Strängnäs domkyrkoförsamling med AspöSträngnäs domkyrkoförsamling med Aspö

Vinnare utsedd i arkitekttävlingen

Dela

Den internationella arkitekttävlingen för Domkyrkoberget i Strängnäs, är avslutad och juryn har valt ut en vinnare som bäst uppfyller tävlingsprogrammets kriterier.

STORA OCH SMÅ MÖTEN - FÖR STORA OCH SMÅ
STORA OCH SMÅ MÖTEN - FÖR STORA OCH SMÅ

Domkyrkoberget i Strängnäs har i mer än 1000 år varit en central knutpunkt för kyrka, utbildning och kultur. En plats som över århundradena fortlöpande har förändrats för att möta samtidens behov. Med projekt Domkyrkoberget fortsätter Strängnäs domkyrkoförsamling med Aspö, tillsammans med övriga huvudmän, att skapa årsringar i den historiska väven. Med fördjupade samtal om samverkan och en internationell arkitekttävling, ges förutsättningar för att platsens olika aktörer ska kunna fortsätta utvecklas och bedriva meningsfull verksamhet i en ny fysisk gestaltning.

Första steget i tävlingen avslutades våren 2018 och var öppet i sina direktiv, vilket gav förslag med en stor bredd. I steg två var direktiven tydligare för de fem arkitektteam som bjöds in att gå vidare. Det gäller exempelvis platsen, där två noder på området pekas ut som extra intressanta att beakta i relation till existerande byggnader och miljö.

Det vinnande förslaget är Stora och små möten - för stora och små. Förslagsställare är AART architects genom Markus Grieser, Anders Tyrrestrup, Mads Nygaard, Nicolaj Østergaard Thunbo och Asger Brix Pedersen i samarbete med Bach arkitekter genom Lone-Pia Bach.

Juryns motivering är

Stora och små möten - för stora och små har på ett övertygande och inspirerande sätt låtit nya och befintliga byggnader skapa ett nära samspel runt Domkyrkan vilket stärker domkyrkobergets identitet som en samlande mötesplats. Förslagsställaren använder kontexten och domkyrkobergets kontakter med staden på ett kreativt sätt. Juryn värdesätter förslagets förmåga att både utveckla och visa inlevelse i och hänsyn till de befintliga kulturhistoriska värdena samt de höga skönhetsvärden som domkyrkoberget har.

Förslaget visar också på förståelse för Europaskolans och Kungliga bibliotekets behov.

Stora och små möten har på ett trovärdigt sätt tillgängliggjort och lyft fram idag oanvända eller underutnyttjade rum och utrymmen i Domkyrkan.

Förslagen och tilläggen i Domkyrkan visar en mycket god förståelse för kyrkorummets möjligheter och verksamhetens skilda behov. Analysen som ligger till grund för förändringarna framgår, förslagen är väl genomtänkta och logiskt förklarade.”

Nu börjar det gemensamma arbetet att utveckla en plan för samarbetet och genomförande. Vi är överraskade och extra glada för att ledaren för det vinnande teamet bor i Strängnäs.

Markus Grieser tror att det var just balansen mellan respekten för kyrkans kulturhistoriska värden och den fysiska närheten mellan verksamheterna som var nyckeln till segern.

”– Vi vågade bibehålla placeringen av det nya samlingshuset vid entréplatsen hyfsat nära kyrkobyggnaden. Det är ”toffelavstånd” mellan verksamheterna som biskopen hade som önskemål. Tilläggen ska vara kvalitativa och bilda en ny årsring. Det handlar om att utveckla en levande verksamhet och att lösa vår tids behov för en mötesplats för kyrkan, kultur och utbildning i staden, säger Markus Grieser till tidningen Arkitekten.”

Idag, onsdag 3 juni kl 15.30 kommer domprost Christofer Lundgren tillsammans med vinnaren vara tillgänglig för att svara på frågor och kommentera tävlingen på Domkyrkoplan utanför domkyrkan.

Mer information
Tävlingen arrangeras av Strängnäs domkyrkoförsamling med Aspö, med stöd av Strängnäs stift och i samråd med övriga huvudmän: Strängnäs kommun, Europaskolan, Kungliga biblioteket och Statens fastighetsverk. Tävlingen följer Sveriges Arkitekters rekommendationer.

Ytterligare information: Projektledare Marie Rydén Davoust, marie.ryden.davoust@svenskakyrkan.se, 0152-245 17

Kontakt med vinnaren: Markus Grieser, AART architects magr@aart.se, Mobil +46 70-085 64 01

Nyckelord

Kontakter

Bilder

STORA OCH SMÅ MÖTEN - FÖR STORA OCH SMÅ
STORA OCH SMÅ MÖTEN - FÖR STORA OCH SMÅ
Ladda ned bild
STORA OCH SMÅ MÖTEN - FÖR STORA OCH SMÅ
STORA OCH SMÅ MÖTEN - FÖR STORA OCH SMÅ
Ladda ned bild

Dokument

Länkar

Om

Strängnäs domkyrkoförsamling med Aspö
Strängnäs domkyrkoförsamling med Aspö
Biskopsgränd 2
64530 Strängnäs

+46(152)24500https://www.svenskakyrkan.se/strangnas

Strängnäs domkyrka tronar på domkyrkobergets höjd och utgör det karaktäristiska för stadens siluett. Den är församlingskyrka, stiftets katedral och en kyrka i staden. Strängnäs domkyrkoförsamling med Aspö bärs av en rik historia och har blicken riktad mot framtiden. Domkyrkan är en plats som rymmer hela livet. Hit kommer människor för att döpa sina barn, vigas och för att ta avsked vid begravningar, men domkyrkan är också en plats för andhämtning, reflektion och bön dit alla är välkomna. Här firas gudstjänst varje dag. Kanske vill du bara sitta en stund i stillhet, be en bön eller tända ett ljus.

Strängnäs domkyrka – hela stiftets katedral
Strängnäs stift bildades cirka 1100. Det grundades av Sankt Eskil, en missionär som gett sitt namn till Eskilstuna. Eskil mördades under sin verksamhet i Strängnäs, vilket gjorde att biskopssätet efter hans martyrdöd flyttades dit. Strängnäs blev därmed andlig stiftsstad med domkyrkan i sitt centrum. Strängnäs stift omfattar landskapen Närke och Södermanland, med undantag för de nordöstra delarna av Södermanland som tillhör Stockholms stift. Sedan 2015 är Johan Dalman stiftets biskop.

Följ Strängnäs domkyrkoförsamling med Aspö

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Strängnäs domkyrkoförsamling med Aspö

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum