Viskaforsmodellen- högre kvalitet gav lägre hyra
Att bygga bostäder med högre kvalitet kan ge lägre hyror. Det visar forskning från Boinstitutet och Centrum för Boendets Arkitektur (CBA) vid Chalmers, som studerat investeringskalkyler anpassade för att möjliggöra hållbart bostadsbyggande. Välkommen till ett webbinarium om Viskaforsmodellen den 3 september.

För att kunna förena kvalitet med lägre hyror bör hållbarheten beaktas i kalkylen. Det menar Antti Kurvinen, gästforskare vid CBA Chalmers, från Tammerfors Universitet i Finland, och författare till rapporten Lönsamhetskalkyl för hållbart bostadsbyggande. I forskningen studeras allmännyttan Viskaforshems 18 hyresvillor byggt i trä, ett projekt som gett upphov till begreppet Viskaforsmodellen.
Kortfattat innebär Viskaforsmodellen att man genom att bygga med kvalitet, använda hållbara material samt anpassa kalkylen efter projektets specifika förutsättningar kan sänka driftskostnaden och sträcka ut avskrivningen över en längre tid. Det innebär i sin tur att det blir möjligt att sätta en lägre hyra.
Läs mer om forskningen här
Välkommen på webbinarium
Datum: 3 sep
Tid: 12:00-13:00
Var: Webbinarium (webbsänt seminarium)
Webbinariet är kostnadsfritt.
Anmäl dig till webbinariet här
Forskningen ges ut av Studentlitteratur, och finns att köpa här
Ett smakprov av forskningen finns här
Vid frågor, kontakta Boinstitutets verksamhetsledare Moa Andersson. moa.andersson@boinstitutet.se, 076 125 11 01
Program
Moa Andersson, verksamhetsledare, Boinstitutet och Ola Nylander, professor i arkitektur, Chalmers och föreståndare Centrum för Boendets Arkitektur, berättar kort om bakgrunden till forskningen och varför den behövs. Antti Kurvinen, gästforskare vid CBA Chalmers, från Tammerfors Universitet i Finland, presenterar forskningen. Mikael Bengtsson, VD, Viskaforshem, berättar om Viskaforshems långsiktiga arbetssätt. Hans Lind, professor i fastighetsekonomi, kommenterar forskningen. Beatrice Nordling, verksamhetsutvecklare, Uppsalahem och Martin Hofverberg, chefekonom, Hyresgästföreningen, kommenterar forskningen och talar om hur den kan användas i praktiken. Jens Fredholm, publisher, Studentlitteratur, om varför Studentlitteratur ger ut forskningen.
Nyckelord
Kontakter
Erik NormarkKommunikationsansvarig
Tel:0703619015erik.normark@boinstitutet.seMoa AnderssonVerksamhetsledare
Tel:0761251101moa.andersson@boinstitutet.seBilder









Länkar
Om
Om oss
Boinstitutet ska vara det sammanhang och den scen där framtidsfrågorna om ett socialt hållbart boende, bostadsmarknad i balans och en bostadspolitik för alla diskuteras, där ny kunskap och nya idéer formuleras samt där människor från ett brett politiskt och idémässigt spektrum kan mötas. Boinstitutet ska bidra till att samtalet om det framtida boendet bygger på kunskap, har en bred förankring i samhället och är bortom partipolitik och särintressen. Boinstitutet ska bidra till ett helhetsperspektiv på boendet samt koppla boendefrågorna till samhällsutvecklingen och tillväxten i den svenska ekonomin.Boinstitutet startades 2017 och är ett initiativ från Hyresgästföreningens Riksförbund
Följ Boinstitutet
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Boinstitutet
Ny forskning: Högre kvalitet kan ge lägre hyra1.7.2020 05:45:00 CEST | Pressmeddelande
Att bygga bostäder med högre kvalitet kan ge lägre hyror. Det visar forskning från Boinstitutet och Centrum för Boendets Arkitektur (CBA) vid Chalmers, som studerat investeringskalkyler anpassade för att möjliggöra hållbart bostadsbyggande.
Ensamheten ökar, unga mår sämre under coronakrisen29.6.2020 05:45:00 CEST | Pressmeddelande
Unga mår allt sämre. En ny undersökning från Boinstitutet och Ungdomsbarometern visar att situationen försämrats i takt med spridningen av Corona. Drygt 4 av 10 känner stress och oro för framtiden och varannan gymnasieelev upplever livet som ensamt.
Premiär för Digitala Almedalen29.6.2020 05:00:00 CEST | Pressmeddelande
Tre dagar med livesända samtal, seminarier och mingel med tema bostäder och samhällsutveckling. Idag startar Digitala Almedalen c/o Boinstiutet, i samarbete med Boklok och Stellar Capacity. Tillsammans med femtio inbjudna organisationer arrangeras över sextio programpunkter.
Digitala Almedalen lockar femtio organisationer - här är programmet!8.6.2020 05:45:00 CEST | Pressmeddelande
Tre dagar med webbsända seminarier och mingel med tema bostäder och samhällsutveckling. Den 29 juni startar Digitala Almedalen c/o Boinstiutet, i samarbete med Boklok och Stellar Capacity. Tillsammans med femtio inbjudna organisationer arrangeras över sextio programpunkter.
Stort intresse för digital almedalsvecka23.4.2020 12:33:39 CEST | Pressmeddelande
När Almedalsveckan ställs in försvinner en viktig mötesplats för samtal mellan samhällsaktörer, politiker och medborgare, det menar Boinstitutet som tillsammans med BoKlok därför arrangerar en digital almedalsvecka om bostadsfrågan, ett initiativ som redan fått stort gensvar i bostadsbranschen. Nu hoppas Boinstitutet att fler branscher följer deras initiativ.
Boinstitutet lanserar digital almedalsvecka8.4.2020 05:45:00 CEST | Pressmeddelande
För att rädda de bostadsseminarier som planerats för den nu inställda Almedalsveckan lanserar Boinstitutet Digitala Almedalen, i samarbete med BoKlok. Boinstitutet uppmuntrar samtidigt fler branscher att följa deras exempel och arrangera digitala samtal kring andra samhällsfrågor under veckan.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum