Samhall AB

Visa vägen-vinnare prisades

Dela
Med rungande applåder, konfetti och fanfarer firades Humanice AB och Alice Lundström, som Årets arbetsgivare respektive Årets eldsjäl i Visa vägens region Norrland.

Visa vägen-priset handlar om att lyfta fram de arbetsgivare och eldsjälar som medvetet väljer att se talang och förmåga där andra ser problem, kort sagt de som ser funktion istället för hinder. Och med nominerade runt om i hela Sverige finns en stor skara som väljer att synliggöra dessa människor som gjorts osynliga på grund av en funktionsnedsättning. 

Ofta handlar det om personer som blivit ratade i allt från brännbollslaget i skolan till jobbansökningar, men som tack vare dessa arbetsgivare och eldsjälar får chansen att genom ett jobb återupprätta sin självkänsla, få arbetskamrater och själv kunna bidra på flera olika plan. 

I år fanns det 586 nominerade till Visa vägen-priset, och efter drygt 15000 röster fick de tre arbetsgivarna och tre eldsjälarna med flest röster i regionen en finalplats, där Visa vägen-juryn sedan valde ut en vinnare i respektive kategori. 

Humanice AB gör skyddsutrustning för brandmän, och de har valt att göra det i Norsjö i Västerbotten, tillsammans med medarbetare som alla har en funktionsnedsättning. Dessa är med och utvecklar samt tillverkar produkterna.

– Personalen känner att de är med och skapar produkter som räddar livet på brandmän över hela världen, vilket i sin tur skapar en otroligt stark motivation och positiv arbetsmiljö i Norsjö. Det är väl en av anledningarna till att det fungerar så bra, säger David Hultman, vd för Humanice.

– Och för vår del handlar det i första hand inte om att försöka gör en ”god insats”. Vårt gäng i Norsjö gör ett fantastiskt jobb, vilket gör oss konkurrenskraftiga, fortsätter han.

Årets eldsjäl i regionen är Alice Lundström, som till vardags arbetar på socialförvaltningen i Luleå, där hennes uppgift är att försöka få ut människor i arbete.

– Det var ju jättemånga bra kandidater som var nominerade så det var lite otippat att jag skulle vinna, men jättekul! säger Alice Lundström.

– Det är ju mitt jobb att försöka hjälpa människor som hamnat långt ifrån arbetsmarknaden tillbaka till ett jobb. Ofta handlar det om människor som varit långtidssjukskrivna och som därför har det tufft, så det känns väldigt roligt att det uppmärksammas så här, avslutar Alice Lundström.

Med på scenen som prisutdelare fanns landshövdingen Magdalena Andersson och komikern Olof Wretling, som fick tillfälle att köra en kort version av sitt scenuppträdande ”Diagnoserna i mitt liv”.

– Om man skulle översätta dyslexi till västerbottniska så skulle det bli ”vafan har du skrivit? konstaterade Olof Wretling i sin monolog och publiken skrattade igenkännande. 

Han fick sin diagnos som femtonåring och berättade för publiken om alla problem det hade inneburit i skolan. Skammen att vara tvungen att lämna klassen för att gå till specialläraren och hur hans uppsatser kom tillbaka fulla med röda bockar och streck.

– Hur gick det, frågade klasskamraterna. Det blev prickig korv som vanligt svarade jag och de skrattade. Jag skrattade också, fast jag egentligen var ledsen, berättar Olof Wretling.

Idag har han släppt skammen över sin dyslexi och menar att vi i slutändan inte behöver sätta diagnoser. Istället borde vi börja ställa varandra en förlösande fråga, så slipper vi ha en massa förutfattade meningar. 

Landshövding Magdalena Andersson uppmanade publiken att våga släppa sargen.

– Ni vet det elfte och tolfte budet - så där har vi aldrig gjort och så här har vi alltid gjort. Tänk inte så, våga tänk nytt! avslutade hon. 

Alexander Engström från Skellefteå fanns också med för att underhålla med sång och piano. Alexander har en ovanlig skelettsjukdom som tidigt gjorde honom nästan helt blind. Men det har inte hindrat honom från att utveckla sin musikalitet, och trots att han bara är 18 år har han hunnit med att vara med i både radio och teve med bland annat sin egna låt ”The Lake”.

Efter prisutdelningen var det mingel med pristagare och övriga medverkande, där många passade på att gratulera vinnarna. Dessa går nu vidare till riksfinalen där vinnaren utses på Visa vägen-galan den 25 november på Vasateatern i Stockholm.  

Fler bilder och längre text finns på: https://www.dropbox.com/sh/il66y6h2f2okqyu/AAAtp3lNWjkjjfhvf8uwXACDa?dl=0

Henrik Fitinghoff
Presschef
+46 8-5534 11 11
henrik.fitinghoff@samhall.se

Visa vägen-priset delas ut av Samhall och uppmärksammar de som går i bräschen för personer med funktionsnedsättning och bryter deras utanförskap på arbetsmarknaden.

Priset går till de arbetsgivare och eldsjälar som förstår att det är viktigare att se till vad en människa kan, i stället för till vad de inte kan. Helt enkelt till de som är kloka nog att se till en persons funktionsuppsättningar. Inte för att vara snälla och vilja väl, utan för sin egen verksamhets bästa.

Allmänheten har sagt sitt genom att rösta på sina favoriter och nu utses en regional vinnare i varje kategori av juryn. De regionala vinnarna, nio eldsjälar och nio arbetsgivare, går sedan till en riksfinal där den nationella vinnaren koras på Visa vägen-galan den 25 november. 

Kontakter

Bilder

Om

Samhall AB
Samhall AB

115 91 Stockholm

010-251 89 00http://www.samhall.se

Samhalls viktigaste uppdrag är att skapa utvecklande arbeten åt personer med funktionsnedsättning genom att matcha rätt person till rätt arbete i konkurrensutsatta kunduppdrag. Företaget har över 25 000 medarbetare i hela landet och erbjuder tjänster inom allt från städ, tvätt och fastighetsskötsel till logistik, tillverkning och omsorg. Samhall ägs av svenska staten och genom åren har omkring 200 000 personer fått jobb inom, och genom, bolaget.

Följ Samhall AB

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Samhall AB

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye