Trafikverket

Vill du öppna julklappar i lugn och ro – kör varsamt

Dela

Trafikverket och Polisen i Stockholm uppmanar bilister att ta det lugnt på vägarna under jul- och nyårshelgen. Runt två miljoner människor kommer att vara ute på vägarna – ta inga risker i trafiken, så kan du öppna julklappar i lugn och ro.

Foto: Kerstin Ericsson Trafikverket
Foto: Kerstin Ericsson Trafikverket

I år är julafton på en söndag, vilket innebär att lördagen kommer att bli en av de mest trafikintensiva dagarna under storhelgerna. Julhelgen är alltid olycksdrabbad, och enligt Transportstyrelsens statistik omkommer i genomsnitt femton personer per år under jul och nyår. Därför uppmanar både Trafikverket och Polisen i Stockholm bilisterna att ta det extra försiktigt ute på vägarna. Håll avståndet och välj en väg med mittseparering om möjligt. Mittseparerade vägsträckor räddar cirka 80 trafikanters liv varje år, och vägräcken förhindrar dessutom allvarliga mötes- och singelolyckor.

— Om det är möjligt, välj en väg som är mittseparerad, uppmanar Stefan Björkqvist, chef för nationell operativ ledning på Trafikverket. Dessutom är det viktigt att hålla ordentliga avstånd, inte ta några onödiga risker och att anpassa farten efter väglaget. Med hjälp av Trafikverkets vägväderstationer och rapportering av utförda åtgärder kan du få koll på väglaget via vår webb innan du ger dig ut i jul- och nyårstrafiken, säger Stefan Björkqvist.

Polisen poängterar att det är ganska enkelt att välja ett förhållningssätt i trafiken som medverkar till att faktiskt rädda liv.

— Jul- och nyårshelgerna är bland de mest trafikintensiva helger vi har. För att alla ska komma fram ordentligt krävs det att alla i trafiken hjälps åt. Den enskilda föraren med att ha ordentliga vinterdäck och genom att se till att bilen är i gott skick. Sedan måste alla anpassa hastigheten efter gällande väglag och hastighetsbegränsning, hålla avstånd till framförvarande bil samt vara nykter. Hjälps alla åt med detta så kommer vi att få en säker jultrafik och alla kommer fram dit de ska, säger Göran Bolinder, chef för trafikpolisen i Stockholm.

Kolla trafikläget innan du startar resan

Länk till lokal trafikinformation

Länk till mötesfria vägar

Länk till trafikintensiva vägar under jul och nyår

Trafikinformation om trafikläget, rastplatser och färjor finns på Trafikverkets webbplats, på startsidan under Trafikinformation, väg. Informationen uppdateras löpande.

Nyckelord

Kontakter

Trafikverkets pressjour, 0771-311 500
Bengt Olsson, presschef Trafikverket, 070 – 357 46 29

Bilder

Foto: Kerstin Ericsson Trafikverket
Foto: Kerstin Ericsson Trafikverket
Ladda ned bild

Om

Trafikverket ansvarar för statliga vägar och järnvägar och långsiktig planering av det samlade transportsystemet.

Följ Trafikverket

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Trafikverket

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum