samtidigt som kvalitén blir ganska bra. De kan sparas i högupplöst format för tryck, men även i lågupplöst format för internet.


Det här filformatet är det bästa alternativet om du vill ha en liten filstorlek, samtidigt som den synliga bilden inte blir särskilt påverkad. En stor del av de bilder du ser på internet är sparade i JPEG-format. Detta gäller inte minst för de sidor där krav på hastighet är högt, t.ex. hos sidor med höga krav på responsivitet och interaktivitet, t.ex. hos ett spelbolag som Lyllo casino. Här är kraven på filstorlek väldigt höga, eftersom spelupplevelsen annars blir betydligt sämre.

GIF

GIF var länge ett av de mest populära filformaten på internet, men har fått rejäl konkurrens från JPEG och andra alternativ. Det betyder dock inte att GIF fortfarande inte används. Faktum är att GIF lämpar sig väl vissa logotyper, bilder som rör sig och mer.

Om du vill behandla färgrika bilder är dock GIF ett uselt alternativ. Anledningen till detta är att filformatet endast klarar av 256 färger, vilket inte är särskilt bra för bilder som innehåller betydligt fler färger än så. 

Men trots detta är GIF ett uppskattat filformat som fortfarande används frekvent på många håll och kanter på internet!

PNG

Även PNG är ett mycket uppskattat och använt filformat i dagens läge. Filformatet lämpar sig för ett flertal olika syften, inte minst där bilden innehåller genomskinlighet. Formatet använder även en förlustfri komprimering, vilket gör att förlust av kvalité inte förekommer.

Du bör dock inte använda PNG om den största prioriteringen är filstorlek. Bildstorleken är betydligt större än vid JPEG, vilket gör att formatet inte lämpar sig för de hemsidor, bloggar eller liknande där hastighet är av yttersta prioritet.

PSD

Sist men inte minst hittar vi PSD. Det här är photoshops egna format, och är ett ypperligt filformat under vissa omständigheter. Att spara som PSD är dock egentligen bara nödvändigt om du eller någon annan vill kunna fortsätta redigera bilderna, eftersom tidigare ändringar i photoshop sparas.

Den stora nackdelen med PSD är självklart att filstorleken blir väldigt stor. Därmed bör du absolut inte använda PSD för färdiga bilder som ska publiceras på webb eller liknande.

Kontakter

Bilder

Om

PR Direkt
Flaggan 1338
11674 Stockholm

010-551 75 00https://prdirekt.se/

PR Direkt hjälper företag och organisationer med PR och pressmeddelanden. Vi ser till så att viktiga nyheter får rätt spridning.

 

Följ PR Direkt

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från PR Direkt

4 tekniska uppfinningar som har revolutionerat världen5.5.2022 09:44:44 CEST | Pressmeddelande

Världens har förändrats oerhört mycket under de senaste 1000, 500, 250, 100 och 50 åren. Faktum är att världen ser helt annorlunda ut idag i jämförelse med 15 år sedan. Så snabbt går det verkligen. Det finns många anledningar till detta, men under den senaste tiden är det tekniken som har stått för en stor del av den totala utvecklingen i samhället. Sedan introduktionen av datorn och internet har hela världen revolutionerats, och den moderna mobiltelefonen har förstärkt detta ytterligare.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum