Arla

Vinnarna korade i Arla Guldko 2021

Dela

Ljunggårdens naturförskola i Ängelholm, Carl Engström-skolan i Eslöv, Gränbyskolan och Gränby allaktivitetshus i Uppsala samt Åsa Kluck, kostchef i Älvdalens kommun, tillsammans med Mathilda Strand, kommundietist i Falu kommun – de är vinnarna i Arla Guldko 2021. Finalen och prisceremonin hölls på Moderna muséet i Stockholm den 8 november, en faktaspäckad dag i matglädjens tecken.

Alla vinnare i Arla Guldko 2021
Alla vinnare i Arla Guldko 2021

"Tävlingen Arla Guldko har genomförts sedan år 2000 och varje år imponeras vi av finalisternas kompetens, yrkesskicklighet och fantastiska engagemang. Årets finalister visar också att samarbete med andra är en viktig drivkraft för utveckling som skapar såväl arbets- som matglädje. Våra jurygrupper har haft ett tufft arbete med att utse vinnarna" säger Maja Nordström, projektledare Arla Guldko.

Tävlingskategorierna i Arla Guldko 2021 är Bästa Matglädjeförskola, Bästa Matglädjeskola samt Årets Frukostlyft. I Arla Guldkodelas även utmärkelsen Årets Guldstjärna uttill den eller dem som direkt eller indirekt bidrar till att utveckla det offentliga köket. Fyra särskilt tillsatta jurygrupper, var och en toppad med en av Sveriges bästa stjärnkockar, har arbetat med att utse finalister och vinnare.

Vinnarna får utöver äran, statyetter, exklusivt diplom samt utbildningsstipendium.

Här är alla vinnare i Arla Guldko 2021 med jurygruppernas motiveringar:

Bästa Matglädjeförskola – Ljunggårdens naturförskola i Ängelholm

Klok, klimatsmart och god mat lagad med kärlek. På ett okonstlat sätt kombineras vegetariska och animaliska proteinkällor. Med nytänkande gränsöverskridande samarbeten lockas barnens nyfikenhet för att minska svinn och ta vara på varje råvara. När barnen får vara med från början och laga mat från grunden utvecklas smaksinnena och möjligheten växer att utmana barnen att prova nytt på deras villkor. Genom att gå sin egen väg och en kämpaglöd för barnens bästa bidrar kocken till en bra start i barnens matliv.

Bästa Matglädjeskola – Carl Engström-skolan i Eslöv

Vinnare av 2021 års Bästa Matglädjeskola genomsyras av en genuin kärlek till både mat och människa. 

Den differentierade publiken välkomnas av ett smart och inkluderande måltidskoncept där det finns något för alla - alltid. Engagemanget, värmen och närvaron är påtaglig och nivån på miljö och service kan bäst beskrivas som världsklass. Framtidens måltid - redan idag.

Årets Frukostlyft – Gränbyskolan och Gränby allaktivitetshus i Uppsala

Årets Frukostlyft går till en skola som gjort en stor insats för att förbättra förutsättningarna för eleverna att orka hela skoldagen. Där samarbete över gränser och förvaltningar gör det möjligt för fler elever att få den där bra starten på morgonen som också håller i sig över dagen - att få frukost i magen, njuta tillsammans och att bli sedd varje dag! Att i en egen undersökning uppmärksamma fördelarna med frukost, bejaka resultatet och starta upp, mitt i pandemitider, är ett verkligt frukostlyft!

Årets Guldstjärna – Åsa Kluck, kostchef i Älvdalens kommun, tillsammans med Mathilda Strand, kommundietist i Falu kommun

Årets Guldstjärna går i år till ett initiativ som visar på vikten av samarbete, proaktivitet och tydliga strukturer. Att i vardagen skapa matglädje och trygghet i flera led och att kunna balansera rätt service till rätt individ på ett uthålligt sätt. Gästen blir mättare, gladare och mår bättre. Genom samarbetet har beslut tagits snabbare och ansvaret för mat lyfts till ledningsnivå. Arbetssättet är nu redo att spridas till andra. Genom empati och målgruppsanpassad kunskap är ni värdiga Guldstjärnor, med lyskraft att förbättra ungas livskvalitet i hela Sverige.

Övriga finalister i Arla Guldko 2021

Bästa Matglädjeförskola: Förskolan Pärlan i Vårby och Skogsgläntans förskola i Helsingborg

Bästa Matglädjeskola: Lillhagaskolan i Nykvarn och Stenkulans skola i Lerum

Årets Frukostlyft: Skyttbrinks gymnasium i Botkyrka och Stenkulans skola i Lerum

Årets Guldstjärna: Föreningen Frisk Mat och Anna Philipsson, dietkock på Älgvägens centralkök i Växjö

Kontaktuppgifter till vinnarna i Arla Guldko 2021:

Bästa Matglädjeförskola

Ljunggårdens naturförskola, Ängelholm, Frida Angvar, kock

tel 073-3144947, frida.angvar@engelholm.se

Bästa Matglädjeskola

Carl Engström-skolan, Eslöv, Mattias Buttler, förstekock

tel 041362246, mattias.buttler@eslov.se

Årets Frukostlyft

Gränbyskolans restaurang och Gränby allaktivitetshus, Uppsala, Charleen Fichtner, verksamhetsledare, charleen.fichtner@uppsala.se, tel: 018-726 07 07, 076-511 56 12

Årets Guldstjärna

Åsa Kluck, kostchef, Älvdalens kommun, asa.kluck@alvdalen.se, tel: 0251-311 84

Mathilda Strand, kommundietist, Falu kommun, mathilda.strand@falun.se, tel: 023-868 08

 

För mer information:

Maja Nordström, projektledare Arla Guldko, Arla Foodservice

tel: 070-28 72 111, maja.nordstroem@arlafoods.com

Se hela prisutdelningen (fr o m 9 november) och läs mer om Arla Guldko här:

https://kund.arla.se/service/evenemang-sponsorskap/arla-guldko/

Om Arla Guldko

Arla har en viktig roll i att utveckla branschen, inte minst när det gäller mat till unga. Arla Guldko startade år 2000 som ett initiativ för att hylla vardagshjältar i den offentliga måltiden och inspirera andra genom att lyfta fram goda exempel. Med tävlingen vill Arla driva på utvecklingen och sprida vardagshjältarnas arbetssätt med bland annat kvalitet, hållbarhet, råvaror i säsong, minskat svinn och pedagogik.

Om stjärnkockarna

Marie Skogström, driver Mat & Vin i Malmö och är coach för svenska kocklandslaget. Marie deltar i juryn för Bästa Matglädjeförskola.

Paul Svensson, driver den prisbelönta restaurangen på Fotografiska i Stockholm. Paul deltar i juryn för Bästa Matglädjeskola.

Martin Moses, Årets Kock 2019, driver den nyöppnade restaurangen Human i Göteborg. Martin deltar i juryn för Årets Frukostlyft.

Fredrik Eriksson, Årets Kock 1987, krögare på Långbro Värdshus och Restaurang Nationalmuseum. Fredrik leder juryn för specialpriset Årets Guldstjärna.

Bilder

Alla vinnare i Arla Guldko 2021
Alla vinnare i Arla Guldko 2021
Ladda ned bild
Årets Frukostlyft Arla Guldko 2021
Gränbyskolan och Gränby allaktivitetshus i Uppsala
Linda Magnusson
Jaqline Claesson
Charleen Fichtner
Daniel Bergström
Abiel Habteyohannes
Robert Manevski
Gunilla Sjöblom
stjärnkocken Martin Moses
Årets Frukostlyft Arla Guldko 2021 Gränbyskolan och Gränby allaktivitetshus i Uppsala Linda Magnusson Jaqline Claesson Charleen Fichtner Daniel Bergström Abiel Habteyohannes Robert Manevski Gunilla Sjöblom stjärnkocken Martin Moses
Ladda ned bild
Årets Guldstjärna Arla Guldko 2021
Åsa Kluck, kostchef, Älvdalens kommun, och Mathilda Strand, kommundietist, Falu kommun
Åsa Kluck
Mathilda Strand
stjärnkocken Fredrik Eriksson
Årets Guldstjärna Arla Guldko 2021 Åsa Kluck, kostchef, Älvdalens kommun, och Mathilda Strand, kommundietist, Falu kommun Åsa Kluck Mathilda Strand stjärnkocken Fredrik Eriksson
Ladda ned bild
Bästa Matglädjeförskola Arla Guldko 2021
Ljunggårdens naturförskola i Ängelholm
Marie Löhr
Frida Angvar
Peter Widmark
stjärnkocken Marie Skogström
Bästa Matglädjeförskola Arla Guldko 2021 Ljunggårdens naturförskola i Ängelholm Marie Löhr Frida Angvar Peter Widmark stjärnkocken Marie Skogström
Ladda ned bild
Bästa Matglädjeskola Arla Guldko 2021
Carl Engström-skolan i Eslöv
Yadi Andersson
Erica Ek
Mattias Buttler
stjärnkocken Paul Svensson
Bästa Matglädjeskola Arla Guldko 2021 Carl Engström-skolan i Eslöv Yadi Andersson Erica Ek Mattias Buttler stjärnkocken Paul Svensson
Ladda ned bild

Om

Arla
Arla
Rättarvägen 3
169 68 SOLNA

08−789 50 00https://www.arla.se/

 

Arla Foods är ett internationellt mejeriföretag och en kooperativ förening som ägs av 9 400 mjölkbönder i Sverige, Danmark, Tyskland, Storbritannien, Belgien, Luxemburg och Nederländerna. Med visionen att skapa framtiden inom mejeri för att sprida hälsa och inspiration i världen, helt naturligt, är Arla i Sverige hem åt älskade varumärken som Arla Ko, Bregott, KESO och Pucko. Arla är världens största producent av ekologiska mejeriprodukter och en av de starkaste aktörerna i den internationella mejerivärlden. I dag har Arla 12 mejerier i Sverige som drivs till 100% på grön el och alla egna tunga transporter är fossilfria.

 

Följ Arla

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Arla

Arla kommenterar att Konsumentombudsmannen (KO) tar ”netto noll klimatavtryck” till rättslig prövning11.11.2021 09:11:35 CET | Pressmeddelande

Näringslivet har ett stort ansvar för att Sverige ska nå uppsatta långsiktiga klimatmål och detta främst genom att kraftigt minska utsläppen i den egna värdekedjorna. Som mervärde till ekokonsumenterna klimatkompensera Arla i projekt som bevarar och skapar kolsänkor. Detta är något som i Parisavtalet betonas som viktiga åtgärder parallellt med kraftiga utsläppsminskningar. När företag som Arla gör stora miljö- och klimatåtaganden måste dessa också finansieras. Arla välkomnar att det utvecklas praxis för kommunikation av miljöpåståenden men delar inte KO:s bedömning att marknadsföringen är vilseledande.

FUTURE26: Arla lanserar ny strategi i en avgörande tid för mejeribranschen3.11.2021 08:00:06 CET | Pressmeddelande

Idag presenterar Arla sin nya femårsstrategi. Under denna period är Arla beredd att öka sina investeringar i hållbarhet, digitalisering, ny produktionsteknik och produktutveckling med mer än 40 procent till totalt minst 4 miljarder euro, samtidigt som man ökar utbetalningen av resultatet (efterlikviden) till Arlas ägare mjölkbönderna med minst 1 miljard euro för att stötta deras hållbarhetsresa.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum