Spendrups Bryggeri AB

Vinnarna av Schweppes tävling Sveriges Bästa Gin & Tonic 2017 är bartendern Mano och fysikern Martin

Dela

I lördags avgjordes tredje upplagan av Schweppes tävling Sveriges Bästa Gin & Tonic. Efter finalen, där fem professionella bartenders och fem entusiastiska amatörer gjorde upp i två separata tävlingar, står det nu klart att bartendern Mano Roshdis GT ”Golden Pearl” och fysikern Martin Johanssons GT ”Midnattssolsdrömmande Rabarber” är Sveriges bästa Gin & Tonics.

På pappret är Gin & Tonic en relativt enkel drink med få ingredienser, men det kan vara svårt att få till den perfekta balansen. I finalen, som ägde rum på Gamla Riksarkivet i Stockholm, imponerade deltagarna på juryn med sina allra bästa Gin & Tonics. Samtliga drinkar innehöll Schweppes klassiska Tonic eller någon av Schweppes Premium Mixer Tonics som bas. De som lyckades bäst och blandade de godaste drinkarna var bartendern Mano Roshdi och fysikern Martin Johansson.

”Tricket ligger i att lyfta fram de naturliga smakerna i ginen. Min GT är avancerad att mixa men den blev exakt som jag hade tänkt mig så jag är jättenöjd. Jag känner mig som alkemisten från Persien”, säger en lycklig Mano Roshdi, vinnare i Sveriges Bästa Gin & Tonic för professionella bartenders 2017.

”Jag hoppas att mitt vinnande bidrag kommer inspirera andra att experimentera och blanda spännande Gin & Tonics med egna lokala ingredienser. I mitt fall är de så närproducerade att jag hittar dem precis utanför dörren: rabarber och björk – en magisk smakkombination!”, säger Martin Johansson, vinnare i Sveriges Bästa Gin & Tonic för amatörer 2017.

Årets jury bestod av krogrecensenten Pelle Tamleht, bartendern Mathin Lundgren, dryckesskribenten Gunilla Hultgren Karell samt bloggaren Dasha Girine.

”Precis som tidigare var konkurrensen stenhård. Det är fantastiskt kul att se vilken skicklighet och fantasi som finalisterna besitter. GT:n är en odödlig klassiker som uppenbarligen kan varieras i det oändliga”, säger Pelle Tamleht, krogrecensent och juryns ordförande.

Så här löd juryns vinnarmotiveringar:

Mano Roshdi

Den vinnande drinken var, trots sin långa ingredienslista, väldigt trogen en klassisk GT – samtidigt som den var kreativ och nytänkande. Allting i glaset var där av en anledning och alla ingredienser förhöjde eller harmoniserade Manos val av Gin Mare och Schweppes Premium Mixer Tonic. Att han dessutom adderade sälta tog drinken till en ny nivå.  

Martin Johansson

Årets vinnare i amatörklassen är en kolossalt genomtänkt kreation med hög verkshöjd. Alla ingredienserna samspelar i harmoni med varandra och drinken lyckas med konststycket att vara både nyskapande och lojal till originalet på en och samma gång. En norrländsk flört med rabarber och björkar som förstärker smakupplevelsen och resultatet är en riktig fullträff.

För att blanda den perfekta drinken krävs finess, kreativitet och fingertoppskänsla. Mano Roshdi delar med sig av tre tips på hur du, med enkla medel, kan uppgradera din Gin & Tonic:

  1. För en perfekt Gin & Tonic bör du noga studera ginsorten du tänker använda och se vilka smaker och dofter som kännetecknar den. På så sätt kan du välja passande garnering.
  1. Bli doftmästare! Ta för vana att dofta på många olika sorts ginsorter, för att du lättare ska kunna upptäcka alla nyanser och förstå vilken garnering som kan passa.
  1. Smaka! Jag och mina kollegor brukar skämta en hel del om det här – men samtidigt är det allvar: drick, drick och drick. Det behöver inte vara mycket, utan mest för att få en känsla och att bygga upp en kunskapsbas.

Schweppes tävling Sveriges Bästa Gin & Tonic genomförs varje år i syfte att lyfta fram skickliga bartenders och entusiastiska amatörer som genom kreativitet och nytänkande hittar nya sätt att utveckla den kanske mest klassiska drinken av alla: Gin & Tonic.

”Det är jättekul att Sveriges Bästa Gin & Tonic har blivit så etablerad och att intresset för både tävlingen och drinken är stort. Med Schweppes breda utbud av mixers är det lätt att variera sig och blanda den perfekta drinken – både med och utan alkohol”, säger Eva Ström, produktchef för Schweppes på Spendrups.

 

Mano Roshdis GT ”Golden Pearl”

Ingredienser
4 kvistar färsk timjan + 1 kvist för garnering
1 skiva mandarin (för att fukta kanten av glaset med)
1,5 tsk Persian Blue Salt (för att ha på kanten av glaset)
18 cl Schweppes Premium Mixer Tonic
½ röd chili
1 st ostron (och dess vätska)
6 cl Gin Mare
3 st enbär
1 tsk honung (att doppa enbär i)
Bladguld (att rulla enbär i)
Citronsaft
Is


Tillagning
Ta ett kylt kupglas på fot och gnid färsk timjan på insidan av glaset samt lite på utsidan. Använd mandarinskivan för att fukta glaskanten och strö salt längst kanten. Fyll glaset med iskulor och toppa med Schweppes Premium Mixer Tonic. Med hjälp av en barsked rörs en halv röd chili runt i drinken i ett par sekunder. Öppna ostronet och häll gin i snäckan tillsammans med vätskan från ostronet. Häll ned all vätska i glaset. Doppa enbär i honung och därefter i bladguld. Lägg ned i glaset. Spara ett enbär och lägg i ostronskalet tillsammans med en timjankvist. Pressa i lite citron i skalet och lägg det därefter på glaset som garnering.

Martin Johanssons GT ”Midnattssolsdrömmande Rabarber” 

Ingredienser
Färsk rabarber
4 cl gin (VOR eller Hendrick’s)
1,5 cl rabarberlikör
3 cl björksav
En klyfta citron
Schweppes Indian Tonic
Björkblad
Is


Tillagning
Ta ett stort kupglas på fot och fyll det med is. Hyvla rabarbern i tunna skivor och tag en handfull björkblad. Lägg allt i en shaker. Ge en liten färsk rabarberskiva och ett björkblad till din gäst för att dofta och smaka på som en vänlig gest. Addera rabarberlikör, björksav, gin samt pressad citron i shakern. Muddla ingredienserna, fyll upp shakern med is och rör om tills allt är väl kylt. Häll bort isen från glaset och tillsätt färska rabarberstrimlor och ny is. Sila ner drinken i glaset och fyll upp med Schweppes Indian Tonic och ge drinken en snabb omrörning. Dra en färsk rabarberskiva runt glasets kant samt garnera med ett björkblad på toppen.

Mer inspiration och tips hittar du på drinkgeneratorn.se där över 100-tals drinkrecept finns samlade.

För mer information och högupplösta bilder, vänligen kontakta:

Emma Lind, PR-konsult, Kelly and Pling
emma.l@kellyandpling.com, 073-553 72 82

Eva Ström, produktchef Schweppes, Spendrups
eva.strom@spendrups.se, 070-865 62 27

Rose-Marie Hertzman, presschef, Spendrups
rose-marie.hertzman@spendrups.se, 070-895 25 67

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Dokument

Länkar

Om

Spendrups Bryggeri AB
Spendrups Bryggeri AB
Box 3006/ Vårby allé 39
143 03 Vårby

08-672 77 00http://www.spendrups.se/

Spendrups är ett svenskt familjebryggeri som förenar starka traditioner med nytänkande. Bryggeriet grundades 1897 i Grängesberg och drivs av familjen Spendrup i femte generationen. Vi finns på ett antal orter i Sverige med huvudkontor i Vårby utanför Stockholm och produktion i Grängesberg, Hällefors och Visby. För oss står alltid hantverket och dryckesupplevelsen i fokus. I vårt breda sortiment finns varumärken som Mariestads, Norrlands Guld, Heineken, Loka, Schweppes, Briska och vinproducenter som Cono Sur, Gallo och Boschendal. Spendrups har 1 100 medarbetare och omsätter cirka 3,5 MDKR årligen. I Spendrupskoncernen ingår dotterbolagen Spring Wine & Spirits, Gotlands Bryggeri, Hellefors Bryggeri och BIBAB. Våra anläggningar är certifierade enligt internationella standarderna ISO 14001 och FSSC 22000 avseende miljö respektive kvalitet och livsmedelssäkerhet.www.spendrups.se

Följ Spendrups Bryggeri AB

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Spendrups Bryggeri AB

BIBAB vinner viktig transportupphandling20.3.2019 14:44:19 CETPressmeddelande

Nu är det klart att Spendrups dotterbolag BIBAB har vunnit Altias tranportupphandling för dryckesdistribution. Eftersom Altia ä en stor aktör inom vin-och spritprodukter med kända varumärken såsom Blossa, Chill-Out, Koskenkorva, Grönstedts och OP Andersson, är detta en viktig affär på en transportmarknad i snabb förändring. Det nya samarbetet startade den 4:e mars och Spendrups har tillsammans med Altia haft en bra start där leveranserna fungerat utmärkt. Samdistribution för med sig fördelar inom hållbarhet, t.ex ökad fyllnadsgrad på de gemensamma transporterna vilket kommer leda till en reducering av CO2-utsläppen.

SSP tecknar avtal med Spendrups19.2.2019 16:01:09 CETPressmeddelande

Kampen om ett av Restaurangsveriges största och mest prestigefyllda avtal har avgjorts. Det blev Spendrups Bryggeri som vann uppdraget att förse resenärer och besökare på flygplatser och järnvägsstationer över hela landet med öl, läsk och vatten. SSP som driver restauranger, caféer, barer och kiosker bland annat på Arlanda, Landvetter, Sturup samt Centralstationerna i Stockholm, Malmö och Göteborg valde svenska Spendrups i tuff konkurrens. Joakim Klingsell, vd på SSP Sverige, säger att man valde Spendrups mycket på grund av deras starka sortiment och personliga lokala engagemang.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum