E.ON Sverige AB

​​Vindkraften slog rekord

Dela

För E.ON Wind, en del av E.ON Climate & Renewables, blev 2015 ett år kantat av rekord. Vindkraftparkerna på land i Sverige producerade mer energi än någonsin. Även till havs levererades imponerande siffror.

Nu när 2015 är sammanställt kan E.ON Wind se tillbaka på ett framgångsrikt år både på land och till havs. De tolv vindkraftparkerna på land i Sverige slog nytt rekord i produktion med 397 080 MWh. Det är en ökning med 18 procent jämfört 2014 och 23 procent jämfört med 2013.

– Förra årets rekordproduktion visar att svensk vindkraft är en pålitlig och viktig förnybar energikälla. Detta är positivt för fortsatt utbyggnad i takt med att energisystemet förnyas, säger Mark Porter, Director Wind Operations på E.ON.

En viktig faktor bakom produktionssiffrorna är förstås vindarna, men minst lika avgörande är tillgängligheten (den tid då vindkraftverket är i drift och kan producera energi).

Skabersjöparken, bara några mil från Malmö, hade högst tillgänglighet av E.ON:s alla 130 vindkraftparker i världen under 2015 med 99,6 procent. Totalt sett nådde de svenska vindkraftparkerna på land över målet på 96,7 procents tillgänglighet.

Paula Perez Gallego på E.ON Winds avdelning för drift och underhåll:

– Med alla våra vindkraftparker jobbar vi proaktivt. Exempelvis görs sexmånaders- och tolvmånaders-service, likaså inspektioner varannan månad. Arbetet planeras in för att göras när det blåser mindre och på så vis kan turbinerna vara i topptrim när det blåser desto mer, som nu under vintern.

Till havs utmärker sig Kårehamn i havet utanför Öland. Produktionen har sedan invigningen 2013 ständigt legat högt och uppnådde under 2015 en tillgänglighet på hela 99 procent.

För mer information, kontakta

Jakob Holmström

presschef E.ON Sverige
0703-251415

Kontakter

E.ONs pressjour 040-25554024-timmarsservice för dig som är journalist. Telnr på denna sida är endast avsedda för journalister.Övriga hänvisas till Kundservice tel 020-222424 eller Felanmälan tel 020-880022.

Bilder

Om

E.ON Sverige AB
E.ON Sverige AB
Carl Gustafs Väg 1
205 09 Malmö

https://www.eon.se

Vi bygger det hållbara samhället

E.ON Sverige ingår i den internationella E.ON-koncernen, som är ett av världens största investerarägda energiföretag. E.ON har cirka 2 200 medarbetare i Sverige.

Följ E.ON Sverige AB

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från E.ON Sverige AB

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum