Universitetssjukhuset Örebro

Vissa yrken har högre risk att få handeksem

Dela

Handeksem är en vanlig hudsjukdom och cirka tio procent av den vuxna befolkningen har haft handeksem det senaste året. Det är en sjukdom som påverkar livskvalité och arbetsförmåga. ”I forskningen såg vi att vissa yrken har högre risk att få handeksem. Det var frisörer, sjuksköterskor, industriarbetare och kontorsarbetare”, säger forskaren Wasim Jamil.

Lapptest som utförs på hudkliniken. Foto: Elin Abelson.
Lapptest som utförs på hudkliniken. Foto: Elin Abelson.

Exponering för vatten är den största riskfaktorn för handeksem. En annan faktor kan vara när huden blir känslig för en specifik substans, exempelvis nickel, och eksemet triggas vid varje kontakt.

– På hudkliniken gör vi ett lapptest med de patienter som fått en remiss till oss. Det är en metod som används för att upptäcka om det finns en substans som försämrar eller orsakar handeksemet, säger Wasim Jamil, ST-läkare på hudkliniken vid Universitetssjukhuset Örebro och tidigare doktorand på Institutionen för medicinska vetenskaper vid Örebro universitet.

Beroende på var patienten arbetar och vilka produkter som den kommer i kontakt med brukar 30-80 substanser testas.

Mått på livskvalitet

I avhandlingen ingick även att studera hur väl patienterna kommer ihåg sina lapptestresultat och ifall försämringen av livskvalité kan förutse patientens behov av att söka sjukvård för att omvärdera eksembehandling.

– Vi såg att eksempatienterna som utreds för allergi glömmer sina testresultat ju mer tid det går från testtillfället och desto fler antal allergiämnen som de är känsliga för. Att använda livskvalité som mått kan användas för att förutse behovet av sjukvård, säger Wasim Jamil.

Faktaruta

  • Lapptest bör alltid utföras vid utredning av handeksem för att bekräfta eller utesluta betydelsen av kontaktallergin.

  • För att minska risken att få handeksem är det bra att använda intakta, rena och torra skyddshandskar, av plast eller nitrilgummi, vid vattenkontakt under exempelvis diskning. Använd bomullshandskar under skyddshandskar, framför allt om tiden är över 10 min.

  • Smörj händerna med en oparfymerad, fuktbevarande kräm många gånger dagligen, fördelas över hela handen, inklusive fingrarna och handryggen. Använd fuktighetsbevarande kräm med högt fettinnehåll under bomullshandskar till natten.

  • Alkoholbaserade desinfektionsmedel kan användas när händerna inte är synligt nersmutsade, detta är mer skonsamt än tvål och vatten.

Vid frågor kontakta

Wasim Jamil
Forskande ST-läkare
Hudkliniken
Universitetssjukhuset Örebro
Region Örebro län
Mail: wasim.jamil@regionorebrolan.se
Telefon: 019 – 602 12 23

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Lapptest som utförs på hudkliniken. Foto: Elin Abelson.
Lapptest som utförs på hudkliniken. Foto: Elin Abelson.
Ladda ned bild
Forskaren Wasim Jamil. Foto: Elin Abelson.
Forskaren Wasim Jamil. Foto: Elin Abelson.
Ladda ned bild

Länkar

Om

Universitetssjukhuset Örebro
Universitetssjukhuset Örebro
Södra Grev Rosengatan
701 85 Örebro

http://www.regionorebrolan.se/uso

Det personliga universitetssjukhuset

Som universitetssjukhus vill vi erbjuda våra patienter en modern och tillgänglig sjukvård på bästa möjliga vetenskapliga grund. Du som bor i Örebro län kan vara trygg i att ha tillgång till specialistsjukvård i din närhet. Flera specialiteter är uppmärksammade utanför landets gränser och forskning bedrivs inom många områden. USÖ har ca 550 vårdplatser och är ett av landets sju universitetssjukhus. Det är också en av länets största arbetsplatser med mer än 3 500 anställda.

Tillsammans med Örebro universitet utvecklar vi medicinsk forskning och utbildning. Samarbetet har bland annat lett till att en komplett läkarutbildning erbjuds i Örebro från och med 2011. Den nya läkarutbildningen medverkar till att lösa den nationella bristen på läkare och bidrar till att förbättra tillgängligheten i vården. För USÖ innebär läkarutbildningen stora möjligheter för fortsatt utveckling som universitetssjukhus, inte bara beträffande undervisning, utan också vad gäller forskning och högspecialiserad vård.

Följ Universitetssjukhuset Örebro

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Universitetssjukhuset Örebro

Minskade ångest- och depressionssymtom ett år efter knäoperation18.9.2020 09:10:00 CESTPressmeddelande

Patienter som genomgått en knäoperation påverkas positivt även i sitt psykiska mående. Det är resultatet av Aamir Mahdis forskning på ortopediska kliniken. ”Vi såg att ångest- och depressionssymtom hade minskat hos de här patienterna ett år efter operation. Det skulle kunna spegla minskning av smärta och förbättring av funktionen”, säger överläkaren Aamir Mahdi på Universitetssjukhuset Örebro.

Nya metoder i kampen mot livmoderhalscancer15.9.2020 08:30:00 CESTPressmeddelande

I Sverige vaccineras flickor mot vissa typer av HPV (humant papillomvirus). Kvinnor över 23 år erbjuds undersökning, så kallad screening, för att upptäcka förstadier till livmoderhalscancer (cervixcancer). ”Genom forskningen hoppas vi kunna bidra till den samlade kunskapen för att få till bättre laborativa metoder som kan hjälpa till vid förbyggande och behandling av livmoderhalscancer”, säger forskaren Malin Kaliff på Universitetssjukhuset Örebro.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum