Vissa yrken har högre risk att få handeksem
Handeksem är en vanlig hudsjukdom och cirka tio procent av den vuxna befolkningen har haft handeksem det senaste året. Det är en sjukdom som påverkar livskvalité och arbetsförmåga. ”I forskningen såg vi att vissa yrken har högre risk att få handeksem. Det var frisörer, sjuksköterskor, industriarbetare och kontorsarbetare”, säger forskaren Wasim Jamil.

Exponering för vatten är den största riskfaktorn för handeksem. En annan faktor kan vara när huden blir känslig för en specifik substans, exempelvis nickel, och eksemet triggas vid varje kontakt.
– På hudkliniken gör vi ett lapptest med de patienter som fått en remiss till oss. Det är en metod som används för att upptäcka om det finns en substans som försämrar eller orsakar handeksemet, säger Wasim Jamil, ST-läkare på hudkliniken vid Universitetssjukhuset Örebro och tidigare doktorand på Institutionen för medicinska vetenskaper vid Örebro universitet.
Beroende på var patienten arbetar och vilka produkter som den kommer i kontakt med brukar 30-80 substanser testas.
Mått på livskvalitet
I avhandlingen ingick även att studera hur väl patienterna kommer ihåg sina lapptestresultat och ifall försämringen av livskvalité kan förutse patientens behov av att söka sjukvård för att omvärdera eksembehandling.
– Vi såg att eksempatienterna som utreds för allergi glömmer sina testresultat ju mer tid det går från testtillfället och desto fler antal allergiämnen som de är känsliga för. Att använda livskvalité som mått kan användas för att förutse behovet av sjukvård, säger Wasim Jamil.
Faktaruta
- Lapptest bör alltid utföras vid utredning av handeksem för att bekräfta eller utesluta betydelsen av kontaktallergin.
- För att minska risken att få handeksem är det bra att använda intakta, rena och torra skyddshandskar, av plast eller nitrilgummi, vid vattenkontakt under exempelvis diskning. Använd bomullshandskar under skyddshandskar, framför allt om tiden är över 10 min.
- Smörj händerna med en oparfymerad, fuktbevarande kräm många gånger dagligen, fördelas över hela handen, inklusive fingrarna och handryggen. Använd fuktighetsbevarande kräm med högt fettinnehåll under bomullshandskar till natten.
- Alkoholbaserade desinfektionsmedel kan användas när händerna inte är synligt nersmutsade, detta är mer skonsamt än tvål och vatten.
Vid frågor kontakta
Wasim Jamil
Forskande ST-läkare
Hudkliniken
Universitetssjukhuset Örebro
Region Örebro län
Mail: wasim.jamil@regionorebrolan.se
Telefon: 019 – 602 12 23
Nyckelord
Kontakter
Elin AbelsonKommunikatör
Tel:072-1464995elin.abelson@regionorebrolan.seBilder


Länkar
Om
Det personliga universitetssjukhuset
Som universitetssjukhus vill vi erbjuda våra patienter en modern och tillgänglig sjukvård på bästa möjliga vetenskapliga grund. Du som bor i Örebro län kan vara trygg i att ha tillgång till specialistsjukvård i din närhet. Flera specialiteter är uppmärksammade utanför landets gränser och forskning bedrivs inom många områden. USÖ har ca 550 vårdplatser och är ett av landets sju universitetssjukhus. Det är också en av länets största arbetsplatser med mer än 3 500 anställda.
Tillsammans med Örebro universitet utvecklar vi medicinsk forskning och utbildning. Samarbetet har bland annat lett till att en komplett läkarutbildning erbjuds i Örebro från och med 2011. Den nya läkarutbildningen medverkar till att lösa den nationella bristen på läkare och bidrar till att förbättra tillgängligheten i vården. För USÖ innebär läkarutbildningen stora möjligheter för fortsatt utveckling som universitetssjukhus, inte bara beträffande undervisning, utan också vad gäller forskning och högspecialiserad vård.
Följ Universitetssjukhuset Örebro
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Universitetssjukhuset Örebro
En miljon kronor till forskning om rehabilitering efter covid-1922.12.2020 13:15:00 CET | Pressmeddelande
Covid-19-pandemin har drabbat miljontals människor världen över. De som drabbas av viruset får väldigt olika grad av påverkan på kroppen både under sjukdomsförloppet och efteråt. Därför är det viktigt med patientanpassade behandlingsmetoder. Forskaren Yvonne Freund-Levi har fått drygt en miljon kronor från Afa Försäkring för att studera behovet av rehabilitering efter covid-19.
710 000 kronor till cancerforskning på Universitetssjukhuset Örebro21.12.2020 09:10:00 CET | Pressmeddelande
Lions cancerforskningsfond har delat ut 710 000 kronor till åtta forskare som är verksamma inom hälso- och sjukvården i Region Örebro län. Det handlar om olika sorters cancerformer med fokus på bland annat ärftlig livmodercancer, skivepitelcancer, prostatacancer och bröstcancer.
Unik studie om läkemedel mot covid-19 pågår på Universitetssjukhuset Örebro16.12.2020 09:10:00 CET | Pressmeddelande
Just nu pågår flera forskningsprojekt om covid-19 inom Region Örebro län, men det pågår bara ett fåtal behandlingsstudier i Sverige. Forskare från Universitetssjukhuset Örebro deltar i en unik studie tillsammans med forskare från Danmark. ”Vi provar ett nytt läkemedel som kan komma att förbättra prognosen för patienter med covid-19”, säger Sara Cajander, överläkare på infektionskliniken.
Alkoholkonsumtionen ökar hos kvinnor10.12.2020 09:10:00 CET | Pressmeddelande
Forskning visar att kvinnor de senaste årtiondena har ökat sin alkoholkonsumtion. En anledning kan vara en mer jämlik attityd i samhället och att det idag är mer socialt accepterat att kvinnor dricker alkohol. Studier inom Region Örebro län, som handlar om kvinnors alkoholproblem, konstaterade att en stor andel av kvinnorna hade varit utsatta för någon form av barndomstrauma.
Exponering av kobolt är lika farligt via huden som vid inandning16.11.2020 09:50:00 CET | Pressmeddelande
Forskning visar att exponering av metallen kobolt inom hårdmetallindustrin kan ge olika negativa hälsoeffekter. Upptaget av kobolt sker främst via inandning men även genom huden. ”Våra resultat tyder på att hudexponering för kobolt i hårdmetallindustrin kan påverka det totala upptaget av kobolt i samma storleksordning som luftexponeringen”, säger Maria Klasson, yrkeshygieniker.
Kronisk bihåleinflammation kan lindras över tid27.10.2020 09:10:00 CET | Pressmeddelande
Kronisk bihåleinflammation är en vanlig sjukdom som cirka 10 procent av befolkningen har. Orsaken till sjukdomen finns det idag inget svar på. Forskaren Ulrica Thunberg vid Universitetssjukhuset Örebro har bidragit med några pusselbitar i den ännu ofullständiga bilden av sjukdomen.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum