Uppsala Konsert & Kongress

Violindueller på UKK när barockmusik återupptäcks!

Dela

Concerto Copenhagen besöker UKK och bjuder på både välbekant Vivaldi och italiensk violinrepertoar som aldrig tidigare framförts i Skandinavien. Det blir en violinduell mellan en av Europas främsta Vivaldiexperter, Adrian Chandler, och Vivaldi-virtuosen Fredrik From – Nordens främste barockviolinist. Fyrverkeri utlovas!

I början av 1700-talet var Italien ledande i utvecklingen kring violinteknik och musik för violin. Nya former föddes och förfinades till perfektion av Antonio Vivaldi (1678-1741).

Trots att Vivaldi senare beskyllts för att ha skrivit samma konsert 400 gånger är sanningen den att han var en av sin tids mest avantgardistiska kompositörer. Hans experimenterande med instrumentens klanger och nyanser fick liv av den orkester vid Ospedale delle Pietá som Vivaldi hade en anknytning till under stora delar av sitt liv. Ensemblen bestod av enbart kvinnliga musiker och man kan föreställa sig att det var för denna Vivaldi komponerade de flesta av sina flerinstrumentala konserter. 

Mer än "bara" Vivaldi

Men att avsluta berättelsen om Italiens nära relation med violinen vid Vivaldi skulle vara att utelämna ett stort stycke spännande musikhistoria. Italien fostrade åtskilliga talangfulla kompositörer – många kompositörer vars verk sedan dess förvisats till bibliotekens dammiga bokhyllor.

Med detta unika program sätter vi fokus på Vivaldi, flankerad av verk av några av hans finaste, men betydligt mindre kända, samtida kompositörer: Gregori, Dall’Abaco och Brescianello. 

– Jag är väldigt glad över att Concerto Copenhagen kommer tillbaka till UKK med Adrian Chandler i spetsen! Det gläder mig att vi inte bara ska få njuta av glödande violindueller mellan två av världens främsta Vivaldi-uttolkare, utan även att publiken förhoppningsvis får stifta nya bekantskaper inom barockmusiken, säger Hanna Olsson Lannerberg, producent på UKK.

Virtuosa violinister

Violinisten Adrian Chandler - musikalisk ledare och solist för kvällen - är en ledande uttolkare av italiensk barockmusik och har uppmärksammats för sin virtuositet och sitt engagemang som solist och ensembleledare. Vid sidan om sitt arbete som musiker är Adrian också en engagerad musikforskare, ständigt på jakt efter en ny och okänd repertoar för sin egen ensemble La Serenissima. Adrians många inspelningar har hyllats av musikkritiker världen över.

Konsertmästare Fredrik From är en erkänd barockviolinist utbildad på musikhögskolan i Göteborg och på Royal College of Music i London. Fredrik har varit konsertmästare i ansedda orkestrar som Gothenburg Baroque och Orkiestra Kore, samt i Concerto Copenhagen. Han har också anlitats av många ensembler, bland annat vid Drottningholmsteatern, och gjort oräknerliga inspelningar och turnéer i Europa, USA, Australien, Kina och Japan. 

Concerto Copenhagen, även känd som CoCo, är en dansk barockensemble som spelar på tidstrogna instrument. Den grundades 1991 och leds sedan 1999 av cembalisten Lars Ulrik Mortensen. Mer om ensemblen finns att läsa på coco.dk/en/

Onsdag 29 april 2020, Uppsala Konsert & Kongress
Biljettsläpp 25/6 2019. 

Program: 
Vivaldi - konsert för två violiner och två celli i G-dur, RV 575
Gregori - Concerto grosso IX i g-moll, opus 2
Dall’Abaco - Concerto V för stråkar i B-dur, opus 5
Vivaldi - konsert för violiner i G-dur, RV 516 
Vivaldi - konsert för två violiner och två celli i D-dur, RV 564
Brescianello - violinkonsert i G-dur
Vivaldi - konsert för violiner i D-dur, RV 513 

Medverkande:
Musikalisk ledning och solist: Adrian Chandler - violin
Konsertmästare/solist: Fredrik From - violin 
Concerto Copenhagen 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Ladda ned bild
Adrian Chandler
Adrian Chandler
Ladda ned bild
Fredrik From
Fredrik From
Ladda ned bild
Hanna Olsson Lanneberg
Hanna Olsson Lanneberg
Ladda ned bild
Concerto Copenhagen
Concerto Copenhagen
Ladda ned bild
Concerto Copenhagen
Concerto Copenhagen
Ladda ned bild

Länkar

Om

Uppsala Konsert & Kongress
Uppsala Konsert & Kongress
Vaksala torg 1
753 75 Uppsala

018 727 90 00https://www.ukk.se/

Uppsala Konsert & Kongress, UKK, har sedan invigningen 2007 blivit en av nordens mest omtalade, uppskattade och framgångsrika mötesplatser för kultur och näringsliv. Här genomförs årligen hundratals kulturevenemang, 
konferenser, möten, föreläsningar, mässor och utställningar. UKK är ett 14 000 kvadratmeter stort allkonsthus, beläget mitt i en snabbt växande storstad. Husets ledstjärna är att, med ett utbud som präglas av mångfald och hög kvalitet, välkomna alla.

Följ Uppsala Konsert & Kongress

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Uppsala Konsert & Kongress

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum