Dagens Samhälle

Virtuell strid om lokala väljare

Dela

Sverigedemokraterna utklassar övriga riksdagspartier när det gäller att engagera på Facebook. Men lokalt utmanas partiet, i första hand av Socialdemokraterna. Det visar Dagens Samhälles genomgång av över 120 000 reaktioner på partiernas Facebooksidor.


Sverigedemokraterna har länge varit aktiva på Facebook och dominerat över övriga riksdagspartier i fråga om att skapa engagemang. Vid tidigare mätningar av partiernas officiella rikssidor på Facebook har SD:s dominans varit tydlig.

Men hur engagemanget ser ut på partiernas lokala Facebooksidor har hittills varit höljt i dunkel.

Dagens Samhälles genomgång visar att SD förlorar sin överlägsenhet på distriktsnivån. Här vinner istället Socialdemokraterna med 6 736 reaktioner, tätt följt av Sverigedemokraterna (5 694) och Moderaterna (3 056).

V är visserligen det parti som har publicerat flest inlägg på sina distriktssidor på Facebook, men får ett lågt antal reaktioner på sina inlägg.

Analysen visar också att SD fortsätter att skapa högst engagemang på riksnivå. Men det är en sanning med viss modifikation.

På ett nedbrutet plan visar siffrorna nämligen att Socialdemokraternas toppsida, liksom Kristdemokraternas, har en högre andel engagemang bland dem som gillat partiets sida än vad SD:s toppsida har.

– Med sin betydligt lägre inläggsfrekvens når partierna inte upp till Sverigedemokraternas topposition. Men de skulle potentiellt kunna få högre total influens om de publicerade fler inlägg, säger Jonas Tulldahl, vd på analysföretaget Bumblewing och expert på sociala medier.

I de tio största kommunerna är Sverigedemokraternatillbaka i topp, men Socialdemokraterna är hack i häl.

Hela artikeln bifogas.

På uppdrag av Dagens Samhälle har analysföretaget Bumblewing mätt interaktionerna på riksdagspartiernas
Facebooksidor under perioden 2 - 9 april. Mätningarna har skett på tre nivåer: nationellt, på distriktsnivå och på partiernas Facebooksidor i de tio största kommunerna. Sammanlagt skedde 121 058 interaktioner, varav 85 849 på riksnivå, på dessa sidor under de sju mätdygnen. Med interaktioner eller ”totalt engagemang” menas alla inlägg som lajkas, kommenteras och delas eller sidor som taggas.

Kontakter

Annika Almgren
PR & kundrelationer
Tel 08-452 73 04
Mobil 076-808 73 04
aa@dagenssamhalle.se

Dokument

Länkar

Om

Dagens Samhälle
Dagens Samhälle
Telefonvägen 30
126 26 Hägersten

08-452 73 00http://www.dagenssamhalle.se

Följ Dagens Samhälle

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Dagens Samhälle

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum