Stockholms stad

Virpis vinnande ledarskap

Dela

Virpi Rendahl på Örbyskolan får utmärkelsen ”Årets biträdande rektor på grundskolan”.

Virpi Rendahl Foto: Pelle Mårtenson
Virpi Rendahl Foto: Pelle Mårtenson

Virpi Rendahl började arbeta som lärare på Örbyskolan 1987. Hon har varit skolan trogen sen dess. 2011 blev hon biträdande rektor. 

- Jag trivs på Örbyskolan, mina chefer har trott på mig och jag har alltid kunnat utvecklas här. Nu leder jag två fantastiska arbetslag och har duktiga kollegor i skolledningsgruppen som jag utvecklas tillsammans med. Utmärkelsen är en bekräftelse på det vi skapar tillsammans på Örbyskolan. 

Team och resultat 

Stockholms stads jury lyfter bland annat fram att Virpi ”lyckats bibehålla höga resultat vilket gör Örbyskolan till ett självklart val för vårdnadshavare i skolområdet”. Juryn hyllar också Virpis förmåga att bygga ”framgångsrika team som arbetar för elevens bästa”.

 - Örbyskolan har fina resultat med nöjda elever och vårdnadshavare. Grunden finns i vårt teamarbete och stabila personalgrupp. Jag hade turen att få vara med i ett tidigt IT-projekt på 90-talet där vi sammansvetsades till ett framgångsrikt team med samma målbild. Erfarenheterna från de åren har satt prägel på mitt ledarskap. Mina egna chefer har gett mig fin inspiration också. En av dem såg jag lyckas fånga upp personalens bästa idéer bara genom att lyssna. En annan visade alltid, även i kniviga lägen, djup respekt för elever, vårdnadshavare och personal. Har också följt en som behärskat konsten att delegera på riktigt.

De senaste åren har Örbyskolan tagit emot nyanlända elever och även i det sammanhanget ser Virpi att teamkänsla och sammanhang spelar roll.

- Integrationen av de nyanlända har berikat skolan och gett den ett lyft. Nu avspeglar Örbyskolan mer det samhälle vi lever i och eleverna är bättre rustade att möta det.

Virpi Rendahl är utbildad på Lärarhögskolan i Stockholm och har gått rektorsprogrammet på Mittuniversitetet.  

Motiveringen

Virpi har över tid lyckats bibehålla höga resultat vilket gör Örbyskolan till ett självklart val för vårdnadshavare i skolområdet. Forskning och vetenskaplig grund är en given utgångspunkt i Virpis arbete, där hon står som stadigt ankare i skolans gemensamma kvalitetsarbete. Utmärkande för Virpis ledarskap är kompetensen att bygga framgångsrika team som arbetar för elevens bästa. 

Fakta om utmärkelsen

Stockholms stad delar ut utmärkelser till årets lärare, årets lärarlag, årets rektorer och årets biträdande rektorer. Prisutdelningen ägde rum på konferensen Leda lärande.

Lärare, andra pedagoger och skolledare kan nominera kollegor i Stockholms stad till utmärkelserna årets lärare och årets lärarlag. Rektor och biträdande rektor nomineras av närmsta chef.

Juryn består av Lena Holmdahl, utbildningsdirektör, Lee Orberson, grundskoledirektör, och Joachim Håkansson, gymnasiedirektör.

Prissumman fastställs varje år och delas ut till skolan för att användas till professionsutveckling för vinnaren. Årets prissumma till Årets lärare, Årets rektor och Årets biträdande rektor är 10 000 kronor och ska användas till professionsutveckling.

Siffror om lärare och rektorer

Ungefär 9 200 personer är anställda som lärare inom utbildningsförvaltningen i Stockholms stad

Det finns cirka 7 100 lärare i Stockholms stads kommunala grundskolor.

Det finns cirka 1 600 lärare i Stockholm stads kommunala gymnasier.

Det finns cirka 130 rektorer på Stockholms stads kommunala grundskolor.

Det finns 26 rektorer på Stockholms stads kommunala gymnasier.

Det finns cirka 370 biträdande rektorer på Stockholms stads kommunala grundskolor.

Det finns cirka 65 biträdande rektorer på Stockholms stads kommunala gymnasier. 

Kontakt

Virpi Rendahl, Örbyskolan, telefon 076-12 90 223 och virpi.rendahl@edu.stockholm.se

Nyckelord

Kontakter

UtbildningsförvaltningenPresskontakter: Matilda Asp och Monica Eriksson

Ring 08 - 508 333 00 eller maila: info.utbildning@edu.stockholm.se

Kommunikationschef: Sofia Oliv telefon 08-508 33 331 eller sofia.oliv@edu.stockholm.se.

Förvaltningen ansvarar för och driver kommunal förskoleklass, grundskola, grundsärskola, skolbarnsomsorg, gymnasieskola och gymnasiesärskola. Förvaltningen ansvarar för stadens kontakter med fristående skolor och ska informera om alla sökalternativ oavsett anordnare. Förvaltningen ger tillstånd till och utövar tillsyn över enskilda förskolor samt svarar för övergripande uppföljning av alla skolformer oavsett anordnare.

Bilder

Virpi Rendahl Foto: Pelle Mårtenson
Virpi Rendahl Foto: Pelle Mårtenson
Ladda ned bild
Virpi Rendahl Foto: Pelle Mårtenson
Virpi Rendahl Foto: Pelle Mårtenson
Ladda ned bild

Om

Stockholms stad
Stockholms stad
Ragnar Östbergs plan 1
105 35 Stockholm

08 508 290 00http://start.stockholm

I Stockholms stad arbetar cirka 40 000 personer. Du möter oss i skolan, på äldreboenden, i parken, när du ska söka bygglov eller går till simhallen för att träna. Stockholms stads verksamhet styrs av folkvalda politiker och organiseras i stadens förvaltningar och bolag.

Stockholms stad är en organisation med decentraliserat ansvar. Det betyder att besluten ofta fattas lokalt, så nära de berörda som möjligt.

Följ Stockholms stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Stockholms stad

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum