Vision

Vision om kommunutredningens förslag: Brådskande att framtidssäkra välfärden

Dela

Vision välkomnar kommunutredningens förslag som syftar till att förstärka kommunernas kapacitet att klara välfärdsuppdraget. Alldeles för många kommuner har i dag inte förutsättningar att klara varken kompetensförsörjning, verksamhetsutveckling genom digitalisering eller kraven på den dagliga driften.

- Att klara kompetensförsörjningen och den ekonomiska kapaciteten är avgörande för att framtidssäkra välfärden. Det kräver en hel del åtgärder som utredningen lyfter i sina förslag. Många saker är brådskande att lösa och kan inte försvinna in i ytterligare utdragna utredningar. Det är angeläget att Välfärdskommissionen nu tar utredningens förslag vidare och får saker att hända, säger Veronica Magnusson, förbundsordförande i Vision.

Vision vill särskilt trycka på:

  • Staten behöver säkra välfärdens finansiering genom generella statsbidrag som medför att alla kommuner har ekonomiska förutsättningar för att klara välfärdsuppdraget. Kommunerna är ofta själva bäst lämpade att styra sina resurser i ett gott samspel mellan politiker och tjänstepersoner. Generella statsbidrag minskar även kommunernas administrativa börda. Vision ser positivt på utredningens förslag gällande statsbidragsprincipen. 
  • Genom det nya kompetens- och omställningsavtalet ges möjlighet för anställda att få kompetensutveckling när arbetsuppgifter försvinner eller förändras. Det medför också att arbetsgivare behöver arbeta mer långsiktigt med kompetensförsörjningsplaner för att säkra tillgång till kompetens. Men det räcker inte. Många små kommuner behöver samarbeta mer för att säkra tillgången till kompetens. Rätt kompetens på rätt plats är en nationell angelägenhet som kräver nationellt ansvar – och det brådskar. Därför behöver staten göra det betydligt lättare för medarbetare att fortbilda, utbilda och omskola sig. Det kan bland annat handla om att öka möjligheterna för distansstudier, se över studiefinansieringen samt att sänka arbetsgivarkostnader vid olika utbildningsinsatser. Utredningens förslag gällande att minska studieskulder för personer bosatta och yrkesverksamma i kommuner med särskilt kompetensförsörjningsutmaningar är spännande att gå vidare med. 
  • Digitaliseringsarbetet går väldigt trögt när det är varje enskild kommun och region som ska hitta lösningarna och investera i den digitala infrastrukturen. Här måste staten ta ansvar både för en nationell IT- struktur, för de stora investeringskostnaderna och för utveckling av digitala välfärdstjänster.

För ytterligare kommenterar, kontakta Veronica Magnusson, förbundsordförande i Vision, tfn 070- 746 21 24.

Kontakter

Bilder

Om

Vision
VisionVisions medlemmar leder, utvecklar och administrerar välfärden och jobbar i privata företag, kommuner, regioner och kyrkan. Många är också studenter med siktet inställt på arbete inom välfärden. Våra 199 000 medlemmar finns inom tusentals olika yrken och bildar tillsammans ett värdefullt nätverk. Vi är en feministisk organisation, partipoliskt obundna och ingår i TCO.

Följ Vision

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vision

Hörby kommun riskerar 75 000 kronor i vite om inte arbetsmiljöarbetet förbättras10.3.2020 16:34:09 CETPressmeddelande

I dag kom Arbetsmiljöverket med sitt svar på fackens anmälan om brister i arbetsmiljöarbetet i Hörby kommun. Efter myndighetens inspektion i kommunen den 27 februari ställs nu krav på arbetsgivaren att förbättra arbetet med att säkerställa en god arbetsmiljö. Om kommunen inte åtgärdar de brister som Arbetsmiljöverket kräver senast den 1 juni riskerar man att få betala ett vite på 75 000 kronor.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum