NTF

Vinst i #minskolväg gav 10 000 kr till klassen

Dela

För femte året i rad delar NTF ut 10 000 kronor till ”Klassens hjälte” i tävlingen ”Min skolväg”. Denna gång går priset till förskoleklass B på Glanshammars skola i Örebro. Den vinnande kartläggningen skickades in av Selma Eklund.

Barns förmåga att uppfatta hur snabbt fordon rör sig och hur fort de själva förflyttar sig är inte fullt utvecklad. De har svårt att bedöma vad som kan vara farligt och det gör att många trafiksituationer, som till exempel att korsa vägar med motorfordon, blir riskabla. Som ett stöd till föräldrar, skolor och kommuner att bedöma hur trafiksäkra barnens skolvägar är, erbjuder NTF verktyget #minskolväg. Verktyget fungerar året runt men kartläggningar som genomförs under höstterminen deltar i en tävling där priset går till deltagande klass. Syftet med tävlingen är att få igång samtal om barnens skolväg mellan barn och vuxna både hemma och i skolan.

- Det är första gången vi har en vinnare som går i förskoleklass. #minskolväg ställer inga andra krav på deltagaren än att det finns en klass att dela ut priset till. När vi får en vinnare som är så här ung förutsätter vi att skola eller föräldrar varit delaktiga i kartläggningen. Det är precis det vi vill då syftet är att få barn, skola och föräldrar att tillsammans intressera sig för skolvägens säkerhet. Så på många sätt är det extra roligt att i år kunna gratulera Selma och förskoleklass B till vinsten. Hoppas ni hittar på något riktigt roligt och kanske lite lärorikt för pengarna, säger Marie Nordén generalsekreterare NTF.

Tävlingen vänder sig i första hand till barn mellan 10 – 12 år eftersom det är då de flesta börjar ta sig till och från skolan på egen hand även i mer komplicerade trafikmiljöer. Men med rätt förutsättningar i form av en säkert utformad skolväg kan betydligt yngre barn gå själva till skolan och med cykelhjälm på huvudet även cykla själva. Alla barn i Sverige som kartlägger sin skolväg är med och tävlar men vinsten går alltid till klassen. Kartläggningen genomförs med hjälp av mobiltelefon och GPS. Korsningar markeras och bedöms utifrån trafiksäkerhetsnivå och den tävlande får ta del av en samlad bedömning av skolvägens säkerhet.

Roligt att vinna i en så viktig tävling. Vi blev alldeles ”paffa” över så mycket pengar men barnen är mest lyriska för tårtan, säger Jessica Larsson pedagog, förskoleklass B Glanshammars skola i Örebro.

 

Kontaktperson:
Marie Nordén, generalsekreterare NTF - 0702 215 965

 

Vad kan föräldrar och skola göra för att ge barn en säkrare skolväg?

  • Dokumentera barnens skolväg med hjälp av #minskolväg. Du får direkt en bedömning av samtliga punkter där barn och biltrafik samsas, så som korsningar och övergångställen.
  • Gå eller cykla tillsammans med ditt barn till skolan. Tänk på att det är först vid 10 - 12 års ålder som barn kan förväntas behärska mer komplicerade trafiksituationer på egen hand.
  • Undersök med hjälp av #minskolväg om andra vägar än den som är kortast, är säkrare.
  • Organisera ”vandrande skolbussar”, där föräldrar turas om att promenera eller cykla med barnen.
  • Trafiksäkra skolan. Föreslå bilfria zoner närmast skolgården, med tydliga och säkra avlämningsplatser. Diskutera säkerheten med föräldrar, kommunen och skolan för att hitta lösningarna som passar bäst i ert område.
  • Om du måste ta bilen, skjutsa halva vägen och gå resten. Det är bättre för barnet att gå någon del av sträckan än ingen alls, och det blir färre bilar runt skolan vid hämtning och lämning.
  • Om ditt barn åker buss till skolan, prata om att vara särskilt försiktigt vid av- och påstigning. Tänk på att bussar är stora och att det ibland kan vara svårt för chauffören att se barn runt bussen.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

NTF
NTF
Skytteholmsvägen 2, 1 trp
171 44 Solna

https://ntf.se/

Följ NTF

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från NTF

Ökad cykelhjälmsanvändning räddar liv…22.9.2021 07:39:32 CEST | Pressmeddelande

Användningen av cykelhjälm ökar bland både barn och vuxna. NTF:s årliga cykelhjälmsmätning som bygger på drygt 100 000 observationer indikerar en ökning av cykelhjälmsanvändandet på tio procentenheter de senaste sju åren. Om alla cyklister använde cykelhjälm skulle det totala antalet allvarligt skadade kunna minska med cirka fem procent och antalet omkomna med 25 procent. År 2020 omkom 18 cyklister och cirka 2000 skadades allvarligt.

Barns skolvägar är inte tillräckligt säkra8.9.2021 07:32:17 CEST | Pressmeddelande

Skolstartstider i hela landet! Att kunna transportera sig till och från skolan säkert och på egen hand är viktigt för barnens utveckling och städernas hållbarhetsmål. Men hur säkert är det egentligen för våra barn? NTF:s årliga och nationella hastighetsmätning i tätort visar att nära hälften kör för fort på kommunala 40-sträckor. Utöver det bedöms cirka hälften av alla kommunala gång-, cykel- och mopedpassager över gata hålla låg säkerhetskvalitet.

NTF tipsar – Så kör du säkert i sommar!1.7.2021 07:40:17 CEST | Pressmeddelande

Sommaren, och i synnerhet perioden juli - september, innebär högsäsong för de allvarliga olyckorna i trafiken. Baserat på olycksdata för de senaste tio åren ökar dödligheten med 35 procent och antalet allvarligt skadade med 10 procent under det tredje kvartalet jämfört med resten av året. Det beror oftast på att hastigheten är högre när olyckan väl inträffar och att det är fler oskyddade trafikanter ute. Vägarna är fina och många har bråttom till sitt resmål. Trafikintensiteten är hög och många kör längre än vad de är vana vid och blir trötta. Bilen är också tyngre lastad än vad den vanligtvis är.

Viktigt med krav på anpassade utbildningar för elrullstols- och elskoterförare17.6.2021 08:03:05 CEST | Pressmeddelande

En elrullstol eller elskoter är ett fantastiskt hjälpmedel som ger personer med begränsad rörlighet en återvunnen frihet och möjlighet till större delaktighet i samhället. Mellan 2007 och 2016 tredubblades dock antalet olyckor med dessa fordon. Det beror delvis på att vi har en åldrande befolkning där ett ökat behov medför att antalet fordon blir fler. Men det beror sannolikt också på brister i utbildningen vid förskrivningen av fordonet och avsaknaden på utbildningskrav vid privatköp.

Alla kan påverka trafiksäkerheten…31.3.2021 15:17:00 CEST | Pressmeddelande

Lagom till påsk lanserar NTF kampanjen ”Hur kan du bidra?”. Tanken är att alla kan göra något när det gäller trafiksäkerheten. Det behöver inte kosta något eller vara väldigt svårt men kan betyda jättemycket - både för din egen säkerhet, andras säker och samhället i stort. Kampanjen går ut på att man lovar att försöka bidra utifrån sina egna förutsättningar, och belöningen blir en säkrare trafik för alla.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum