Vänsterpartiet Skåne

Vill skåningarna verkligen sponsra inrikesflyget istället för cykelvägarna?

Dela

Under dagens möte med regionfullmäktige i Region Skåne antogs den regionala transportinfrastrukturplanen för åren 2022-2033. Planen beskriver hur regionen investerar i framtidens transporter – men en förändring ger att satsningar på cykelvägar stryks, samtidigt som regionala flygplatser för korta inrikesresor får 36 miljoner.

- Att uppmana människor till klimatomställning i det lilla och sedan skjuta pengar bort från fler cykelvägar och prioritera inrikesflyg är inte att ta politiskt ansvar. Det här är ett typexempel på när politiken behöver agera – och så går man åt helt fel håll. Från Vänsterpartiets sida har vi flera gånger påpekat det orimliga i att stötta upp ohållbara korta resor med flyg som går stick i stäv med alla nationella och regionala klimatriktlinjer. Klimatläget går inte att förhandla med, säger Angelica Svensson, fullmäktigeledamot och representant i regionala utvecklingsnämnden RUN.

Pengarna till den regionala planen kommer från den nationella transportinfrastrukturplanen, men regionen kan själva prioritera projekt inom den finansiella ramen. När ärendet var uppe i RUN tidigare i år yrkade V på en förflyttning av medel till cykelvägarna.

- Vi ser hur många är oroliga för klimatet och gör sitt yttersta i vardagen för att göra smarta val. Vi tror inte att skåningarna är intresserade av att lägga miljonsatsningar på korta, utsläppstunga inrikesresor som är lätta att ersätta med tåg. Istället behöver fler kunna förflytta sig på ett hållbart och säkert sätt runt om i hela regionen. Flyg är helt fel prioritering. Vi vill lägga pengarna på utveckling av cykelvägar runt om i Skåne. Då får fler möjligheter att cykelpendla helt, delvis eller till kollektivtrafik till jobb, skola och nöjen, avslutar Vilmer Andersen, även han fullmäktigeledamot och representant i regionala utvecklingsnämnden.

Mötet beslutade att godkänna planen utan ändringar och prioritera regionala flygplatser.

Nyckelord

Kontakter

Vilmer AndersenLedamot i regionfullmäktige, representant i regionala utvecklingsnämnden

Tel:070 - 585 22 24

Bilder

Om

Vänsterpartiet Skåne
Vänsterpartiet Skåne
Nobelvägen 51a
214 33 Malmö

040-19 27 87http://vskane.se/

Jämlika samhällen är en förutsättning för alla människors frihet. Det är när vi tillsammans ser till att välfärden och samhället ställer upp för oss alla och envar som vår individuella frihet växer. Inom sjukvården innebär det drift i egen regi för att säkra en jämlik tillgång till god vård. Bäst vård får man om patienternas behov får styra och låter skattepengarna finansiera verksamheten istället för att gå till vinster för välfärdföretagen. Sänkta avgifter för biljetter till ett modernt järnvägsnät, ett utbyggt nät av stadsbussar och regionala busslinjer som binder ihop hela regionen är Vänsterpartiets vision. Fri kollektivtrafik är framtiden!

Vänsterpartiet vill bygga ett Skåne för alla – inte bara för de rikaste.

Följ Vänsterpartiet Skåne

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vänsterpartiet Skåne

V förbättrar färdtjänsten – lösning i sikte för invånare i gränskommuner11.11.2022 12:13:16 CET | Pressmeddelande

På både regional och kommunal nivå har Vänsterpartiet drivit frågan om att förändra reglerna för färdtjänst. Det nuvarande systemet har gjort det svårt för färdtjänstresenärerna att korsa Skånes gränser, vilket ställer till det för de som bor nära en regiongräns. Nu skall en förändring med sikte på att göra det möjligt att resa till angränsande län med den vanliga färdtjänsten snabbutredas.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum