Tyska Turistbyrån

Vinfestivaler i Tyskland

Dela
Vinfestivaler har en lång tradition i Tyskland. Här finns både gastronomiska upplevelser, livliga fester och trevliga utflyktsmål för hela familjen. Förutom att smaka fina viner och njuta av utsökt mat får du en mycket speciell inblick i den lokala kulturen och samhället. När vi pratar om klassiska vinländer går tankarna ofta till Frankrike, Spanien eller Italien. Men Tyskland har också förtjänat en plats på denna lista. Inte bara på grund av ett antal toppviner, utan också tack vare de traditionella vinfestivalerna som hålls i nästan alla regioner. På festerna kan du uppleva lokala specialiteter, kulturella inslag, spännande marknader, god stämning och – inte minst – utmärkta viner från närområdet.
Stuttgarter Weindorf på Schillerplatz i Stuttgart ©Pro Stuttgart e.V
Stuttgarter Weindorf på Schillerplatz i Stuttgart ©Pro Stuttgart e.V

Detta gör dem till en väldigt speciell upplevelse för alla livsälskare och festglada, samtidigt som de är väldigt familjevänliga. Sådana festivaler äger ofta rum i pittoreska omgivningar med gröna vingårdar, medeltida byar eller majestätiska torg och gränder.

Vi har valt ut vinfestivaler i tio olika regioner i Tyskland under 2022:

Stuttgarter Weindorf: 17 aug. - 4 sept. 2022

I regionen Baden-Württemberg hålls ett antal vinfestivaler varje år. En av de mest kända, och bland Tysklands största med över en miljon gäster, är Stuttgarter Weindorf, som äger rum på Schillerplatz i Stuttgart varje höst. Från nästan 120 vinstånd serveras gästerna runt 500 olika viner från regionen Württemberg.

Bremer Vinsommar: 1 - 4 sept. 2022

I hjärtat av hansestaden Bremen hålls den så kallade vinsommaren varje år. På Hillmannplatz fylls dukade bord med ett stort urval av viner och passande rätter, samtidigt som ett musikaliskt program ackompanjerar det hela. Bremer Weinsommer kännetecknas av njutning i lugna omgivningar.

Vinfestivalen i Erfurt: 8 - 11 sept. 2022

Varje år träffas vinälskare för en stor vinfest i gamla stan i Erfurt. Huvudstaden i delstaten Thüringen har en vintradition som går tillbaka till medeltiden. Att vinet fortfarande har stor betydelse för Erfurtborna visar stämningen under vinfestivalen. I Erfurt serveras en kombination av gott vin och bra musik – ett antal konserter äger rum under festen.

Weinfest Oldenburg: 8 - 11 sept. 2022

Varje år fylls Oldenburgs centrum av vinälskare. På vinfestivalen i Oldenburg presenterar vinproducenter från de stora tyska vinregionerna sina viner. Vinprovning och information om de olika vinerna står i centrum, men självklart råder det heller ingen brist på livemusik och gastronomiska läckerheter. En speciell händelse är frukostkonserten på söndagsmorgonen, där man träffas för jazzmusik och ett gott glas att dricka.

Korvmarknad och vinfest i Dürkheim: 9 - 13 sept. och 16 - 19 sept. 2022

En gång om året fylls den lilla staden Bad Dürkheim av myllrande folkmassor: När den legendariska korvmarknaden och den stora vinfesten äger rum - världens största, enligt arrangörerna. Korvmarknaden och vinfesten har en tradition som går tillbaka över 600 år. Partytält och fyrverkerier bildar ramarna för konserter, kulturevenemang och gastronomiska läckerheter. En restaurang i Bad Dürkheim har också världens största vinfat – med en teoretisk kapacitet på 1,7 miljoner liter vin.

Vinfestival i Berlin-Lichtenrade: 10 sept. 2022

Den tyska huvudstaden kan också erbjuda vinfester. I stadsdelen Lichtenrade arrangeras varje år en vinfest vid dammen i gamla stan. 40 vinproducenter från hela Tyskland presenterar ett urval av fina viner, tillsammans med traditionella tyska rätter. Dessutom visar konstnärer och hantverkare upp sina talanger, vilket gör festen till en upplevelse för hela familjen.

Vinfest i Groß-Umstadt: (webbplatsen är ännu inte online): Förväntas äga rum 6 - 19 sept. 2022

Vinfestivalen i Groß-Umstadt, som presenterar vinmakare från Bergstraße-området i Hessen, är mycket populär bland vinkännare. Förutom gott vin bjuds det på ett omfattande kulturprogram, med kröning av årets vindrottning och en stor procession med över 100 vagnar och färgglada folkdräkter.

Rheingauer Weinmarkt hålls i Frankfurt am Main. Här är det bara vingårdar från Rheingau-området som får presentera sig. Vinmarknaden hålls vid den centrala gågatan «Freßgass» mitt i staden den 31 augusti - 9 sept. 2022

Vinfesten i Remagen: 16 - 19 september 2022

Vinfestivalen i den mysiga lilla staden Remagen i Rheinland-Pfalz hålls alltid den tredje helgen i september. I centrum för händelserna står vindrottningen, som koras varje år. Dessutom samlas vindrottningar från hela regionen på festen. Naturligtvis råder det heller ingen brist på underhållning, musik, dans, gastronomiska läckerheter – och massor av gott vin.

Höstfest i Radebeul: 23 - 25 sept. 2022

Byn Radebeul, som ligger i den så kallade Weinstraße i Sachsen, firar också en stor fest för att hedra vinet. Tre dagar i rad är den historiska festplatsen Altkötzschenbroda fylld av myllrande liv. Under gröna träd hittar du vinstånd, matservering och trevliga sittplatser på rad. Samtidigt hålls den internationella vandringsteaterfestivalen där teatergrupper från hela världen träffas och håller föreställningar. Kombinationen av vin från Sachsen och teaterföreställningar från hela världen skapar en helt unik atmosfär på vinfesten i Radebeul. Vingårdar i området öppnar också sina dörrar och inbjuder till kulturevenemang och vinprovningar.

Vinhöst i Miltenberg: 23 sept. – 3 okt. 2022

I slutet av september håller den pittoreska byn Miltenberg i regionen Franken sin årliga vinfest Weinherbst. Tillsammans med specialiteter från det lokala köket som Franken är så känt för, serverar Miltenbergs vingårdar över 50 olika viner från regionen på Engelplatz mitt i byn. De historiska byggnaderna runt torget är kända för sin arkitektur och ger denna vinfestival sin alldeles egna charm.

Dessa tio vinfestivaler är bara ett litet urval av de otaliga vinfestivalerna som hålls i Tyskland varje år. Nästan alla tyska städer har någon form av vinfestival – även storstäderna. En översikt finns här.

Disclaimer:

På grund av coronapandemin kan vi tyvärr inte utesluta att saker och ting kan förändras med kort varsel.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Stuttgarter Weindorf på Schillerplatz i Stuttgart ©Pro Stuttgart e.V
Stuttgarter Weindorf på Schillerplatz i Stuttgart ©Pro Stuttgart e.V
Ladda ned bild
Vindrottningen på vinfestivalen i Erfurt © Matthias Frank Schmidt
Vindrottningen på vinfestivalen i Erfurt © Matthias Frank Schmidt
Ladda ned bild
Vinfestival i Oldenburg © Oldenburg Tourismus und Marketing GmbH / F: Mario Dirks
Vinfestival i Oldenburg © Oldenburg Tourismus und Marketing GmbH / F: Mario Dirks
Ladda ned bild
Vindagar i Miltenberg © Thomas Klewar
Vindagar i Miltenberg © Thomas Klewar
Ladda ned bild
Vinvägen Bad Duerkheim; Dürkheims gigantiska vinfat © Stadtverwaltung Dürkheim
Vinvägen Bad Duerkheim; Dürkheims gigantiska vinfat © Stadtverwaltung Dürkheim
Ladda ned bild
Vinfesten i Lichtenrade © Family & Friends e.V
Vinfesten i Lichtenrade © Family & Friends e.V
Ladda ned bild

Länkar

Om

Tyska Turistbyrån
Tyska Turistbyrån
Box 27104
102 52 Stockholm

http://www.germany.travel/se/index.html

Om Tyska Turistbyrån:
Deutsche Zentrale für Tourismus e.V. (DZT) är Tysklands nationella turistråd med huvudkontor i Frankfurt am Main. I Sverige representeras DZT av Tyska Turistbyrån AB, ett dotterbolag till Tysk-Svenska Handelskammaren. DZT utvecklar och tillhandahåller strategier och produkter för att stärka den positiva bilden av tyska resmål och främja turismen till Tyskland. DZT finns representerat i 27 länder över hela världen.
Mer information finns på www.germany.travel/presse

Följ Tyska Turistbyrån

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Tyska Turistbyrån

Tågresedagen på Centralen - res med tåg till Tyskland30.11.2022 15:12:46 CET | Pressmeddelande

På fredag den 2 december står representanter för Snälltåget, Europarunt och tidningen Vagabond samt flertalet turistbyråer och tågkonnässörer till tjänst för att dela med sig av sin kunskap om tågresor i Europa. Den stora Tågresedagen anordnas av Vagabond och går av stapeln på Stockholm Centralstation. Tyska Turistbyrån är en av deltagarna och här hittar du information om hur du smidigast tar dig till Tyskland och vidare med tåg i hela landet.

Musik, recept och andra julspecialiteter från Tyskland i årets julhälsning16.11.2022 17:29:26 CET | Pressmeddelande

Den tyska nationella turiststyrelsen (GNTB) lanserar nu onlinekampanjen "Season's Greetings from Germany". Utöver julmarknader i mindre och större orter ligger fokus på typiska tyska traditioner och vinteraktiviteter i naturen. Hjärtat i kampanjen är landningssidan med utvalda julmarknader, hållbara erbjudanden, utomhusaktiviteter och traditionella seder som Tyskland är känt för världen över.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum