Umeå kommun

Vindelälvsdalen invigs och firas som nytt biosfärområde

Dela

Lördag 17 augusti, på nationalälvarnas dag, invigs och firas Vindelälvsdalen (Vindelälven–Juhtatdahka) som nytt biosfärområde, utsett av FN-organet Unesco. I Umeå blir det program på Väven hela dagen med bland annat musik, föreläsningar, fotoutställningar, seminarier, en samisk konstperformance och mycket annat. Samma dag invigs biosfärområdet officiellt i Vindeln.

– Biosfärområde är en prestigefull utmärkelse som innebär att Vindelälvsdalen, från fjäll till kust, lyfts fram som ett modellområde för hållbar utveckling. Det är fantastisk möjlighet som vi vill uppmärksamma och fira, säger Annika Myrén, utvecklingsstrateg för landsbygdsfrågor, Umeå kommun.

Firas hela dagen på Väven

Lördag 17 augusti arrangeras en folkfest på Väven för att uppmärksamma Vindelälven–Juhtatdahkas utmärkelse. Firandet pågår hela dagen med programpunkter klockan 10.30–15.30.

Programmet bjuder bland annat på

  • fågelexkursion till naturreservatet Stora tuvan med Christer Olsson, ornitolog
  • många spännande föreläsningar
  • flera fotoutställningar
  • musikuppträdanden
  • heldagsseminarium på Kvinnohistoriskt museum med tema "Kvinnor längs Vindelälven"
  • samisk konstperformance
  • biosfärpyssel för barn och möjlighet att titta på Umeälvens minsta invånare med lupp.

Samma dag hålls även en officiell invigning av biosfärområdet i Vindeln, på kvarnområdet i Vindelforsarnas naturreservat. Umeå kommun deltar i Vindeln med en monter för att visa pågående utveckling och projekt i Umeås del av biosfärområdet.

På fredag i Umeå: busstur med inbjudna gäster

Särskilt inbjudna gäster som ska delta vid invigningen i Vindeln på lördag guidas runt med buss i Umeå redan på fredag. Turen avslutas med en smygpremiär av ”Gievlien mujttalis mujttale – Cirkelns historia berättar”, en samisk konstperformance, utanför Väven klockan 16.30.

Program för gästerna på fredag i bilaga.

Några av gästerna på busstur och invigning:
Jakob Granit, generaldirektör, Havs- och vattenmyndigheten; Per-Olof Nutti, styrelseordförande/president, Sametinget; Magdalena Andersson, landshövding, Västerbottens län; Lena Sommestad, ordförande, Svenska Unescorådet; Håkan Wirtén, WWF; Hans Lindberg (S), kommunstyrelsens ordförande, Umeå kommun, flera kommunalråd/politiker från andra kommuner längs Vindelälvsdalen.

Unikt i världen

Vindelälven–Juhtatdahka är ett av sju biosfärområden i Sverige och ett av de nordligaste och största i världen. Det omfattar Laisälven, Vindelälven och Umeälvens avrinningsområden och kommunerna Arjeplog, Sorsele, Lycksele, Vindeln, Vännäs och Umeå. Det sträcker sig från norska gränsen till Bottenvikens kust, en sträcka på närmare 500 kilometer. Området omfattar 1,3 miljoner hektar och här bor drygt 100 000 personer.

Juhtatdahka betyder ”flyttled” på umesamiska och det syftar till Vindelälvens betydelse som transportled för rennäringen. Vindelälven är en av Sveriges fyra oreglerade nationalälvar och rinner genom många olika naturtyper och kulturmiljöer. Här finns fjäll, skog, myr och kust, landsbygd, glesbygd och storstadsmiljö. Här finns samisk och svensk kultur och här finns ett rikt föreningsliv och ett starkt entreprenörskap. Det gör Vindelälven–Juhtatdahka unikt bland cirka 690 biosfärområden i världen.

Mer information:

Annika Myrén
utvecklingsstrateg
Umeå kommun
090-16 12 45
070-388 49 66
annika.myren@umea.se

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Dokument

Länkar

Om

Umeå kommun
Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå

090-16 10 00http://www.umea.se/kommun

Umeå kommun har 12 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna präglas av medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan efter att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor omkring 125 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare år 2050.

I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid. Här finns också västvärldens snabbaste bredband.

Följ Umeå kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Umeå kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum