Cook Islands Tourisme

Vill bli världens grönaste resmål; har etablerat en gigantisk stor marinpark.

Dela

Cooköarna har etablerat en av världens största marinparker. Marae Moana Marine Park är hela 1,9 miljoner kvadratkilometer stor - eller dubbelt så stor som USA. Stillahavsöarna hoppas att etableringen kommer att inspirera andra länder.

Cooköarna har etablerat en av världens största marinparker.
Cooköarna har etablerat en av världens största marinparker.

Etableringen är den största som någonsin gjorts av ett land, och innebär bland annat totalförbud av kommersiellt fiske runt öarna.

Beslutet klubbades i parlamentet i juli 2017, och omfattar också sällsynta fågelarter, småhuvudval, jättemanta och hotade hajtyper. Med beslutet följde också ett förbud av kommersiellt fiske inom 50 nautiska mil från land, och i dag kan man meddela om en merkbar ökning av liv runt de 15 korallöarna. 

Det var en styrelsemedlem i Cook Island Tourism som redan i 2012 kom med förslaget att Cooköarna skulle bli världens grönaste och renaste resmål. Förslaget ledde till utvecklingen och etableringen av marinparken.

Etableringen stöttades av bland annat Conservation International, Global Blue, IUCN, Waitt Foundation, NOAA, Oceans 5 and the Okeanos Explorer, Secretariat for the Pacific Regional Environment Programme (SPREP) och Esri.

Cooköarna består av 15 öar och ligger mitt emellan Nya Zeeland och Hawaii i Stillahavet. Totalt bor det 19 000 människor på öarna som årligen besöks av 150 000 turister.

Stockholm, 2. juli 2019 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Cooköarna har etablerat en av världens största marinparker.
Cooköarna har etablerat en av världens största marinparker.
Ladda ned bild

Om

Cook Islands Tourisme
Cook Islands TourismeCooköarna består av 15 öar som ligger i Stilla havet, mitt emellan Hawaii och Nya Zeeland. För mer information och bilder om öarna kontakta lena@flerveis.no eller www.CookIslands.Travel.

Följ Cook Islands Tourisme

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Cook Islands Tourisme

Starta året med att lära dig spela ukulele på en av världens vackraste öar.17.1.2019 08:00:00 CETPressmeddelande

Cooköarna får nu sin egen ukulele-festival. De 15 paradisöarna som ligger mitt emellan Hawaii och Nya Zeeland, är kända för sina vackra stränder, kristallklara laguner och gästvänliga lokalbefolkning. Öarna står med på det ansedda resemagasinet Condé Nast Travellers lista över världens vackraste öar, och under 2018 besökte drygt 500 svenskar öarna - en ökning på 20 procent jämfört med 2017.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum