E.ON Sverige AB

Vinnarna i E-Prize 2017 utsedda

Dela

Energilagring med salt, värmeåtervinning av restaurangköksluft och transportloopar för minskade byggtransporter. Det är idéerna som får 2017 års E-Prize. Det nyinstiftade ’Folkets E-prize’ gick till SaltX Technology från Hägersten, Stockholm.

E-Prize, som är ett samarbete mellan Veckans Affärer och E.ON, är Sveriges största energipris. Priset belönar svenska företag som har de mest innovativa lösningarna inom kategorierna; förnybar energi, energieffektivisering samt hållbara transporter.

2017 års pris, som delades ut i samband med konferensen Hållbara Affärer, går till stockholmsföretagen SaltX, Ozonetech och NCC Loop Rocks.

Nytt för i år fanns även kategorin ’Folkets E-Prize’ som genom ett öppet röstningsförfarande gett en vinnare bland de nio finaliserna. Folkets E-prize fick SaltX.

Förnybar energi: SaltX

I kategorin förnybar energi vann SaltX juryn röst. SaltX har tagit fram teknik för att lagra energi med salt. Ett vakuumrör som är varmt i ena änden ger värme och är kallt i andra änden för att ta upp värme/ge kyla. Tekniken kan användas i gaspannor, i lastbilars luftkonditionering och i solfångare.

Juryn motivering lyder: "Från köksbordet till gemensam sak med giganter som Google i jakten på den förnyelsebara energins heliga graal, ett billigt och effektivt sätt att lagra energi i långsiktigt hållbara material. Genom att släppa loss patenten och bjuda in till öppen innovation hoppas man kunna reducera de globala koldioxidutsläppen med en tredjedel."  

Energieffektivisering: Ozoneteck

I kategorin energieffektivisering vann Ozonetech som specialiserat sig på rening av restaurangköksluft för att kunna återvinna energin i värmen och även minska risken för bränder. Den smutsiga luften renas med ozon med Ozonetechs utrustning och system

Juryn motivering för denna kategori lyder: "Genom att ha nischat in sig och tagit nya grepp kring energieffektivisering har man redan fått ett bra genomslag – och kan på sikt komma att bidra riktigt stort för att stoppa energislöseriet i de stora värmeutsläppen från världens restaurangkök."

Hållbara transporter: NCC Loop Rocks

I kategorin hållbara transporter vann NCC Loop Rocks vars idé är att flytta överskott av sten och jord från en byggarbetsplats till en annan där de behövs genast i stället för att transportera till ett mellanlager långt bort, i väntan på en senare transport. Idag fraktar var fjärde tung transport sekundärt byggmaterial. Enligt NCC skulle dessa med loop-teknikens hjälp kunna minska med 75 procent.

Juryns motivering för kategorin lyder: "I delningsekonomins spår med sikte på cirkulära flöden vill man utmana de som tjänar pengar på ineffektivitet. Ett utmärkt exempel på ett intraprenöriellt initiativ som har fått fria tyglar att använda digitaliseringen som positiv kraft och som redan nått ut till konkurrenter såväl som internationellt."

Juryn för E-prize 2017 består av:

Lina Bertling Tjernberg, professor smart grid technology, Kungliga Tekniska Högskolan, KTH

Stefan Henningsson, senior adviser climate innovation, Världsnaturfonden, WWF

Anita Aspegren, avdelningschef: avdelningen för energieffektivisering, Energimyndigheten

Lennart Karlsson, försäljningschef B2B Stockholm, E.ON

Per Olof Lindsten, digitalchef och redaktör, Veckans Affärer

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

E.ON Sverige AB
E.ON Sverige AB
Carl Gustafs Väg 1
205 09 Malmö

https://www.eon.se

Vi bygger det hållbara samhället

E.ON Sverige ingår i den internationella E.ON-koncernen, som är ett av världens största investerarägda energiföretag. E.ON har cirka 2 200 medarbetare i Sverige.

Följ E.ON Sverige AB

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från E.ON Sverige AB

Historisk elnätsanslutning möjliggör förnybar energi till hela Sverige19.11.2018 08:06Pressmeddelande

Under hösten har anslutningsavtal tecknats för den största vindkraftsatsningen i E.ONs historia. Det är det nybildade bolaget E.ON Wind Nysater AB som ska ansluta 475 megawatt vindkraft till elnätet i Västernorrland. Avtalet innebär att nästan 100 årsarbeten skapas i regionen när ny elledning ska byggas. 475 MW motsvarar nästan effekten i Sveriges tredje största vattenkraftverk, Porjus i Lule älv.

E.ON bygger en av Europas största landbaserade vindkraftsparker i Västernorrland16.11.2018 10:05Pressmeddelande

Idag fattades beslut om att E.ON kommer att bygga en av Europas största landbaserade vindkraftsanläggningar i Sverige. Vindkraftsparkerna, som ligger cirka 4 mil nordväst om Härnösand och utgörs av de två projekten Hästkullen och Björnlandhöjden, i framför allt Härnösands kommun, får en installerad effekt på 475 megawatt, vilket ger energi motsvarande all hushållsel i Västernorrland.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum